Αλέξανδρος Γεωργόπουλος – Πρόεδρος
Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.
Σπούδασε στο Χημικό της Φυσικομαθηματικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1975. Τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όπου το 2008 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής.
Έχει γράψει τρία βιβλία: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (1993), Γη: Ένας Μικρός και Εύθραυστος Πλανήτης (1996), Περιβαλλοντική Ηθική (2002). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Είναι μέλος της Balkan Environmental Association, της Mediterranean Association for Environmental Protection, της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Από τα παλαιότερα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και εκδότης του οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ, ΕΝ ΔΗΜΩ.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Κιρκινέ και έχει έναν γιό.
Μιχάλης Τρεμόπουλος – Αντιπρόεδρος
Δικηγόρος, Master Κοινωνικής Οικολογίας, συγγραφέας
Ευρωβουλευτής 2009-2012 -Αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης
Νομαρχιακός – περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998 -2016)
Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002-2016)
Έχει έντονη οικολογική και ανθρωπιστική δράση, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, και από το 1975 έχει εμπλακεί ενεργά στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής – Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ιδρυτικό μέλος, 1997) κ.α.
Επίσης, συμμετείχε ενεργά στο καταναλωτικό και στο αντιπυρηνικό κίνημα, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, στο αντιρατσιστικό, στο αντιεθνικιστικό και στο γονεϊκό κίνημα.
Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος και του περιβάλλοντος, ενάντια στην οικοπεδοποίηση των δασών (Σέιχ Σου, Χορτιάτης, Πόρτο Καρράς, Sanni), την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.α.
Είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά.
mtremopoulos @ gmail.com
Αθανάσιος Θεοδωρίδης – Υπεύθυνος γραφείου Αθήνας
Ο κ. Αθανάσιος Θεοδωρίδης είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 1994 με ειδίκευση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο διοικητικό και το συνταγματικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τα έτη 1997 και 1998 διατέλεσε Νομικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Από το 2003 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής στην «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Έχει ειδικευτεί στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων. Από το 2003 διετέλεσε επί 4 συνεχόμενες θητείες μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας που υπάγεται θεσμικά στον Πρωθυπουργό. Από το 2006 έως το 2014 υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος στην Υπο-επιτροπή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων της ΕΕΔΑ. Από το έτος 2007 και μετά, συνέγραψε τις Ετήσιες Εθνικές Εκθέσεις του Κέντρου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», όπου έχουν αναλυτικά καταγραφεί ανά έτος όλα τα κρούσματα διακρίσεων και ρατσισμού σε ποικίλους τομείς.
Τον Ιανουάριο του 2010 επελέγη ως ειδικός εμπειρογνώμων για το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Νομικών Ειδικών στον Τομέα της Μη- Διάκρισης» προκειμένου να ενημερώνει τακτικά την Ε.Ε. για νομικές εξελίξεις σε ζητήματα διακρίσεων. Είναι μέλος πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέτρος Στάγκος – Επιστημονικός υπεύθυνος
Από το 1997 είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή, Τμήμα Διεθνών Μελετών, διδάσκοντας και στο διαβαθμισμένο και μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελετών (θεσμικός νόμος της ΕΕ, νόμος της εσωτερικής αγοράς, δικαστικό σύστημα προστασίας της ΕΕ) και ασκώντας όλα τα ακαδημαϊκά καθήκοντα (επίβλεψη της μεταπτυχιακής και διδακτορικής διατριβής, συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα και στον εθνικό και διεθνή επιστημονικό διάλογο). Από το 2000 είναι Καθηγητής του Jean Monnet Chair-Human Rights Protection μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή Νομική διαταγής στη Νομική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διδάσκοντας και στο διαβαθμισμένο και μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελετών (νόμος θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, νόμος της ευρωπαϊκής Συνθήκης των ανθρώπινων δικαιωμάτων) και ασκώντας όλα τα σχετικά ακαδημαϊκά καθήκοντα. Από το 2008 είναι μέλος της Επιτροπής της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις ευρωπαϊκές πλευρές της εκπαίδευσης.
Από το 2007 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, Γαλλία). Από το 2007 είναι ανώτερος εμπειρογνώμονας του ελληνικού κλάδου του δικτύου νομικών ειδικών (FRALEX) της αντιπροσωπείας θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των ετών 2002, το 2006, το 2007 χρησιμοποιήθηκε για να υπηρετήσει ως Δικαστής του Ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που ορίστηκε ως καθηγητής Νομικής σύμφωνα με το άρθρο 100 του ελληνικού συντάγματος. Από το 2006 είναι μέλος της εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Είναι ο συγγραφέας ή ο έτερος-συγγραφέας ένδεκα (11) βιβλίων, ο συγγραφέας ή έτερος-συντάκτης τριών (3) βιβλίων και ο συγγραφέας ή έτερος-συγγραφέας δέκα έξι-πέντε (70) μονογραφιών ή συνεισφορών βιβλίων που γράφονται στα ελληνικά, ή στα γαλλικά ή στα αγγλικά στους θεματικούς τομείς του ευρωπαϊκού και ελληνικού νόμου της ΕΕ (θεσμικού ή οικονομικού), των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού και εθνικού νόμου αντί-διάκρισης, του διεθνούς οικονομικού δικαίου, του δημόσιου διεθνές δικαίου και των διεθνών σχέσεων.
Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Ελληνικής Αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Δικαίου», έτερος-συγγραφέας της συλλογής «Δημοσιεύσεις στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και το Διεθνές Οικονομικό δίκαιο» και μέλος του επιστημονικού πίνακα των περιοδικών: “Human Rights”, “International and European Policy” and “International Journal of Euro-Mediterranean Studies”.
Ανδρέας Τάκης – Επιστημονικός σύμβουλος
Ο Ανδρέας Τάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει φιλοσοφία και μεθοδολογία του δικαίου. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (2009-2011), Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2009) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2011), ενώ σήμερα είναι αναπληρωματικό μέλος του Fundamental Rights Agency. Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ.
Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία, το «Η ηθική αδιαφορία του νόμου» από τις εκδόσεις Πόλις (2004) και το “Για την ελευθερία της τέχνης” από τις εκδόσεις Σαββάλα (2008) και έχει συμβάλει με πολλά άρθρα του στα πεδία του δημοσίου δικαίου, της πολιτικής θεωρίας, της ηθικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του δικαίου.
Ζωή Παπασιώπη-Πασσιά – Επιστημονική ειδικός
Η Ζωή Παπασιώπη-Πασσιά είναι ομότιμη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ όπου μέχρι το 2012 δίδασκε στον Τομέα Διεθνών Σπουδών: α) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, β) Δίκαιο Ιθαγένειας, γ) Δίκαιο Καταστάσεως Αλλοδαπών, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus δίδασκε δ) General Principles on Nationality and Immigration.
Από το 2012 συνεχίζει να διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου Τομέα. Είναι συγγραφέας επτά μονογραφιών, πέντε πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (τα τρία σε συνεργασία), πέντε συλλογών νομοθεσίας-κωδίκων και πάνω από ενενήντα άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά.
Ειρήνη-Μαρία Γούναρη – Επιστημονική σύμβουλος
Δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και με εμπειρία σε Προγράμματα κατά των διακρίσεων.
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ευρωπαϊκών Νομικών Σπουδών από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Λουξεμβούργου.
Το 2004 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου κατά της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες.
Το 2005 ορίστηκε διαχειρίστρια του προγράμματος “Inclusion Europe Aisbl” , και ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, διαχείριση και παρακολούθηση διεθνικών προγραμμάτων που σχετίζονταν με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των διακρίσεων αναφορικά με τα άτομα με αναπηρίες.
Το 2006 ανέλαβε σύμβουλος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στα πλαίσια Προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Διεθνούς Αναμόρφωσης (CIR – Washington D.C), και πραγματοποίησε ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες και συγκριτικές αναλύσεις των πλαισίων νομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ισχύουν στην Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρίες.
Το 2007 έγινε στέλεχος του Migration Policy Group (MPG) όπου συντόνιζε τις εργασίες και τις μελέτες των νομικών εμπειρογνωμόνων για θέματα διακρίσεων από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., στα πλαίσια του Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Από το 2010 συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια του ΟΑΣΕ στην παρακολούθηση και εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Άννα Τριανταφυλλίδου – Επιστημονική σύμβουλος
Η Άννα Τριανταφυλλίδου είναι Ερευνήτρια Α’ στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και τη Μεταναστευτική Πολιτική. Είναι Καθηγήτρια στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Bruges του Βελγίου από το 2002, και εργάζεται περιστασιακά σαν ειδικός επιστήμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
H Άννα Τριανταφυλλίδου έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1990 και το Διδακτορικό της στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το 1995. Έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία (1994-95), στο London School of Economics του Λονδίνου (1995-97), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (CNR) της Ιταλίας στη Ρώμη (1997-99), στο New York University (2001), στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2001) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (1992-94 και 1999-2007). Ειδικεύεται στον τομέα της μετανάστευσης, του εθνικισμού, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σε θέματα μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η ερευνητική και διδακτική της εμπειρία περιλαμβάνει τη Νότια, Δυτική και Κεντρο-ανατολική Ευρώπη, και σε ορισμένα θέματα συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα τόμους κυρίως στα Αγγλικά.
Αναστασία Τσουκαλά – Επιστημονική σύμβουλος
Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Paris 11. Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris 5 (Sorbonne). Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (KEMEA). Δρ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.
Παυλίνα Λαζαρίδου – Διαχειρίστρια προγραμμάτων και οικονομικών
Η Παυλίνα Λαζαρίδου έχει σπουδάσει οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα «κοινωνικής ψυχιατρικής» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης «ειδικής αγωγής» στο ΑΠΘ.
Έχει σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου από το 2004. Ειδικεύεται σε προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον και την προσβασιμότητα και έχει εμπειρία στη διαχείριση πολλών προγραμμάτων, είτε ως συντονίστρια είτε ως εταίρος.
Η Παυλίνα είναι φυσικός ομιλητής των αγγλικών, μιλά επαρκώς γερμανικά, λίγο γαλλικά, περσικά και τη νοηματική γλώσσα. Έχει αναμιχθεί ενεργά, ως εθελόντρια και ως ενεργό στέλεχος, στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 1998.
Νατάσα Κιοραποστόλου – PhD ερευνήτρια, διαχειρίστρια έργων, υπεύθυνη εθελοντών
Η Νατάσα Κιοραποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε το 2013 από τη σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο το 2015 στη Διατήρηση Δάσους και Φύσης στο Πανεπιστήμιο του Βαχενίνγκεν στην Ολλανδία και το 2019 Διδακτορικό δίπλωμα στη Δασική Οικοφυσιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας στην Ιταλία. Σήμερα, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Συνεργάζεται με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το 2016, όπου ασχολείται με τη διαχείριση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου χρηματοδοτούμενων έργων, και με την προετοιμασία αιτήσεων για ευρωπαϊκές/κρατικές επιχορηγήσεις.
Αθανασία Τέλλιου – Πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων, εκπαιδεύτρια
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα “Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών”, με κατεύθυνση “Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία”. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στις θεματικές ενότητες “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκδημοκρατισμός” (Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο UNESCO και EE, Λίντο, Βενετία) και “Πολιτική Θεωρία και Δικαιώματα” (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης). Παρακολούθησε το ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης στην Α.Σ.ΠΑΙΤ.Ε. Πάτρας και συμμετείχε σε διάφορες ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις κατάρτισης με θέμα τη χρήση της μη τυπικής μάθησης ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης παιδιών και νέων. Από το 2012 εργάζεται στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων με θέμα τη δημοκρατική εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κωνσταντίνα Πάντζιου – Υπεύθυνη ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης, διαχειρίστρια έργων
Η Κωνσταντίνα είναι διπλωματούχος Μηχανικός Χωροτάκτης Πολεοδόμος, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιστοποιημένη Project Management Professional (PMP). Από το 2014 απασχολείται ως Project Manager αναπτυξιακών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Επίσης συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων και μελετών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και στη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής και διάχυσης.
Εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά και ιταλικά.
Νίκος Θωμαΐδης – Υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχου
Ο Νίκος Θωμαΐδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων σε Εθνικό και Διεθνές Περιβάλλον του μεταπτυχιακού προγράμματος “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του ΕΚΠΑ. Από το 2009 έχει αναλάβει διοικητικές θέσεις σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει φορείς της κοινωνίας των πολιτών και άλλους φορείς, στον σχεδιασμό, στη διαχείριση και στην υλοποίηση έργων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών, Συγχρηματοδοτούμενων και Εθνικών προγραμμάτων μέσα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Ιωάννα Μήτσικα – Υποψήφια PhD ερευνήτρια, νομικός, εκπαιδεύτρια
Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με πεδίο έρευνας την τέχνη σε χώρους εγκλεισμού. Αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργατικό Δίκαιο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος. Συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το μουσικό σχήμα encardia, τη χοροθεατρική ομάδα Vis Motrix, το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και τη θεατρική ομάδα Passatempo. Έχει, επίσης, εργαστεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ρουμανικό Εθνικό Θέατρο Οπερέτας Ion Dacian.
Από το 2006 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και μπαλέτο σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2008 εργάζεται στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς. Από το 2011 έως το 2014 εργάστηκε ως δασκάλα χορού στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων.
Την περίοδο 2008-2010, στα πλαίσια προγράμματος της ΜΚΟ ‘Αντιγόνη’, υλοποίησε πρόγραμμα θεάτρου στη γυναικεία πτέρυγα των δικαστικών φυλακών στα Διαβατά και, έκτοτε, συμμετείχε σε πολυάριθμα προγράμματα εκπαίδευσης και καλών πρακτικών για την τέχνη στη Φυλακή.
Adrià Alcoverro – PhD ερευνητής, πολιτικός επιστήμονας
O Adrià Alcoverro γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις σπουδές της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας. Απέκτησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Södertörn στη Στοκχόλμη (Σουηδία). Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 2018. Τον Οκτώβριο 2020 έγινε μέλος της ομάδας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ όπου εργάζεται ως ερευνητής πολιτικός επιστήμονας. Μιλάει Καταλανικά, Ισπανικά, Αγγλικά, λίγο Φινλανδικά, λίγο Γερμανικά και λίγο Ελληνικά.
Βάσω Καρζή – Δικηγόρος και Νομική Ερευνήτρια
Γεννημένη στην Πρετόρια Νοτίου Αφρικής και απόφοιτη του Τμήματος Νομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλων Σπουδών στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας. Υπήρξε ασκούμενη στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συνεχίζει να εκπονεί έρευνες για θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως εξωτερική συνεργάτιδα διάφορων ιδρυμάτων, όπως το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Είναι δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών απο το 2013. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και καλά Γαλλικά και Ιταλικά.
Αθηνά Μοτσιοπούλου – Περιβαλλοντολόγος, εκπαιδεύτρια
H Αθηνά είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ όπου και συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Στο παρελθόν έχει παίξει και δημιουργήσει με ομάδες παιδιών σε εικαστικό εργαστήρι και σε βιβλιοθήκες συμμετέχοντας σε εκστρατείες για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικότητας. Επίσης, έχει συνεργαστεί με μικτές ομάδες παιδιών-γονέων και εφήβων εμψυχώνοντας βιωματικά εργαστήρια. Έχει πάρει μέρος σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα ανταλλαγής νέων (erasmus+) σχετικά με τη θεματική του φύλου. Από το 2018 παρακολουθεί τα προγράμματα της παιδαγωγικής ομάδας της Αντιγόνης και από τις αρχές του 2020 συμμετέχει στο σχεδιασμό περιβαλλοντικών εργαστηρίων για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Σοφία Στεφανίδου – Περιβαλλοντολόγος, οικονομική διαχειρίστρια έργων
Η Σοφία Στεφανίδου είναι Περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Περιφερειακό Σχεδιασμό και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών του Βιολογικού Τμήματος ΑΠΘ. Ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ. Από το 2007 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα αρχικά ως μελετήτρια περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και έπειτα στην υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση πλήθους συγχρηματοδοτούμενων έργων. Είναι μέλος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία της στη διαχείριση έργων με κοινωνικό αντίκτυπο ξεκινάει από το 2017. Στην ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ συμμετέχει από το Σεπτέμβριο του 2020 στη διαχείριση έργων, στην προετοιμασία αιτήσεων επιχορήγησης, σε ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σε ερευνητικά έργα.
Τάνια Γκουζούμα – Περιβαλλοντολόγος, εκπαιδεύτρια
Η Γκουζούμα Τάνια-Μαρία είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Συνεχίζει τις σπουδές της στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, φοιτώντας σε σχετικό μεταπτυχιακό στο Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ecoroutes, όπου ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και διάφορων δράσεων στη φύση για οικογένειες. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί σε εθελοντική βάση με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτός από ελληνικά, μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.
Ανδρέας Σκραπαρλής – Υπεύθυνος διοικητικών θεμάτων και εκδόσεων
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. Από το 2017 εργάζεται στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην οικονομική διαχείριση προγραμμάτων. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην αρχιτεκτονική τοπίου. Εκτός από το επάγγελμα του αρχιτέκτονα το οποίο και ασκεί από το 2008, έχει απασχοληθεί σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα: από deliveryboy μέχρι τον ΟΤΕ, και από τηλεφωνητής σε συντονιστικό κέντρο οδικής βοήθειας μέχρι οδηγός σε μεταφορές μικροβιολογικού υλικού. Η διπλωματική του μεταπτυχιακή εργασία αφορούσε τους άστεγους και τον δημόσιο χώρο. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και ελάχιστα πορτογαλικά.
Σοφία Κυπριανίδου – Εκπαιδεύτρια
Η Σοφία Κυπριανίδου έχει σπουδάσει σκηνοθεσία και έχει εξειδικευτεί σε κοινωνικά είδη θεάτρου που βασίζονται στο εκπαιδευτικό δράμα. Έχει επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και μακροχρόνια ενασχόληση με παιδιά, εφήβους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Συνεργάζεται με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το 2011.
Χρύσα Καρακιτσάκη – Εκπαιδεύτρια
Έχοντας εργασιακή εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, η Χρύσα έχει συνεργασθεί με διάφορες Οργανώσεις και Οργανισμούς ως οικονομική διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών υπήρξε η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Ως Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας με εξειδίκευση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, έχει συνεργαστεί με διάφορα εγχειρήματα αλλά και με μεμονωμένα άτομα (κυρίως Γυναίκες), με στόχο την ενδυνάμωση και κατεπέκταση ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Επίσης, έχει εργασθεί ως Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα ΕΚΤ και ως καθηγήτρια Στατιστικής και Marketing στην Δημόσια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Τεχνικό Λύκειο).
Είναι μαμά και γιαγιά και ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.
Νεκτάριος Μπασδέκης – Υπεύθυνος Η/Υ και τεχνικών θεμάτων
Ο Νεκτάριος Μπασδέκης είναι φωτογράφος και IT expert.
Διαθέτει δική του φωτογραφική επιχείρηση και έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μουσείο του ΟΤΕ, τις διοργανώσεις photobiennale και biennale του Μουσείου Φωτογραφίας και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και ALTER channel.
Ειδικεύεται στις οπτικοακουστικές εφαρμογές και στις εφαρμογές πολυμέσων.
Θοδωρής Διαμαντόπουλος – Οικονομικος διαχειριστης εργων, υπεύθυνος εθελοντων
Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Δημοσιογραφία, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως οικονομικός υπεύθυνος ευρωπαϊκών έργων, δημοσιογράφος σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και ως στέλεχος Επικοινωνίας σε οργανώσεις και συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ανθή Αργυρίου – Οργάνωση εκδηλώσεων
Η Ανθή Αργυρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Πολιτισμικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια σε φεστιβάλ, μουσεία και χώρους τέχνης με κύριο ενδιαφέρον την σχέση ανάμεσα σε κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα και εκφάνσεις της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης όπως οι εικαστικές τέχνες, τα ψηφιακά μέσα, ο κινηματογράφος και η κινούμενη εικόνα. Έχει συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέροντας διοικητικές υπηρεσίες σε προγράμματα για το μεταναστευτικό.
Διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις σε Ελλάδα και Γερμανία ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων για έργα ελληνικής λογοτεχνίας που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Πολιτισμικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, όπου και δίδαξε για ένα χρόνο. Η ακαδημαϊκή της έρευνα εστιάζει σε αναπαραστάσεις της πρόσφατης ‘προσφυγικής κρίσης’ στην σύγχρονη τέχνη στη Μεσόγειο. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΝΕΟΝ και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Συνεργάζεται με την Αντιγόνη από τον Ιούνιο του 2021 στους τομείς της εκπαίδευσης και της διαχείρισης προγραμμάτων.
Εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και λίγα ολλανδικά.
Ελεονώρα Ζώτου – Διαχειρίστρια
Η Ελεονώρα Ζώτου είναι οικονομολόγος. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά, όπου και γεννήθηκε, και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Ενεργό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μεταναστριών Β.Ελλάδας.
Δημήτρης Θεοφανίδης – Ερευνητής-Διαχειριστής Προγραμμάτων
O Δημήτρης Θεοφανίδης είναι καθηγητής εφαρμογών στο ΑΤΕΙΘ από το 2008. Έχει δουλέψει για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως ερευνητής και διαχειριστής προγραμμάτων σε προγράμματα σε σχέση με την Υγεία και τη Φροντίδα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το «Pre-Qualification for migrant women in the health and care sector.» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo Da Vinci και το «Exchange Of European Practices In Retired Homes Between Different Staff And Between Residents» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRUNDTVIG. Έχει σπουδάσει Νοσηλευτική στην Ελλάδα (πτυχίο ΤΕΙ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μεταπτυχιακό & Διδακτορικό). Επίσης, έχει Δίπλωμα Διδασκαλίας σε Ενήλικες (Old Swan College, Λίβερπουλ) και έχει ολοκληρώσει στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης, το ΠΕΣΥΠ (Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική & Προσανατολισμό) και ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ (Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών). Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.
Ιωσήφ Τσιάμογλου – Ερευνητής & Διαχειριστής έργων
O Ιωσήφ Τσιάμογλου είναι κοινωνικός επιστήμονας, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην πολιτική επιστήμη, ιστορία, ανθρωπιστικές σπουδές και ανθρωπολογία από το Western University του Καναδά, το UCL και το Princeton. Έχει εργαστεί ως ερευνητής, διαχειριστής προγραμμάτων και βοηθός καθηγητή σε ελληνικές ΑΜΚΕ και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα μετανάστευσης, διακρίσεων, προστασίας περιβάλλοντος, διαφάνειας και ανάλυσης πολιτικών λόγων. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά.
Ρωξάνη Φράγκου – PhD Ερευνήτρια, Νομικός
Η Ρωξάνη Φράγκου είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα-Συντονίστρια του Προσωπικού στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ενώ παράλληλα διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (ΑΠΚΥ).
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο και το Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το 2015 ολοκλήρωσε την πρώτη μεταδιδακτορική της έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro), ενώ από το 2017 έως το 2019 εκπόνησε, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τη δεύτερη μεταδιδακτορική της έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα Η συμβολή των Εθνικών Θεσμών για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στην ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διδάσκοντας Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικούς Θεσμούς στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο, ενώ από το 2011 έως το 2014 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια: πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (CEERE). Μονογραφίες, μελέτες και σχολιασμοί της έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.
Αικατερίνη Τσαμπή – PhD Ερευνήτρια, Νομικός
Η Κατερίνα Τσαμπή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας. Είναι διδάκτωρ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου της Γαλλίας. Η μονογραφία της «Le principe de séparation des pouvoirs dans la jurisprudence de la Cour européenne des droits de l’homme» δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Pedone-Paris: Publications de la Fondation Maragkopoulos pour les droits de l’homme το 2019. Πραγματοποιησε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές σε Αθήνα, Μπορντώ και Παρίσι (LLM στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas Paris II και στο Ειδικό Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια του Μπορντώ IV και της Αθήνας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από διάφορα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου με έμφαση στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διδάσκει στο διακεκριμένο Πρόγραμμα LLM Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο/Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου του Groningen και πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις νέες πολιτικές χωρίς καπνό στο Global Health Law Groningen Research Centre. Από το 2013 έως το 2017, εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ΕΘΑΔ (NHRI) της Ελλάδας. Υπό αυτήν την ιδιότητα, έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2017 (έως τον Οκτώβριο του 2017). Ως ανεξάρτητη ερευνήτρια, έχει συμμετάσχει σε σειρά δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτής από το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης CoE HELP και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Human Rights Here» του Ολλανδικού Δικτύου Έρευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (NNHRR).
Περισσότερες πληροφορίες επί των ερευνητικών της δραστηριοτήτων: https://www.rug.nl/staff/a.tsampi/research.
Σωτηρία Λιακάκη – PhD Ερευνήτρια
Η Σωτηρία Λιακάκη κατέχει διδακτορικό Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο της Ναντέρ). Είναι πτυχιούχος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων (Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία – ΕΚΠΑ και Φιλοσοφία – Πανεπιστήμιο της Ναντέρ). Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Προποντίς (μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ) και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη (μερική υποτροφία για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ). Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Υπήρξε ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικές εκδόσεις και συλλογικούς τόμους. Το 2019 δημοσίευσε τη μελέτη «Μεταρρυθμίζοντας μια χώρα σε κρίση» με τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη (εκδόσεις Ποταμός).