Μενού Κλείσιμο

ZeroWaste BSB: Η κλιματική αλλαγή απειλή και για την οικονομία

«Η κλιματική αλλαγή, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα στοιχίσει στην Ελλάδα 700 δισ. ευρώ». Στη δυσμενή αυτή πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΝΤΙΝΟΝΗΣ ομ. καθηγητής του ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Μ. Τρίτη ( 27 Απριλίου 2021) στο πλαίσιο του έργου  “Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin” με ακρωνύμιο “ZeroWasteBSB”.

Ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη των Πράσινων ή κάποιων οικολογικών οργανώσεων αλλά για μελέτη της ΤτΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζήτημα εκτός από τις περιβαλλοντικές του διαστάσεις έχει και οικονομικές οι οποίες είναι τεράστιες.

Ο πρόεδρος της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» αφού έκανε μια αναδρομή στις συμφωνίες για το κλίμα μίλησε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζει την εξής τραγική ειρωνεία: «Οι χώρες που δεν ευθύνονται θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτές που ευθύνονται».

Από την πλευρά του ο διδάκτορας Βιολογίας και μέλος της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Γιώργος Μπλιώνης που μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη διαθεσιμότητα του νερού, η οποία για τη χώρα μας και με ορίζοντα το 2030 αναμένεται να είναι μειωμένη από 10% μέχρι 35%.

Αίσθηση προκάλεσαν και οι χάρτες που παρουσίασε ο κ. Μπλιώνης και στους οποίους τα νερά του Θερμαϊκού καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της ξηράς στη Θεσσαλονίκη, σενάριο που αναφέρεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 50 εκατοστά ή 1 μέτρο, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.

Για το δεντρί project το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη περιβαλλοντικής αλλαγής και δράσης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης μίλησε ο γενικός διαχειριστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea Περικλής Χατζηνάκος.

Μάλιστα κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στο επόμενο βήμα στο οποίο θα επαληθευτούν μεθοδολογικά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αντληθούν περισσότερες πληροφορίες για κάθε δενδροδόχο, με απώτερο σκοπό την φύτευση νέων δέντρων.

Τα βαθύτερα αίτια και τις αφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανέλυσε στην εισήγησή του ο Κώστας Γαβριλάκης, επίκ. καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο, μετά την κυριαρχία των οικονομολόγων τα προηγούμενα χρόνια και των γιατρών στις ημέρες που διανύουμε, στον δημόσιο διάλογο της επόμενης μέρας να πρωταγωνιστούν οι περιβαλλοντολόγοι και οι κλιματολόγοι.

Η συντονίστρια προγράμματος Οικολογίας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Αγάπη – Ευαγγελία Τζαμπάζη παρουσίασε τη διεθνή έκδοση του «Άτλαντα του πλαστικού» ο οποίος περιέχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τις συνέπειες της χρήσης των συνθετικών πολυμερών. Όπως σημείωσε, η «χρήση» είναι η λέξη – κλειδί  στο πρόβλημα του πλαστικού καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα με την μικρότερη ωφέλιμη διάρκεια ζωής είναι τα περισσότερα και αυτά που προκαλούν τα πιο πολλά απορρίμματα.

Τέλος οι Γιώργος Υφαντής και Χρυσούλα Αθανασίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού παρουσίασαν εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των οποίων και το… survivor στο οποίο οι παίχτες καλούνται να ανταποκριθούν σε οδηγίες προφύλαξης κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Να σημειωθεί ότι το έργο “ZeroWasteBSB” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΝΙ-European Neighbourhood Instrument) και από τις συμμετέχουσες χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.