Μενού Κλείσιμο

Zero Waste BSB: Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση

Υπό την παρακολούθηση υπηρεσιών δίωξης είχαν τεθεί το 2016 τα οχήματα του δήμου Νεάπολης – Συκεών που μετέφεραν… τηγανέλαιο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» με θέμα «Απορρίμματα και ενεργός συμμετοχή πολιτών» για να δείξει πόσο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή η πρακτική, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση που είχε στο στόχαστρο τον ίδιο καθώς η συμμετοχή σε πρόγραμμα ανακύκλωσης αρχικά θεωρήθηκε λαθρεμπορία καυσίμων!

«Γελάτε», είπε στους συμμετέχοντες ο Σίμος Δανιηλίδης «αλλά όταν έμαθα ότι ετοιμάζονταν να με κατηγορήσουν για κακούργημα επειδή έστελνα τηγανέλαιο και έπαιρνα πίσω βιοκαύσιμο το οποίο χρησιμοποιούσαμε στη συνέχεια ως καύσιμη ύλη σε δημοτικά κτίρια που εξυπηρετούσαν ΑΜΕΑ μόνο να γελάσω δεν μπορούσα».

Ο Σίμος Δανιηλίδης που μίλησε στην εκδήλωση για τις πολιτικές και τα προγράμματα μείωσης απορριμμάτων που εφαρμόζονται στο δήμο του, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για τα οφέλη από τις πρακτικές ανακύκλωσης που έχουν υιοθετηθεί όπως το τοπικό δίκτυο κομποστοποίησης, ωστόσο σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή νοοτροπίας ώστε να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων.  Όσον αφορά τα τηγανέλαια ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών δήλωσε ότι η ΕΥΑΘ θα έπρεπε να επιδοτεί τους δήμους που «τρέχουν» τέτοια προγράμματα καθώς με τον τρόπο αυτό τόσο ο βιολογικός καθαρισμός όσο και το σύστημα αποχέτευσης θα μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους αφού θα δέχονται σημαντικά μικρότερες ποσότητες τέτοιων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για την υφιστάμενη και την μελλοντική κατάσταση απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε ο Δρ. Χρήστος Παπαλεξίου τόσο η ανακύκλωση όσο και η χρήση στη συνέχεια των ΧΥΤΑ είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορες επειδή δεν γίνεται διαλογή στο σημείο συγκέντρωσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαλεξίου στους κάδους ανακύκλωσης υπάρχουν στερεά απόβλητα τα οποία είτε ανήκουν σε διαφορετική μεταξύ τους κατηγορία είτε είναι ακατάλληλα με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το σύνολο του περιεχομένου του κάδου το οποίο στη συνέχεια καταλήγει εξ΄ ολοκλήρου σε ΧΥΤΑ. Έτσι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων δεν ανακυκλώνονται επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Στην αναγκαιότητα διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή αναφέρθηκε και η περιβαλλοντολόγος της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» Σοφία Στεφανίδου η οποία παρουσίασε μια σειρά καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων η εφαρμογή « Έξυπνες συσκευές – anakyklosi anThess» και το πρόγραμμα «Tropa Verde».

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας – Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Δέλτα Γρηγόρης Σαρίδης και εκπρόσωποι των οργανώσεων «Οικόπολις» “Save your hood” και InCommOn” αναδείχθηκε  η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια για ανακύκλωση.

Όπως διαπιστώθηκε χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους κανένα πρόγραμμα και καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα και για το λόγο αυτό έχουν μεγάλη σημασία όλες οι δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin” με ακρωνύμιο “ZeroWasteBSB”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΝΙ-European Neighbourhood Instrument) και από τις συμμετέχουσες χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η πλατφόρμα επικοινωνίας του έργου (https://bsbzerowaste.eu/) στην οποία μπορούν να συμμετέχουν φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες για τα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα Μ. Τρίτη το απόγευμα ακολουθεί και δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου ZeroWaste BSB που έχει θέμα την κλιματική αλλαγή και απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης της ενεργού συμμετοχής των πολιτών.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

«Κλιματική Αλλαγή»
17:00-17:05
Καλωσόρισμα και εγγραφές
Τάνια Γκουζούμα
Εκπαιδεύτρια Έργου Zerowaste BSB788

17:05-17:10
Παρουσίαση του έργου ZeroWaste BSB788
Δρ. Νατάσα Κιοραποστόλου, Συντονίστρια έργου

Α’ Μέρος Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής

17:10-17:25
Το φαινόμενο της Κλιματική Αλλαγής
Καθηγητής Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Πρόεδρος ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

17:25-17:40
Κλιματική Αλλαγή και αποθέματα νερού
Δρ. Γεώργιος Μπλιώνης, Οικολογία Αλληλεγγύη

17:40-17:55
Τα βαθύτερα αίτια και οι αφανείς επιπτώσεις
Κώστας Γαβριλάκης, Επίκ. Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

17:55-18:00

Διάλειμμα

Β’ Μέρος- Ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον περιορισμό του φαινομένου
18:00-18:10

δεντρί project- δράση ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου στη Θεσσαλονίκη

Περικλής Χατζηνάκος, Γενικός Διαχειριστής περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea
18:10-18:20

Κλιματική αλλαγή και πλαστικά: Η έκδοση Plastic Atlas

Αγάπη – Ευαγγελία Τσαμπάζη,Συντονίστρια Προγράμματος Οικολογίας Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
18:20-18:30

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή

Χρυσούλα Αθανασίου, Γιώργος Υφαντής, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού
18:30-19:00

Ανοιχτή Συζήτηση

Συντονίζουν οι Αθηνά Μοτσιοπούλου και Τάνια Γκουζούμα, εκπαιδεύτριες του έργου Zerowaste.

Στοιχεία σύνδεσης: https://us02web.zoom.us/j/89347281501?pwd=MXBmMWxad0NkWk93cXJQeWR6TjJDdz09
Passcode: 591701