Μενού Κλείσιμο

Better Advocacy for Better Inclusion (BABI)

Το έργο Better Advocacy for Better Inclusion (BABI) στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων προς Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ), ενώσεις μεταναστών, προσφύγων και πολιτών αλλοδαπής προέλευσης για τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης.

Κύριος στόχος:
Να μπορούν να ασκηθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών, πολιτών αλλοδαπής καταγωγής και να αρθούν οι διακρίσεις με τελικό αποτέλεσμα την κοινωνική ένταξη.

Ειδικοί στόχοι:

  • Να δημιουργηθούν και να δοκιμαστούν καινοτόμες μεθοδολογίες και εκπαιδευτικά εργαλεία
  • Να εξειδικευτούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες κοινωνικών λειτουργών, ακτιβιστών και εκπαιδευτών των εμπλεκόμενων οργανώσεων.
  • Να ενισχυθούν οι δράσεις που στοχεύουν σε άσκηση πίεσης των φορέων πολιτικής για την κοινωνική ένταξη.

Ομάδες στόχος

  • Κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και ακτιβιστές των ΟΚΠ και ενώσεων μεταναστών, προσφύγων και πολιτών αλλοδαπής καταγωγής: 185 άμεσοι δικαιούχοι, περίπου 750 έμμεσοι δικαιούχοι
  • Δημόσιοι φορείς λήψης αποφάσεων: 120 άμεσοι δικαιούχοι, περίπου 250 έμμεσοι δικαιούχοι

Δράσεις

  • Ερευνητικές δράσεις σχετικά με επιτυχημένες στρατηγικές συνηγορίας και δράσεις δοκιμασμένες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
  • Συγγραφή 4 εθνικών αναφορών
  • Σχεδιασμός ενός εγχειριδίου για τον κύκλο συνηγορίας και 16 εμπειρίες συνηγορίας δοκιμσμένες σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.
  • Έρευνα δεικτών κοινωνικής ένταξης
  • Εκπαιδευτικό εργαστήριο για 25 ακτιβιστές (Μάλτα, 2022)
  • Σχεδιασμός σετ εργαλείων καλύτερης συνηγορίας για καλύτερη κοινωνική ένταξη (Better Advocacy for Better Inclusion)
  • 4 εθνικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου
  • 1 διεθνής συνάντηση για την αξιολόγηση των δράσεων (Ρώμη, 2022)

Διάρκεια
Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια με έναρξη το Νοέμβρη του 2020

Εταίροι
Lunaria (Ιταλία)- Συντονιστής
ΑΝΤΙΓΟΝΗ- Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
SOS Racisme (Ισπανία),
SOS Malta (Μάλτα)

Φορέας Χρηματοδότησης
Erasmus+

Αρχεία

  • Στο πλαίσιο του έργου Better Advocacy for Better Inclusion (BABI) δημιουργήθηκε η παρούσα εργαλειοθήκη ως ένα συλλογικό έργο υπό τον συντονισμό της Lunaria (Ιταλία) και σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία (Ελλάδα), το SOS Malta (Μάλτα) και SOS Racisme (Ισπανία). Το εγχειρίδιο στηρίζεται στα στοιχεία των εργασιών που έχουν γίνει κατά τα δύο χρόνια υλοποίησης του BABI. Η εργαλειοθήκη ως το τελευταίο προϊόν αυτής της συνεργασίας επιθυμεί να προσφέρει προβληματισμούς και εργαλεία που ελπίζουμε να συμβάλλουν στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών συνηγορίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διάκρισης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

    Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, ως εργαλειοθήκη, απευθύνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενώσεις μεταναστών και προσφύγων, άτυπες ομάδες και πρωτοβουλίες που ενδιαφέρονται να οργανώσουν ένα βασικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη συνηγορία για να ενισχύσουν τα μέλη τους σε δράσεις συνηγορίας. Ο στόχος του εγχειριδίου και του εκπαιδευτικού που προτείνει είναι η πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και των ξενοφοβικών διακρίσεων διευκολύνοντας τη συμμετοχή μεταναστών, προσφύγων και ατόμων που υφίστανται διακρίσεις.
    BABI toolkit_ANTIGONE GR_compressed

  • Το Έργο Better Advocacy for Better Inclusion (BABI) ως αρχική εργασία ανέλαβε να μελετήσει την έννοια της συνηγορία ως κοινωνική παρέμβαση σε ζητήματα ένταξης προσφύγων/μεταναστών και αιτούντων άσυλο στις 4 χώρες δράση μέσα από τη συνεργασία της Lunaria (Ιταλία, συντονιστής εταίρος), την ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία (Ελλάδα), το SOS Malta (Μάλτα) και το SOS Racisme (Ισπανία).

    Δημιούργησε έτσι 4 αναφορές που περιλαμβάνουν βασικά στοιχεία για το πλαίσιο της κάθε χώρας καθώς και παραδείγματα δράσεων συνηγορίας.

    Στην αναφορά για την Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε την προσέγγιση του πλαισίου, μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων και τα αποτελέσματα από την ποιοτική έρευνα που έγινε σε επιλεγμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ομάδες και πρωτοβουλίες με στόχο τη διερεύνηση δράσεων συνηγορίας για τους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, του αντιρατσισμού κ.ο.κ.
    Την έκθεση μπορείτε επίσης να τη βρείτε μαζί και με αυτές των άλλων χωρών στο σύνδεσμο: – BABI – Better Advocacy, Better Inclusion ENG (cronachediordinariorazzismo.org)
    BABI-SOCIAL-PRIORITIES-PARTICIPATION-ADVOCACY-PRACTICES-IN-GREECE

  • Το εγχειρίδιο Καλύτερη Συνηγορία για Καλύτερη Ένταξη. Δράση κατά των διακρίσεων, για την ισότητα και τα δικαιώματα του πολίτη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου Better Advocacy for Better Inclusion (BABI) μέσα από τη συνεργασία 4 οργανώσεων, Lunaria (Ιταλία, συντονιστής εταίρος), ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία, τη SOS Malta (Μάλτα) και τη SOS Racisme (Ισπανία). Το εγχειρίδιο προτείνει έναν προβληματισμό που ξεκινά από ορισμένες βασικές θεωρητικές έννοιες σχετικά με τη συνηγορία και συνεχίζει με την ανάλυση των αποτελεσμάτων του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά την ποιοτική έρευνα και παρέχει χρήσιμες προτάσεις που βασίζονται στην καλύτερη δομή των πρωτοβουλιών συνηγορίας που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Τέλος παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα συνηγορίας από τις 4 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Μάλτα).
    Το εγχειρίδιο μπορείτε επίσης να βρείτε στα Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά στο website του BABI: – BABI – Better Advocacy, Better Inclusion ENG (cronachediordinariorazzismo.org)
    Better-Advocacy-for-Better-InclusionGRE_def