Μενού Κλείσιμο

21η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα της “ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ”

Θέμα : ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom.

https://us06web.zoom.us/j/87384219380

Meeting ID: 873 8421 9380
Passcode: 290135

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :

Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.

Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30) :

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΡΟΜΑ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ, ΟΙ ΛΟΑΤΚΙ+ ΚΑΙ ΤΑ ΑμεΑ

Συντονίζει ο κ. Άρης Στυλιανού, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

1) «Διακρίσεις που υφίστανται οι Ρομά στους τομείς της ποινικής και διοικητικής μεταχείρισης από την ελληνική Πολιτεία» (ομιλητής ο κ. Γιάννης Μάντζας, πολιτικός επιστήμονας ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης της «ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ», πανελλήνιας συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά)

2) «Στάσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη μετανάστευση: ερευνητικά αποτελέσματα και τάσεις κατά την τελευταία εικοσαετία» (ομιλήτρια η κ. Χριστίνα Βαρουξή, Ειδική Λειτουργική Επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών -ΕΚΚΕ)

3) «Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα και τα κενά της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+» (ομιλητής ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τέως Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων)

4) «Το δικαίωμα των μαθητών/-τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ποιοτική εκπαίδευση σε ένα σχολείο για όλους: από την τυπική πρόσβαση στην ισότιμη συνεκπαίδευση» (ομιλητής ο κ. Αριστείδης Χαρούπιας, PhD, Συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, Πανεπιστημίου Λευκωσίας [EDUG-552], Ορθοπαιδαγωγός, Πολιτικός επιστήμων, Σχολικός σύμβουλος εαε, ε.τ.).

Β΄ Ενότητα (20.30 -21.30)
ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συντονίζει η κ. Ηλέκτρα Βισκαδουράκη, δημοσιογράφος της «Αυγής» με ειδίκευση σε ρεπορτάζ για ρατσισμό και ξενοφοβία¨.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :

1) «Βιωματικά προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των Ρομά με βάση εμπειρίες από την Κοινότητα του Δενδροποτάμου» (ομιλήτρια η κ. Γιαννούλα Μάγγα, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου )

2) «Η εκπαιδευτική, εργασιακή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών/τριών δεύτερης γενιάς μέσα από το πρίσμα των νέων ανθρώπων που ανήκουν σε αυτήν» (ομιλητής ο κ. Nikos Deji Odubitan, μέλος της οργάνωσης “Generation 2.0 for Rights, Equality, Diversity”)

3) «Πρακτικές όψεις της υποστήριξης της ισονομίας, της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των διεμφυλικών ατόμων (τρανς) στην Ελλάδα» (ομιλήτρια η κ. Άννα Απέργη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών)

4) «Η στέρηση του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)» (ομιλητής ο κ. Kamil Goungor , πρόεδρος του «Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα»).

Ακολουθεί συζήτηση.

Δείτε και κατεβάστε από ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης