Μενού Κλείσιμο

Πρόσκληση συμμετοχής σε συναντήσεις/ενημερώσεις του Zero Waste Center στη Θεσσαλονίκη

Οι αρχές και η φιλοσοφία του Zero Waste έχουν πλέον το δικό τους χώρο στη Θεσσαλονίκη.

Το Zero Waste Center που δημιουργεί η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ -Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία” (ΑΝΤΙΓΟΝΗ)» στην οδό Πτολεμαίων 29Α, 6ος όροφος, άνοιξε τις πύλες του από τον Νοέμβρη και έρχεται να γίνει ο κόμβος συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρμόδιων αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση της διαχείρισης ζητημάτων της καθημερινότητας από όλους μας με έναν περισσότερο βιώσιμο τρόπο.

Η δημιουργία του Zero Waste Center στη Θεσσαλονίκη, έρχεται ως απάντηση στα όσα αποκομίσαμε από την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste BSB και κυρίως από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη Στρατηγική ZeroWaste σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο, αλλά και από τις βιωματικές δράσεις καθαρισμών σε περισσότερα από έξι σημεία του ευρύτερου αστικού ιστού.

Όλα τα παραπάνω μας έδειξαν πως στο πλαίσιο μιας zero waste διαχείρισης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί και το κοινωνικό αποτύπωμα μπορεί να αυξηθεί, όταν η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και οι δράσεις που αναλαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση αλληλοσυμπληρώνονται. Συνοπτικά μπορείτε να δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου ZeroWaste BSB.

Οι συναντήσεις στο χώρο γίνονται κατόπιν ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού και με την τήρηση μέτρων προστασίας COVID-19. Αν εσείς ή ο φορέας σας ενδιαφέρεστε για να συμμετέχετε σε κάποια από τις παρακάτω δράσεις, παρακαλούμε συμπληρώστε ΕΔΩ τη φόρμα συμμετοχής και ένας εκπρόσωπος θα επικοινωνήσει μαζί σας για να οριστεί ένα ραντεβού ή να προγραμματιστεί μια συνάντηση.

Μεταξύ των δράσεων που αρχικά θα υλοποιούνται, περιλαμβάνονται:

1)Στρογγυλές τράπεζες για ανάδειξη προβλημάτων και ένωση δυνάμεων μεταξύ τοπικών αρχών και κοινωνίας των πολιτών για άμεση εύρεση λύσεων
2) Εργαστήρια μείωσης, επανάχρησης, ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή για
επιχειρήσεις, αρμόδιες αρχές, πολίτες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κλπ
3) Συναντήσεις συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων και εταίρων που υλοποιούν έργα με ZeroWaste προσανατολισμό

4) Δράσεις ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό όπως προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Zero Waste Center είναι δωρεάν.

Το Zero waste center υλοποιείται  στο πλαίσιο του έργου: “Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin” με ακρωνύμιο “ZeroWasteBSB”, του προγράμματος του “Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020” το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΝΙ –European Neighbourhood Instrument) και από τις συμμετέχουσες χώρες: Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.