Τη δυνατότητα να παίξουν σκάκι και να επικοινωνήσουν πρόσφυγες και μετανάστες από το camp Διαβατών με Θεσσαλονικείς έδωσε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στην πρώτη της δράση με φυσική παρουσία για το 2021.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εγκλεισμού, απομόνωσης και περιορισμών οι οποίοι δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που ζουν σε δομές φιλοξενίας, νέοι από το camp Διαβατών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν χαμόγελα, λόγια και… κινήσεις στο σκάκι με μέλη της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του έργου BRIDGES, στο Πεδίον του Άρεως Θεσσαλονίκης και με την ολοκλήρωσή της οι 12 σκακιέρες που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν στα παιδιά του camp, ενώ κατά τη διάρκειά της μοιράστηκαν αναψυκτικά και σνακ σε όσους παρευρέθηκαν. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να θεώρησαν πιο σημαντικό οι συμμετέχοντες ήταν η ευκαιρία που τους δόθηκε να βγουν από το camp και μέσω του παιχνιδιού να έρθουν σε επαφή με κόσμο ο οποίος ζει μια διαφορετική πραγματικότητα από τη δική τους.
«Θέλουμε να το ξανακάνουμε, μας άρεσε πολύ. Θα κάνουμε εξάσκηση, θα μάθουμε και σε άλλους και θέλουμε να ξαναγίνει. Δεν μας νοιάζει ο καφές ή ο χυμός, μόνο να παίξουμε σκάκι με Έλληνες ή ανθρώπους από Αλβανία, από όπου μπορούν» ανέφερε ένα από τα παιδιά του camp.
«Εμείς βγήκαμε από το camp και ήρθαμε εδώ, μιλήσαμε με κόσμο και περάσαμε καλά», συμπλήρωσε ένας ακόμα εκ των συμμετεχόντων.
Τα μέλη της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης έδειξαν τεχνικές και στρατηγικές για το δημοφιλές παιχνίδι, στήνοντας παράλληλα, στο πνεύμα του έργου Bridges, γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα σε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19, με χρήση μάσκας και αντισηπτικού από όλους τους παρευρισκόμενους και φυσικά με την διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.