Μενού Κλείσιμο

Εκδόσεις

Η Οχυρά Θέσις Κρήτης

Συγγραφέας: Σταύρος Γ. Βλοντάκης
Επιμέλεια – σύνταξη Β΄ βελτιωμένης έκδοσης: Γιώργος Σ. Βλοντάκης
Εκδότης: Αντιγόνη
ISBN: 978-618-82604-7-4
Σελίδες: 320
Διαστάσεις: 24×17
Μορφή: Μαλακό έγχρωμο εξώφυλλο, μονοχρωμία εσωτερικό
Έτος Έκδοσης: Β΄ βελτιωμένη έκδοση, Δεκέμβριος 2021
Τιμή: 20 €

Στο βιβλίο καταγράφεται -με εξαιρετική γλαφυρότητα και παράθεση πολλών ντοκουμέντων -μια ελάχιστα γνωστή σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.
Το φθινόπωρο του 1944 μια σημαντική δύναμη του γερμανικού στρατού εγκλωβίστηκε στην Κρήτη γιατί δεν πρόλαβε να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά τη ραγδαία προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια. Αυτά τα στρατεύματα, με άφθονο βαρύ οπλισμό, περιχαρακώθηκαν σε ένα κομμάτι του βόρειου τμήματος του νομού Χανίων, που το ονόμασαν «Οχυρά Θέσις Κρήτης». Έτσι, η γερμανική κατοχή επεκτάθηκε κατά εφτά επί πλέον μήνες -ενώ το υπόλοιπο τμήμα της Κρήτης είχε ελευθερωθεί- για να αναπτυχθεί εκεί μια ιδιότυπη αγγλογερμανική συνεργασία, από τον Μάη ως τον Ιούλη του 1945. Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξαιρετικά ιδιόμορφες καταστάσεις, ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τον ιστορικό αλλά και για κάθε έναν που ασχολείται με την ιστορία του τόπου του.
Την περίοδο αυτή ζωντανεύει το βιβλίο του Σταύρου Γ. Βλοντάκη, μετά από εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα, διανθισμένο και με την αφήγηση πολλών περιστατικών που βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανίων εκείνη την εποχή.

"Η τελευταία πράξη του Πολέμου- Η Γερμανική Κατοχή μετά την 9η Μαΐου στα Χανιά", Χανιώτικα νέα

«Η "Οχυρά Θέσις Κρήτης": Ένα βιβλίο του Σταύρου Βλοντάκη για τη γερμανική και την αγγλογερμανική κατοχή στα Χανιά», Αγώνας της Κρήτης

ΑΝΤΙ, τεύχος 63, Γενάρης 1977:
Το βιβλίο του Στ. Βλοντάκη έχει μοναδικό ενδιαφέρον: εξετάζει μια εποχή και μια περιοχή με πολλές ιδιομορφίες. Μικρό τμήμα του νομού Χανίων (η βορεινή λωρίδα από το Καστέλλι Κισάμου ως τη Σούδα) ήταν γερμανοκρατούμενο μέχρι και τον Μάη του ΄45 που ολοκληρωτικά κατέρρευσε ο Ναζισμός. Μετά την κατάρρευσῃ και για δυο μήνες ακόμα - ως τον Ιούλη του ᾿45 - Άγγλοι και Γερμανοί συνυπάρχουν στην περιοχή: είναι η φάση της παράδοσης των ναζί στους νικητές συμμάχους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, την ίδια περίοδο, μαινόταν ο εμφύλιος: συγκρούσεις ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα... Στα Χανιά, η εαμική αντίσταση κυριαρχούσε.
Οι ιδιόμορφες αυτές συνθήκες συνθέτουν περιστατικά με μοναδικότητα. Ο συγγραφέας, στέλεχος της ΕΠΟΝ την περίοδο αυτή, έχει άμεση γνώση προσώπων και γεγονότων. Μελετώντας μαρτυρίες, μπόρεσε να ανασυνθέσει την εποχή και να δώσει την ιστορική διαδρομή αυτού του «καυτού» δεκάμηνου.
Από την άποψη αυτή, το βιβλίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μονογραφία: το πλήθος και η ποιότητα τέτοιων, επί μέρους, μελετών αποτελεί το υλικό υποδομής για τη συνθετική Ιστορία της Αντίστασης - αν κάποτε τελικά γραφτεί.

ΑΥ̓ΓΗ, 12-5-1976 (απόσπασμα)
Ο Σ.Β., πρώτη φορά -από ό,τι ξέρω- αποπειράται μια τίμια σκιαγράφηση της περιόδου αυτής της Αντίστασης στην Κρήτη. Σκύβει με προσοχή στα ντοκουμέντα που βρίσκει σε εξαιρετικό πλούτο (ανεκμετάλλευτο ως τώρα) στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά.
Η σημασία των ντοκουμέντων αυτών (που πρώτη φορά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας στο βιβλίο του Σ. Βλοντάκη) ξεπερνά τα τοπικά όρια των Χανιών ή της Κρήτης γιατί τεκμηριώνουν αδιάσειστα τις βρετανικές ίντριγκες που απόβλεπαν στην αποφυγή της μαζικοποίησης του αντάρτικου ή την υποταγή του στις σατανικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τους. Η αμοραλιστική συνεργασία των Άγγλων με τα τάγματα ασφαλείας, η παροχή της ευλογίας (ή, έστω, μόνο της ανοχής τους) προς τους Γερμανούς «αιχμαλώτους» των στην κατατρομοκράτηση του πληθυσμού, η προστασία των δωσίλογων, προβάλλουν μέσα από τα ντοκουμέντα αυτά και τ᾽ αποκαλυπτικά αποσπάσματα άγνωστου στους Έλληνες βιβλίου του Αλεξάντερ Φίλντιγκ που ο Σ.Β. παραθέτει.
- Είναι κρίμα που ο Σ. Βλοντάκης αρχίζει το χρονικό του από τον Οχτώβρη του 1944. (...) Έπρεπε ν᾽ άρχιζε την ιστόρησή του από την πρώτη κι όλα μέρα της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη. Ίσως αυτό να το επιχειρήσει σ᾽ άλλη του προσπάθεια και θα το ευχόμουνα.
Η επιστημονική του κατάρτιση, η ειλικρίνειά του σαν ιστορικού, η γλαφυρότητα του ύφους του στο γράψιμό του εγγυάται πως θα καλύψει ένα σοβαρότατο κενό της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Κρήτης.
Π.Μ.

ΝΕΑ, 22-5-1976
Πόσοι ξέρουμε, πόσοι έχουμε συνειδητοποιήσει την πιο τρελή ίσως κατάσταση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα απελευθερώθηκε τον Οχτώβρη του ᾽44, τα Χανιά κι η γύρω περιοχή τους γερμανοκρατούνταν ως τον Ιούλη του 1945, δυο μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας! Ακόμα κι όταν, με τα Δεκεμβριανά και τη Βάρκιζα, οι Εγγλέζοι στέριωσαν το καθεστώς τους, στην Κρήτη άφησαν τους Γερμανούς να φυλάνε τους «άταχτους» Χανιώτες. Και Γερμανούς βαμμένους, φανατικούς, που 25 του Μάη 1945 βομβάρδισαν ελληνικό χωριό και σκότωσαν Έλληνες. Ενώ δεν υπήρχε Γερμανία, είχε παραδοθεί «άνευ όρων»...!
Την τρελή αυτή περίοδο ιστορεί θαυμάσια ο Σ.Β., με κύριες πηγές το προσωπικό του βίωμα των γεγονότων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αναμνήσεις αυτοπτών και τον «Παρατηρητή», τη μόνη «νόμιμη» εφημερίδα τότε. Αφήνοντας να μιλήσουν κυρίως τα ντοκουμέντα, ο Σ.Β. ιστορεί αντικειμενικά τα διατρέξαντα, όσο κι αν η ψυχή του είναι με το λαϊκό κίνημα, που, στην ανέκαθεν δημοκρατική Κρήτη, ήταν πιο αγνό από παντού. Η αγριότητα των Γερμανών - που είχαν κλειστεί στα Χανιά σαν το θηρίο στο κλουβί - η δολιότητα των Άγγλων - διαίρει και βασίλευε - οι πονηριές κι οι μεταπελευθερωτικοί υπολογισμοί της Δεξιάς, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός των λαϊκών μαχητών - αμούστακα αγόρια πολέμησαν και σκοτώθηκαν! - όλη αυτή η παράξενη περιπέτεια φωτίζεται λαμπρά από τον Σ.Β., που κι έχει εικονογραφήσει το αφήγημα - μαρτυρία του με άγνωστα ως τώρα ντοκουμέντα, πολύτιμα για τον μελλοντικό ιστορικό.
Κ. Σταματίου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21-5-1976
Στη λευτερωμένη πια Ευρώπη και μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και την «άνευ όρων παράδοση» των χιτλερικών καθαρμάτων, μια νησίδα, η περιοχή Χανίων-Σούδας της ηρωικής Κρήτης, δεν γνώρισε την πνοή της λευτεριάς. Συνέχιζε να ζει, 9 σχεδόν μήνες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας και 2 μήνες μετά την κατάληψη του Βερολίνου και την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, στην κόλαση της χιτλερικής κατοχής. Φαίνεται, ίσως, απίστευτο κι όμως αληθινό. Οι Χανιώτες βρίσκονταν ως το τέλος Ιούνη 1945 κάτω από ένα καθεστώς ιδιότυπης γερμανικής κατοχής.
Στο απίστευτο, μα ωστόσο πραγματικό αυτό γεγονός αναφέρεται λεπτομερειακά και με στοιχεία τεκμηριωμένα ο κ. Στ. Βλοντάκης στο θαυμάσιο βιβλίο του «Η οχυρά θέσις Κρήτης», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους.

Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Μιχάλης Τρεμόπουλος
Εκδότης: Αντιγόνη
ISBN: 978-618-82604-4-3
Σελίδες: 440
Διαστάσεις: 24×17
Μορφή: Μαλακό έγχρωμο εξώφυλλο, διχρωμία εσωτερικό -σέπια
Έτος Έκδοσης: 2018
Τιμή: 20 €

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της προπολεμικής Θεσσαλονίκης, που ερευνήθηκε με πληρότητα, ώστε να συμπληρωθούν σημαντικές σελίδες της ιστορίας της πόλης.
Η «Εθνική Ένωσις ‘Ελλάς’» (ΕΕΕ ή 3Ε) δεν υπήρξε μια απλή οργάνωση. Η εμφάνισή της το 1927 στη Θεσσαλονίκη και η ανάπτυξή της είναι αντίστοιχη των εξελίξεων στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Με προσφυγικές ρίζες και πολιτικές διασυνδέσεις, η ΕΕΕ θα αναδειχθεί μετά το 1929 σε σημαντική εθνικιστική, αντισημιτική και αντικομουνιστική οργάνωση, συσπειρώνοντας χιλιάδες μέλη και δημιουργώντας δεκάδες παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και δορυφορικές ή συνεργαζόμενες οργανώσεις.
Κορυφαία στιγμή της αντισημιτικής και φασίζουσας δράσης της αποτελεί το πογκρόμ στο Κάμπελ αλλά και στους άλλους εβραϊκούς συνοικισμούς της πόλης τον Ιούνιο του 1931. Οι επιθέσεις, οι εμπρησμοί, οι νεκροί, οι τραυματίες και ο ξεριζωμός των φτωχών εβραίων, γεγονότα που απωθήθηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο, είχαν ανάγκη από λεπτομερή καταγραφή, όπως και η στάση του Τύπου, των πολιτικών, των κομμάτων, της Δικαιοσύνης κτλ.
Η ακριβής καταγραφή των γεγονότων, της ρητορικής, των διασυνδέσεων και των δράσεων της ΕΕΕ και των συμμαχικών της οργανώσεων, στηρίζεται σε πολύχρονη και εκτενή έρευνα και μελέτη και συγκεντρώνει πολύτιμο αδημοσίευτο υλικό και φωτογραφίες. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα είναι και τα πρακτικά της απαλλακτικής δίκης των εμπρηστών του Κάμπελ και των ηθικών αυτουργών, τα οποία παρουσιάζονται ενδελεχώς.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, συγγραφέας, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Ως ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (2009-12), νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016), ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002- 2016). Έχει οικολογική και ανθρωπιστική δράση από το 1975, με ενεργό εμπλοκή στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής - Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων, των βιβλίων «Η ιπτάμενη Ιστορία της Θεσσαλονίκης» και «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» και αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας.
e-mail: mtremopoulos @ gmail.com
site: www.tremopoulos.eu
facebook: tremopoulos

Butterfly Effect

Συγγραφέας:Σπύρος Νομπιλάκης, Ευγενία Κουμάκη
Κείμενο, σελιδοποίηση: Σπύρος Νομπιλάκης
Εικονογράφηση, σελιδοποίηση, σχεδιασμός εξωφύλλου: Ευγενία Κουμάκη
Εκδότης: Αντιγόνη
ISBN: 978-618-82604-3-6
Σελίδες: 24
Διαστάσεις: 21×14
Μορφή: Μαλακό έγχρωμο εξώφυλλο και εσωτερικό
Τιμή: 5 €
Έτος Έκδοσης: 2018

Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμικ, με εξαιρετική εικονογράφηση.
Ένα έργο δυστοπικό, πάνω στην εισροή μεταναστών στην Ευρώπη, την αντιμετώπισή τους, τον πρόεδρο Τραμπ, την τρομοκρατία, τα πυρηνικά εργοστάσια.
Μια κατάσταση που θα μπορούσε να αντιστραφεί και οι “άτρωτοι” να είναι αυτοί που θα ψάχνουν τρόπους διεξόδου από τις χώρες της Δύσης.
Πόσο επίπλαστα είναι τα αισθήματα ασφάλειας και ανωτερότητας;
Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το μέλλον;

Το κόμικ έχει ήδη κυκλοφορήσει με επιτυχία στα αγγλικά.

Ευγενία Κουμάκη: Γεννήθηκα το 1990. Οι γιατροί άργησαν να καταλάβουν πως στις φλέβες μου κυλούσε μελάνι αντί για αίμα, και όταν το συνειδητοποίησαν, ήταν ήδη πολύ αργά. Είχα αποφασίσει να γίνω καλλιτέχνης.
Μετά από πολύ μελάνι, δάκρυα και ιδρώτα, έχω στο ιστορικό μου ένα πτυχίο της ΑΚΤΟ, ιστορίες σε fanzines, εικονογράφηση ιστορίας της Devin Grayson στην ανθολογία WOMANTHOLOGY της IDW και στο MINE!, εικονογράφιση ιστορίας σε σενάριο Mike Carey για την ανθολογία FEMME MAGNIFIQUE, ιστορία μου αμαρτία μου, συμμετοχές σε εκθέσεις και μηχανορραφίες, ένα ατομικό τεύχος με τίτλο Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ, από τις εκδόσεις Comicdom Press, και το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και υπαρξιακού τρόμου HUBRIS, από τις εκδόσεις Webcomcs.
Για την ώρα, κάνω σχέδια σε στρατσόχαρτο, δίπλα σε σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία, ενώ πίνω καφέ και αναρωτιέμαι γιατί περισσότερος κόσμος δεν ξέρει τα flamboyant cuttlefish.

Η οικολογία της ελευθερίας – Η ανάδυση και η διάλυση της ιεραρχίας

Συγγραφέας: Murray Bookchin
Μετάφραση: Ελίζα Κολοβού
Επιμέλεια: Σταύρος Καραγεωργάκης
ISBN: 978-618-82604-0-5
Σελίδες: 564
Έτος 1ης Έκδοσης: 2014
2η Έκδοση, βελτιωμένη: 2018
Τιμή: 25 €

Η Οικολογία της Ελευθερίας είναι το σημαντικότερο έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν, του μεγάλου αυτού αμερικανού στοχαστή που άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής οικολογίας. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Μπούκτσιν θέτει τις βάσεις της κοινωνικής οικολογίας, της θεωρίας του δηλαδή, την οποία προτείνει ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, ούτως ώστε αυτή να έχει έναν ξεκάθαρα και ριζοσπαστικά οικολογικό και μη ιεραρχικό χαρακτήρα. Για να το επιτύχει αυτό, αντλεί στοιχεία από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η ανθρωπολογία, η οικολογία και η πολιτική θεωρία, παρουσιάζοντας την ανάδυση της ιεραρχίας που αποτέλεσε το δομικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών. Τα οικολογικά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας, γι’ αυτό και ο Μπούκτσιν γράφει ότι, «Η τάση του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στη φύση είναι επακόλουθο της τάσης του να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο».

Murray Bookchin. Ο Μπούκτσιν (1921-2006) είναι ο άνθρωπος που εγκαινίασε το πεδίο της πολιτικής οικολογίας, και μάλιστα με έναν τρόπο ριζοσπαστικό. Πρότεινε τη δική του θεωρία –την κοινωνική οικολογία– και επηρέασε όσο κανένας άλλος θεωρητικός το οικολογικό κίνημα. Ο Μπούκτσιν έχει γράψει δεκάδες βιβλία και στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, η Οικολογία της Ελευθερίας όμως είναι αναμφισβήτητα το magnum opus του μεγάλου αυτού στοχαστή, το σημαντικότερό του έργο μέσα από το οποίο αναπτύσσεται η θεωρία του με τρόπο συστηματικό και γλαφυρό.

Η Απελευθέρωση των Ζώων

Συγγραφέας:Peter Singer
Μετάφραση: Σταύρος Καραγεωργάκης
ISBN: 978-960-98812-3-4
Σελίδες: 128
Έτος 1ης Έκδοσης: 2012
3η έκδοση: 2018

Η Απελευθέρωση των Ζώων είναι μπεστ σέλερ, το οποίο διαβάστηκε από μισό εκατομμύριο αναγνώστες, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (η παρούσα ελληνική του μετάφραση αποτελεί την 22η γλώσσα στην οποία μεταφράζεται) κάνοντας πολλές επανεκδόσεις, και άσκησε τεράστια επιρροή στο κοινό. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εξετάζει με γλώσσα απλή το ζήτημα της κακομεταχείρισης των ζώων και αναπτύσσει μια θεωρία για την ηθική αντιμετώπισή τους από τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο το 1975 σόκαρε την κοινή γνώμη, καθώς αποκάλυψε τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν τα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες. Επίσης κατέδειξε το πόσο προβληματική είναι η λογική της χρήσης πειραματόζωων, που έχει ολέθριες συνέπειες, όχι μόνο για τα μη ανθρώπινα ζώα, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η Απελευθέρωση των Ζώων έχει χαρακτηριστεί ως η «Βίβλος» της χορτοφαγίας και του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, και έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο βιβλίο στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων και την αλλαγή των νομοθεσιών που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών ζώων και των πειραματόζωων.

Ο Peter Singer διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Η.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα της εφαρμοσμένης ηθικής, με έμφαση στην ηθική για τα ζώα, τη βιοηθική αλλά και την πολιτική φιλοσοφία. Έχει γράψει αρκετές μονογραφίες, με πιο σημαντικές τo Animal Liberation (κυκλοφορεί στα ελληνικά ως Απελευθέρωση των Ζώων) και το Practical Ethics, και έχει επιμεληθεί πολλούς ακόμα τόμους, μεταξύ των οποίων κάποιες πολύ σημαντικές συλλογές βιοηθικής.

 • Εισαγωγή του μεταφραστή: Peter Singer: Ένας συνεπής ωφελιμιστής
 • Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
 • Πρόλογος στην έκδοση του 1975
 • Ευχαριστίες
 • 1ο Κεφάλαιο: Όλα τα ζώα είναι ίσα… ή γιατί η ηθική αρχή στην οποία στηρίζεται η ισότητα των ανθρώπων μας αναγκάζει να εκτείνουμε την ίση εκτίμηση και στα ζώα
 • 2ο Κεφάλαιο: Ερευνητικά εργαλεία… οι φόροι σας επί τω έργω…
 • 3ο Κεφάλαιο: Κάτω στο βιομηχανικό αγρόκτημα… ή τι συνέβη στο δείπνο σου όταν ήταν ακόμη ένα ζώο
 • 4ο Κεφάλαιο: Το να γίνεις χορτοφάγος ή πώς να παράγεις λιγότερο πόνο και περισσότερο φαγητό με μειωμένο κόστος για το περιβάλλον
 • 5ο Κεφάλαιο: Η κυριαρχία του ανθρώπου Μια σύντομη ιστορία του ειδισμού
 • 6ο Κεφάλαιο: Ο Ειδισμός Σήμερα… Άμυνες, εκλογικεύσεις, και ενστάσεις στην Απελευθέρωση των Ζώων, και η πρόοδος που έγινε για να ξεπεραστούν
 • Παραρτήματα
 • Περαιτέρω βιβλιογραφία
 • Ζώντας χωρίς βαναυσότητα
  Οργανώσεις

Γιάννης Τριανταφύλλου, Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 659, 11.6.2011
(http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/06/2011&id=282753)

Λευτέρης Βασιλόπουλος, Περιοδικό "Κοντέινερ", τχ. 16, Μάιος 2011

Η απελευθέρωση των ζώων, "Η Καθημερινή", 20.2.2011

Άννα Λυδάκη, Ο επίμονος αναγνώστης
"Το Βήμα"/ "Βιβλία", 23.1.2011
(http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=379826)

Η Θεσσαλονίκη των νερών

Συγγραφείς: Γιώργος Μπλιώνης, Μιχάλης Τρεμόπουλος
Εκδότης: Αντιγόνη
ISBN: 978-618-82604-2-9
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 24×17
Μορφή: Μαλακό έγχρωμο εξώφυλλο και εσωτερικό, με πολλές φωτογραφίες και χάρτες
Έτος Έκδοσης: 2017 Δεκ.
Τιμή: 20 €

Το βιβλίο επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διαχείριση των χειμάρρων της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης των χειμάρρων και της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μητροπόλεις του κόσμου, ένα ζήτημα που είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Από τους προλόγους:
«Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια καλά τεκμηριωμένη συμβολή στη διερεύνηση του υδάτινου παρελθόντος της πόλης, το οποίο έχει κατά σημαντικό μέρος του απωλεσθεί, ιδίως κατά την τελευταία πεντηκονταετία του 20ου αιώνα με ασύδοτες πολεοδομικές και αστικές παρεμβάσεις, χωρίς πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό». Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Η καίρια σημασία της υδραυλικής διευθέτησης δεν αναδείχθηκε μέχρι σήμερα αυτοτελώς στις πολυάριθμες ιστορικές, γεωγραφικές και πολεοδομικές αναλύσεις για τη Θεσσαλονίκη. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμη η συμβολή του έργου “Η Θεσσαλονίκη των νερών”, καθώς επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση». Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Α.Π.Θ.

«Στη σύγχρονη εποχή, οι συγγραφείς καταγράφουν τις χαμένες ευκαιρίες και τα προβλήματα των χειμάρρων με μια κριτική ματιά. Στο τέλος καταλήγουν σε προτάσεις παρεμβάσεων και αναπλάσεων, ώστε να δοθεί νέα διάσταση στις περιοχές των υφιστάμενων σήμερα χειμάρρων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην ευρύτερη πόλη». Παρασκευάς Σαββαΐδης, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωματικής του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Ο Γιώργος Μπλιώνης είναι βιολόγος, με ειδίκευση στην Οικολογία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας, ενώ το 2002 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Δέσποινας Βώκου. Έχει διδάξει Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ από το 2004 έως το 2012 ως έκτακτος διδάσκων. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Στα μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” (2009, Εκδ. Κέδρος). Είχαν προηγηθεί τα μικρά βιβλία “Τα ρέματα της Θεσσαλονίκης” (1996, Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης) και “Οικοτουριστικός οδηγός Θάσου” (1994, Σύλλογος Θασίων Θεσσαλονίκης). Συμμετέχει στις δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης από το 1984. Ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και αρθρογράφος του περιοδικού “Οικοτοπία” από την ίδρυσή του, το 1989, έως και το 2005. Ήταν στενός συνεργάτης του Μιχάλη Τρεμόπουλου κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή (2009-2012), αλλά και του αντικαταστάτη του, μετά την εναλλαγή, Νίκου Χρυσόγελου (2012-2014). Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
e-mail: gblionis @ gmail.com

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δικηγόρος, συγγραφέας, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Ως ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (2009-12), νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998-2016), ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002- 2016). Έχει οικολογική και ανθρωπιστική δράση από το 1975, με ενεργό εμπλοκή στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής - Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής. Συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων, των βιβλίων «Η ιπτάμενη Ιστορία της Θεσσαλονίκης» και «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ - το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» και αρχισυντάκτης περιοδικών τοπικής ιστορίας.
e-mail: mtremopoulos @ gmail.com
site: www.tremopoulos.eu
facebook: tremopoulos

Στη Σκιά του Ανθρώπου

Συγγραφέας:Jane Goodall
Μετάφραση: Σταύρος Καραγεωργάκης
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Διονύσιος Γιουλάτος, Ελίζα Κολοβού
ISBN: 978-960-98812-8-9
Σελίδες: 456
Έτος Έκδοσης: 2014

Στη Σκιά του Ανθρώπου η Τζέιν Γκούντολ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις παρατηρήσεις της ζωής των άγριων χιμπατζήδων, αλλά και τις εμπειρίες από τη ζωή της στη ζούγκλα της Τανζανίας. Αυτή η αφήγηση είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ για τη συμπεριφορά των ζώων. Η Γκούντολ ήταν η πρώτη που μελέτησε χιμπατζήδες σε φυσικό περιβάλλον και το έργο της γνώρισε τεράστια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σ’ αυτό το βιβλίο η διάσημη επιστήμονας περιγράφει πώς κατάφερε μετά από επίπονες προσπάθειες να παρατηρήσει την άγνωστη μέχρι τότε συμπεριφορά των χιμπατζήδων, όπου μεταξύ άλλων, πρώτη αυτή είδε μια ομάδα να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και μπόρεσε να αποτυπώσει τις πολύπλοκες κοινωνικές τους σχέσεις. Η Σκιά του Ανθρώπου αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο βιβλίο της Γκούντολ και μεταφράστηκε σε 48 γλώσσες.

Jane Goodall. Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης επιστήμης με δεκάδες επιστημονικά βραβεία και ευρεία αναγνώριση. Με τη μελέτη των χιμπατζήδων συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ηθολογίας. Σήμερα, διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής της, ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο σ’ όλο τον κόσμο για να μιλήσει για τους χιμπατζήδες, την ανθρώπινη πείνα και τη βιοποικιλότητα. Το 2002 ανακηρύχτηκε «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» των Ηνωμένων Εθνών.

Διαμεσολάβηση Μεσολάβηση σε Συγκρούσεις

Εκδότης: Αντιγόνη
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 9609881297
Σελίδες: 239
Διαστάσεις: 24×17
Έτος Έκδοσης: 2014

Οι άνθρωποι έχουν παραδώσει την ευθύνη για τις συγκρούσεις του σε ειδικούς – από τη μια πλευρά είναι οι ψυχοθεραπευτές και τα παρόμοια επαγγέλματα, που ενδιαφέρονται για αυτά και από την άλλη πλευρά, οι συγκρούσεις παραδίδονται στους δικηγόρους. Και αυτοί είναι βέβαια υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα μονομερώς και να παίρνουν το καλύτερο για τους εντολείς τους ή για τους πελάτες τους, αν είναι δυνατόν και με την μορφή του χρήματος. Και αν κανείς προσεγγίσει ταυτόχρονα τον αντίπαλο, βρίσκεται ήδη ως δικηγόρος κοντά στην προδοσία του πελάτη του.

Ο Christoph Besemer, γεννημένος το 1955, στην πόλη Heilbronn, Πτυχιούχος Πολιτικός Επιστήμονας, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’80 ως εκπαιδευτής για τη μη βίαιη, εποικοδομητική διευθέτηση των συγκρούσεων. Από το έτος 1985 προϊστάμενος συνεργάτης του «Συνεργείου για μη βίαιη δράση» στην Βάδη, στο Φράιμπουργκ. Από το 1992 μετεκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση, 1995 τρίμηνη παραμονή στις ΗΠΑ για την μελέτη της κατάστασης και της πρακτικής της διαμεσολάβησης, δραστηριότητα ως Διαμεσολαβητής και Εκπαιδευτής Διαμεσολάβησης, συνιδρυτής της Ομάδας «Projekt Mediation» και της εθελοντικής, κοινωνικής διαμεσολαβητικής δράσης ΚοΚο - Εποικοδομητική Επεξεργασία Συγκρούσεων στην Ενορία και στη Γειτονιά - αναγνωρισμένο σωματείο Φράιμμπουργκ.

Κλιματική δικαιοσύνη

Συγγραφέας: Brian Tokar
Μετάφραση: Σταύρος Καραγεωργάκης
ISBN: 978-960-98812-6-5
Σελίδες: 200
Έτος Έκδοσης: 2013

Το γεγονός ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον βιομηχανικό Βορρά είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Οι άνθρωποι του Νότου, οι οποίοι έχουν συμβάλει ελάχιστα στην εκπομπή αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όχι μόνο υποφέρουν περισσότερο από το αυξανόμενο καιρικό χάος και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά είναι και οι λιγότερο προετοιμασμένοι τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες των επερχόμενων δεκαετιών. Ο Μπράιαν Τόκαρ γράφει υπέρ της ανάπτυξης ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισοκατανομή των πόρων, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αστική αναδιοργάνωση, τον αγροτικό μετασχηματισμό αλλά και την άμεση δημοκρατία.

Ο Μπράιαν Τόκαρ έχει συμμετάσχει ως ακτιβιστής σε διάφορα κινήματα των Η.Π.Α. ήδη από τη δεκαετία του 1970. Επίσης είναι ένας από τους θεωρητικούς που γράφει με σθένος για ζητήματα που σχετίζονται με τα γενετικά τροποποιημένα, την ηθική της τροφής και την κοινωνική οικολογία. Σήμερα είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας που είχε ιδρύσει ο Μάρεϊ Μπούκτσιν στο Βερμόντ των Η.Π.Α.

Εγχειρίδιο Πολιτικής Ανυπακοής

Συγγραφέας:Xavier Renou
Μετάφραση: Ηλιόσποροι
ISBN: 978-960-98812-4-1
Σελίδες: 176
Έτος Έκδοσης: 2012

Η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή μπορεί να έχει διάφορες μορφές: το ξερίζωμα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, το «κατέβασμα» διαφημιστικών πινακίδων, τους κλόουν ακτιβιστές, το ξεφούσκωμα ελαστικών σε μεγάλα 4×4 της πόλης, την επιθεώρηση πυρηνικών εργοστασίων από πολίτες, την παρουσία ερασιτεχνών του θεάματος. Τον οικολογικό ακτιβισμό, τη στέγαση μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οι νέες αυτές μορφές πολιτικής δράσης πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται και διαχέονται, ειδικά μέσα από τη συλλογικότητα των Ανυπάκουων. Εδώ και τρία χρόνια οι Ανυπάκουοι οργανώνουν σεμινάρια πρακτικής εκπαίδευσης στην πολιτική ανυπακοή διάφορες οργανώσεις (πολιτικές, συνδικαλιστικές, κ.ά.) και έγιναν γνωστοί από τις επικοινωνιακές τους δράσεις. Αυτό το εγχειρίδιο είναι εμπνευσμένο από τα σεμινάρια: πρακτικό και πολύ σαφές, αποτελεί έναν πραγματικό εκπαιδευτικό οδηγό. Έχει ένα θεωρητικό κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται σκέψεις γύρω από την ανυπακοή και την μη βία, αλλά και ένα πρακτικό, όπου αναλύονται όλα τα στάδια των δράσεων, από την οργάνωση έως και την υλοποίηση. Τέλος, υπάρχουν δύο κεφάλαια ένα αφιερωμένο στα ΜΜΕ (προτάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία) και ένα στην δικαιοσύνη (αξιολόγηση κινδύνων και οδηγός νομικών συμβούλων). Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από παραδείγματα και φωτογραφίες. H έκδοση πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Πράσινου Ινστιτούτου και της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία. Συλλογική μετάφραση και επιμέλεια στα ελληνικά Ηλιόσποροι (Δίκτυο Νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία).

Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Υπήρξε υπεύθυνος της καμπάνιας της Greenpeace για τον πυρηνικό αφοπλισμό, διαχειρίζεται τον ιστότοπο desobeir.net και οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Γαλλία. Έχει γράψει το βιβλίο Η Ιδιωτικοποίηση της Βίας (εκδ. Agone 2006).

Ζώα και Ηθική

Συγγραφείς:Lori Gruen, Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan
Μετάφραση: Κώστας Αλεξίου, Φανή Αραμπατζίδου, Σταύρος Καραγεωργάκης, Ελίζα Κολοβού, Κωστής Κουράκης
Επιμέλεια: Σταύρος Καραγεωργάκης
Χαρακτικά: Λευκή Σιδηροπούλου
ISBN: 978-960-98812-3-4
Σελίδες: 128
Έτος Έκδοσης: 2012

Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει κείμενα των Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan και Lori Gruen, δηλαδή τεσσάρων από τους πιο καταξιωμένους φιλοσόφους που ασχολούνται με το πεδίο της ηθικής για τα ζώα (animal ethics). Τα κείμενα αυτής της συλλογής εισάγουν τον αναγνώστη στη φιλοσοφική προβληματική των υποχρεώσεών μας προς τα μη ανθρώπινα ζώα. Με εξαίρεση το πρώτο κείμενο (της Lori Gruen) που αποτελεί μια μικρή κριτική εισαγωγή στο ζήτημα, τα υπόλοιπα άρθρα που ακολουθούν εκπροσωπούν τις τρεις πιο σημαντικές τά¬σεις της ηθικής για τα ζώα, συγκεκριμένα, τον ωφελιμισμό του Peter Singer, τη θεωρία των δικαιωμάτων του Tom Regan και την προσέγγιση από τη σκοπιά των ηθικών συναισθημάτων, όπου σ’ αυτόν τον τόμο εκπροσωπείται από την οικοφεμινίστρια Josephine Donovan.

Η Lori Gruen διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στο Τμήμα Σπουδών για τον Φεμινισμό, το Φύλο και τη Σεξουαλικότητα του Πανεπιστημίου του Γουέσλιεν των Η.Π.Α. Ασχολείται με ζητήματα ηθικής για τα ζώα, περιβαλλοντικής ηθικής, ηθικής της βιολογίας, φεμινιστικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας δικαίου. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον –τόσο ως ακτιβίστρια, όσο και ως ερευνήτρια– για τα πρωτεύοντα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το βιβλίο της Ethics and Animals.

Ο Peter Singer διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Η.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα της εφαρμοσμένης ηθικής, με έμφαση στην ηθική για τα ζώα, τη βιοηθική αλλά και την πολιτική φιλοσοφία. Έχει γράψει αρκετές μονογραφίες, με πιο σημαντικές τo Animal Liberation (κυκλοφορεί στα ελληνικά ως Απελευθέρωση των Ζώων) και το Practical Ethics, και έχει επιμεληθεί πολλούς ακόμα τόμους, μεταξύ των οποίων κάποιες πολύ σημαντικές συλλογές βιοηθικής.

Ο Tom Regan είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α. Το πιο σημαντικό του βιβλίο είναι το The Case for Animal Rights (1983), το οποίο θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό βιβλίο στο πεδίο της ηθικής για τα ζώα μετά το Animal Liberation του Peter Singer και ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Πούλιτζερ. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται και τα Defending Animal Rights (2001) και Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights (2004).

Η Josephine Donovan δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε διάφορα πανεπιστήμια, με τελευταίο το Πανεπιστήμιο του Μέιν των Η.Π.Α. Ειδικεύεται στην αμερικανική γυναικεία λογοτεχνία, στην ηθική για τα ζώα και στον φεμινισμό. Έγραψε μεταξύ άλλων το Feminist Theory: The Intellectual Traditions of American Feminism και το Women and the Rise of the Novel, 1405-1726.

 • Εισαγωγή: Σταύρος Καραγεωργάκης
 • Ζώα: Lori Gruen
 • Το κίνημα της απελευθέρωσης των ζώων: Η φιλοσοφία, τα επιτεύγματα και το μέλλον του, Peter Singer
 • Η υπόθεση των δικαιωμάτων των ζώων: Tom Regan
 • Προσήλωση στον πόνο: Η συμπάθεια ως βάση για την ηθική μεταχείριση των ζώων, Josephine Donovan

Τοπικοποίηση, Από το Παγκόσμιο… στο Τοπικό, Ένας Οικολογικός Κόσμος είναι Δυνατός

Συγγραφέας:Γιώργος Κολέμπας
ISBN: 978-960-98812-0-3
Σελίδες: 248
Έτος Έκδοσης: 2009

Το βιβλίο του Γ. Κολέμπα σκιαγραφεί το πρόταγμα της τοπικοποίησης, σαν απάντηση στην «υπαρκτή» παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και στην προοπτική να επικρατήσει στο μέλλον ένα σύστημα ακόμα πιο βίαιο, εκμεταλλευτικό και καταστροφικό για τον άνθρωπο και τη φύση. Η Τοπικοποίηση είναι η στροφή σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό (ομοσπονδίες δήμων-συνομοσπονδίες περιφερειών-ομοσπονδίες εθνών). Στα πλαίσιά της οι άνθρωποι και οι κοινοτικές τους συλλογικότητες θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να ελέγξουν τη ζωή, τον χρόνο τους και την τοπική οικονομία. Να αναβαθμίσουν τη ποιότητας ζωής, πρόνοιας και περιβαλλοντικής προστασίας. Να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφαλείας για το μέλλον, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος. Απορρίπτοντας τον ανταγωνισμό, σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη θα μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα. Θα εμπνευσθούν για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους.

Ο Γιώργος Κολέμπας είναι πρώην εκπαιδευτικός Μ.Ε. και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, οπότε «επανατοπικοποιήθηκε», προσπαθεί δια του «παραδείγματος» να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης. Ειδικά το δεύτερο μέρος του βιβλίου του ασχολείται με θέματα που ήταν αντικείμενο της δραστηριότητάς του αυτά τα χρόνια.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα
Κοινωνικοποίηση, Η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης, Παραγωγή, ενεργειακές υποδομές, ενεργειακός εφοδιασμός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με τον Βασίλη Γιόκαρη)

Οι Μεταμορφώσεις της Ταυτότητας Έθνος, Νεωτερικότητα και Εθνικιστικός Λόγος

Συγγραφέας: Πέτρος Π. Θεοδωρίδης
ISBN: 960-92448-0-7
Σελίδες: 146
Έτος Έκδοσης: 2004

Tι είναι έθνος; Αποτελεί μια μεταφυσική οντότητα, αναλλοίωτη, θαμμένη στη σπηλιά του χρόνου πού αφυπνίζεται πότε πότε; Ή αντίθετα το έθνος συντίθεται μέσα από ένα – σύμφωνα με τον E. Renan «καθημερινό δημοψήφισμα» παράγωγο της εθνικιστικής ιδεολογίας αλλά και των υλικών, οικονομικών, πολιτισμικών συνεπειών της εξόδου από την παραδοσιακή κοινωνία. O E Durkheim ιδρυτής της Γαλλικής σχολής της Κοινωνιολογίας έγραφε πως «χωρίς αμφιβολία η ιδέα του έθνους είναι μια ιδέα μυστική, σκοτεινή» και ο ιστορικός ερευνητής του έθνους Hugh Seton-Watson οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «κανένας επιστημονικός ορισμός του έθνους δεν μπορεί να προταθεί αλλά παρόλα αυτά, το φαινόμενο υπήρξε και θα υπάρχει» και υιοθετεί συνέχεια έναν ορισμό σύμφωνα με τον οποίο «ένα έθνος υπάρχει όταν ένας σημαντικός αριθμός από πρόσωπα μέσα σε μια κοινότητα θεωρεί τον εαυτό της ότι συνιστά ένα έθνος ή συμπεριφέρεται σαν να αποτελεί ένα έθνος».

Ο Πέτρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε το 1958 στην Ηράκλεια Σερρών. Σπούδασε πολιτική επιστήμη και παιδαγωγικά και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις Διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Διεθνείς σπουδές, Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική επιστήμη στα αντίστοιχα τμήματα του Νομικού τμήματος του Α.Π.Θ. Από το 1990 ασχολείται με τη μελέτη της εθνικιστικής ιδεολογίας και της εθνικής ταυτότητας, με αρθρογραφία σε περιοδικά πολιτικής επιστήμης.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα
Η απατηλή υπόσχεση της αγάπης