Μενού Κλείσιμο

Εκδήλωση προγράμματος ΚΑΜΕ-Η ώρα των συμμετεχόντων

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο Σίνδου εκδήλωση με τίτλο “Παρουσίαση των εμπειριών των πολιτών που συμμετείχαν στο έργο” από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “ΚΑΜΕ Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω-Κομποστοποιώ”.

Η εκδήλωση ξεκίνηση με λίγα λόγια σχετικά με το πρόγραμμα “ΚΑΜΕ”, τι είναι, την περίοδο και τον τόπο υλοποίησής του, όπως και τους φορείς υλοποίησης.  Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπαιδευτές του προγράμματος.

Ο Θανάσης Μακρής ήταν ο εκπαιδευτής των εργαστηρίων για ενήλικες που υλοποίηθηκαν από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Τα εργαστήρια κάλυψαν δύο θεματικές ενότητες,την κομποστοποίηση και την κυκλική και Κοινωνικη Αλληλέγγυα Οικονομία. Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων είδαμε μεταξύ άλλων τι είναι η κομποστοποίηση, πως γίνεται σωστά και πως μπορεί να κατασκευαστεί ένας οικιακός κομποστοποιητής με τη χρήση απλών υλικών. Όσο αφορά την δεύτερη ενότητα συζητήσαμε πάνω τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, τους ορισμούς της κυκλικότητας, της βιωσιμης ανάπτυξης και πως μπορούν αυτά να επιτευχθούν μέσα από διαφορετικά μοντέλα οικονομίας και πως μπορούν να δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας.

Η Τάνια Γκουζούμα είναι η εκπαιδεύτρια των δράσεων στα σχολείο που υλοποιήθηκαν από την “Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης” . Στα πλαισια του προγράμματος πραγματοποίηθηκαν στα σχολεία ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων και συζητήσεων με σκοπό την δημιουργική και συμμετοχική εμπλοκή των παιδιών σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων και τη διαχείριση αυτών και την κλιματικής αλλαγής. Έτσι οι μαθητές δημιούργησαν επιτραπέζια παιχνίδια, έκαναν ζωγραφιές και πραγματοποιώντας έκθεση ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον, έγινε ανταλλακτικό παζάρι, και πολλά θεατρικά παιχνίδια.Παράλληλα όμως διενεργήθηκαν εργαστήρια για ενήλικες για το πως φτιαχνούμε το δικό μας κηρομάντηλο και πως μαγειρεύουμε πιο οικολογικά.

 

Έπειτα μοιράστηκαν την εμπειρία τους οι καθηγήτριες και καθηγητές από το 1ο Δημοτικό Μαγνησίας και από το 2ο Γυμνάσιο Χαλάστρας-Ανατολικό. Αναφέρθηκαν στη σημαντική συνεισφορά του προγράμματος και μετά την ολοκλήρωσή του και πως στην πραγματικότητα έχει εντυπωθεί στα ίδια τα παιδιά. Οι μαθητές συνεχίζουν να κάνουν ανακύκλωση και να διαχωρίζουν τα απορρίμματα, αναφέρουν διαρκώς το ζήτημα του περιβάλλοντος και της μείωσης των σκουπιδιών, ενώ όπως χαρακτηριστηκά ανέφεραν “έχει γίνει τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης”.

 

Την εκδήλωση έκλεισαν πολίτες που συμμετείχαν στα εργαστήρια ενηλίκων από την Οικολογική Κίνηση. Μετέφεραν τις γνώσεις που αποκόμισαν και πως τις ενέταξαν στον τρόπο ζωής τους, την καθημερινότητά τους και πως προσπαθούν να τις μεταλαμπαδεύσουν στις οικογένειες και τους χώρους εργασίας τους. Μοιράστηκαν όμως και σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος και τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και το πως η νέα γενιά είναι η ελπίδα για αλλαγή!