Μενού Κλείσιμο

Εκδήλωση με θέμα «Το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα και η ένταξη των προσφύγων σε αυτό: Εμπειρίες από το παρελθόν και οι προκλήσεις στο παρόν» στις 22 Νοεμβρίου

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” (ΑΝΤΙΓΟΝΗ) διοργανώνει την 18η συνάντηση συμμαχίας στο πλαίσιο του προγράμματος ‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)’. Το θέμα της συνάντησης είναι «Το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα και η ένταξη των προσφύγων σε αυτό: Εμπειρίες από το παρελθόν και οι προκλήσεις στο παρόν».

Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες επηρεάζουν βαθιά την προστασία και κατ’ επέκταση τη ζωή των ανθρώπων που αναζητούν ή λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα. Τα δικαιώματα που παρέχονται από το Διεθνές και Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, πολλές φορές καταργούνται κατά την εφαρμογή των νόμων. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες από την εφαρμογή του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση δεικτών ένταξης μέσα από το πρόγραμμα ΝΙΕΜ, ως μια σύντομη επισκόπηση.

Η συνάντηση περιλαμβάνει τρεις ενότητες μέσα από τις οποίες θα προσεγγισθούν βασικά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων ανάμεσα στους αιτούντες διεθνούς προστασίας και στους πρόσφυγες και θα καταλήγει σε ενταξιακά ζητήματα και την πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως υγεία, εργασία και ζητήματα ιθαγένειας. Μέσα από μια αναδρομή θα παρουσιασθούν στοιχεία που αφορούν στις περιόδους ορόσημα για το νομικό πλαίσιο διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα ώστε να γίνουν κατανοητές τόσο οι πολιτικές που ακολουθούνταν, όσο και τις δυσκολίες που προέκυπταν και προκύπτουν κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες είναι δικηγόροι που εργάζονται στο πεδίο του προσφυγικού και είναι οι ακόλουθοι/ες: Ελένη Πασιά, Δικηγόρος GCR, Δημήτρης Βαραδίνης, Δικηγόρος PRAKSIS, Θανάσης Κορώνης, Δικηγόρος, Στάθα Λαϊνά, Δικηγόρος Equal Legal Aid και η Αθηνά Καλογρίδη, Δικηγόρος Equal Legal Aid.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ώρες 18:00-20:00 στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/86532839358?pwd=TDg4dURSOEMrQzRCZ1NHSDJhYlQzUT09
Meeting ID: 865 3283 9358
Passcode: 395883
_______________________

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Θοδωρή Διαμαντόπουλο στο 2310-285688 και 6992337813