Σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2/11 και είχε τίτλο «Σχολεία Χωρίς Βία – 10 χρόνια εκπαιδευτικής δράσης της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και η εμπειρία όσων συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος ‘’Schools For Change’’, που υλοποιεί το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για την Οικολογία, το Ρατσισμό, την Ειρήνη και τη Μη-Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Schools For Change από το 2012 μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές συναντήσεις όπου μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, επιμορφώνονται βιωματικά στις αρχές του δημοκρατικού σχολείου, στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 10 χρόνια που υλοποιείται το πρόγραμμα Schools For Change σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, περισσότεροι από 30.000 μαθητές και μαθήτριες, 2.000 εκπαιδευτικοί και συνολικά 250 σχολεία έχουν συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές του δράσεις και τα εργαστήρια.
Στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις 2/11, πέρα από την παρουσίαση της μεθοδολογίας του προγράμματος, εκπαιδευόμενοι, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, μοιράστηκαν την εμπειρία τους.
«Ήταν ένας σταθμός στη ζωή μου. Κατάλαβα μέσα από αυτά τα σεμινάρια ότι μου αρέσει να εμπνέω τους ανθρώπους. Όπως εμπνεύστηκα από τα εργαστήρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, έτσι θέλω και εγώ να εμπνεύσω και άλλους νέους ανθρώπους, να ξυπνήσω ακόμη περισσότερους συνομήλικους μου. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί κατάλαβα ότι αυτό με γεμίζει και αυτό μου αρέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Γιουβάνης, πρώην εκπαιδευόμενος στο Schools For Change, που πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα ως εκπαιδευτής νέων.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η συμβολή του έργου στη σχολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. «Η δραστηριότητα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ συνέβαλε στο άνοιγμα του σχολείου σε εκπροσώπους της μη τυπικής εκπαίδευσης, η οποία είναι εξίσου σημαντική και αποτέλεσε φορέα μάθησης και διάχυσης σημαντικών κοινωνικών μηνυμάτων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» τόνισε ο κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, τέως Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ συμπλήρωσε πως «οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ερεθίσματα για υιοθέτηση μιας περισσότερο θετικής στάσης και συμπεριφοράς».
Επιπλέον, καθώς στο πρόγραμμα Schools For Change συμμετείχαν και σχολεία εκτός Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικοί που είχαν εμπλοκή στις δράσεις του έργου πήραν το λόγο και μοιράστηκαν την εμπειρία τους. «Από τους επιμορφωτικούς κύκλους εκπαιδευτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση των συγκρούσεων προέκυψε ένα άτυπο δίκτυο εκπαιδευτικών για ανταλλαγή καλών πρακτικών και αλληλοϋποστήριξής τους πάνω στα θέματα της συμπερίληψης στις τάξεις, τη διαχείριση των αντιπαραθέσεων και στις διαδικασίες λήψης δημοκρατικών αποφάσεων στις σχολικές αίθουσες» ανέφερε η κυρία Μιράντα Κουμανάκου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 2ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «η εκπαίδευση που προσφέρεται αποτελεί ένα υπόδειγμα λειτουργίας δημοκρατικής κοινότητας.»
Εκτενής αναφορά έγινε και για τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων, που αποτέλεσε τον άξονα του προγράμματος Schools For Change που είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις σχολικές κοινότητες, όπως ανέφερε η Αθανασία Τέλλιου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων και εκπαιδεύτρια στην «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». «Τα παιδιά πέρα από το να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, απέκτησαν και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, αυτοέλεγχο, αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση. Όπως καταλαβαίνουμε αυτές είναι δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιούλη Βιτζιλάκη, εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας, καταλήγοντας πως «αυτό που καταλάβαμε είναι ότι η σχολική διαμεσολάβηση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σχολική σύγκρουση, αλλά μέσα από αυτήν ανοίγεται ο δρόμος και για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων, ώστε τα παιδιά να βλέπουν δυνατότητες στη ζωή τους και όχι αδιέξοδα».
Για τη σχολική διαμεσολάβηση και την εμπειρία της μίλησε και η μαθήτρια η μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Περαίας, Αννα- Μαρία Ασλάνογλου, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι τα συναισθήματα δικαίωσης και ικανοποίησης που νιώθουμε όταν τελειώνουμε μία διαμεσολάβηση, κάτι που με ωθεί να θέλω να κάνω ακόμη περισσότερες διαμεσολαβήσεις».
Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι εκπαίδευσης ομάδων φοιτητών/τριων παιδαγωγικών σχολών στη μεθοδολογία και τις εκπαιδευτικές πρακτικές του έργου Schools For Change, η διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Όλγα Παντούλη, τόνισε ότι «προσωπικά ενθαρρύνω τέτοιες πρακτικές γιατί και τα παιδιά και εμείς έχουμε αμφότεροι οφέλη», όπως το ότι δίνεται χώρος να ακουστούν διαφορετικές απόψεις με σεβασμό και έτσι να αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, ενώ ο Γρηγόρης Μοσχόπουλος, φοιτητής στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, σημείωσε από την πλευρά του πως «είναι πολύ σημαντική η πολυφωνία, καθώς τα εργαστήρια διαμορφώνουν τις συνθήκες να ακούγονται όλες οι απόψεις, να γίνονται σεβαστές και να προκύπτει ένας μετασχηματισμός. Προσωπικά νιώθω ότι από την όλη διαδικασία βγήκα διαφορετικός, τόσο ως εκπαιδευτικός, όσο και ως προσωπικότητα».
Photo Credits: Matese Fields on Unsplash