Μενού Κλείσιμο

Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στην επίλυση συγκρουσιακών ζητημάτων στα σχολεία

Η πολυετής εμπειρία του «Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία ΑΝΤΙΓΟΝΗ» που μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα εισέρχεται στα σχολεία της Ελλάδας και εκπαιδεύει τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτυπώνεται στο νέο διαδικτυακό εργαλείο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Της Ελεάννας Χαραλαμπίδου

Μία εύχρηστη και ολοκληρωμένη ιστοσελίδα που συνδυάζει θεωρία με πράξη έρχεται να βοηθήσει κάθε εκπαιδευτικό να διαχειριστεί συγκρουσιακά ζητήματα στο σχολείο και να ενδυναμώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ο διαδικτυακός χώρος περιλαμβάνει θεωρία και βιβλιογραφία για την αντιπαράθεση και τα συγκρουσιακά ζητήματα στα σχολεία μαζί με αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ριες. Επίσης περιλαμβάνει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ και χρησιμοποιείται στα σχολεία την τελευταία δεκαετία σε διάφορες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων.

Η θεωρία

Το πρώτο μέρος του διαδικτυακού εργαλείου περιέχει πληροφορίες για την έννοια, το περιεχόμενο και τη σημασία της διαχείρισης της αντιπαράθεσης και των συγκρουσιακών ζητημάτων στο σχολείο. Μάλιστα, βάση αποτελεί ο εκπαιδευτικός οδηγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στρατηγικές και καλές πρακτικές που υιοθετούν σχολεία ανά την Ευρώπη με τίτλο “Διαχείριση της Αντιπαράθεσης. Καταρτίζοντας μία στρατηγική για τη διαχείριση και τη διδασκαλία αμφιλεγόμενων ζητημάτων στα σχολεία”.

Η πράξη

Στο δεύτερο μέρος, προτείνει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους ώστε να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης, δημοκρατικού διαλόγου και επικοινωνίας στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Αθανασία Τέλλιου, εκπαιδεύτρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, «μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα συγκρουσιακά ζητήματα μπορούν να τεθούν με τρόπο που να προωθούν τη δημοκρατία και τον διάλογο και όχι τη βία και τη μισαλλοδοξία».

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων για στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Δημοκρατικού Σχολείου, με μεθοδολογία μη τυπικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει περισσότερη αλληλεπίδραση, διάδραση και ενεργό ρόλο στην ομάδα ώστε οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να εφαρμόζουν στην πράξη όσα διδάσκονται και έτσι να τα κατανοούν βαθύτερα.

«Οι δραστηριότητες που προτείνουμε για τους μαθητές και τις μαθήτριες αφορούν στην προετοιμασία της ομάδας, στην εκπαίδευση για τη συνύπαρξη, την αλληλοκατανόηση, την αμοιβαία επικοινωνία και τον σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της. Μόλις κατακτηθούν αυτά, μπορεί ο/η εκπαιδευτικός, παίρνοντας ιδέες από το πρώτο μέρος του οδηγού, να θέσει προς επεξεργασία στην ομάδα συγκρουσιακά ζητήματα τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορέσουν να διαχειριστούν με δημοκρατικούς τρόπους» αναφέρει η Αθανασία Τέλλιου.

Οι δραστηριότητες χωρίζονται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, την θεματική ενότητα και την διάρκειά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται είναι από 7+ ετών έως 13+, ενώ η διάρκεια από 10 έως 30 λεπτά. Ασκήσεις γνωριμίας, συνεργασίας, διαχείρισης συναισθημάτων και συγκρούσεων, κοινωνικής κινητοποίησης αλλά και αξιολόγησης αποτελούν το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν τις παραμέτρους που επιθυμούν και να δουν στην οθόνη τους μια σειρά από δραστηριότητες που ταιριάζουν με όσα επέλεξαν.

Το έργο SKHC

Η ιστοσελίδα αποτελεί μέρος του έργου «Διαχείριση της Αντιπαράθεσης σε σχολεία της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας (SKHC)», το οποίο υλοποιήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβρη του 2021. Μέσω του έργου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ εκπαίδευσε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, όπως και στελέχη εκπαίδευσης σε ζητήματα αντιπαράθεσης και συγκρούσεων στα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο καταρτίστηκαν σε αυτές τις θεματικές και μπορούν πλέον να προσεγγίσουν τα ζητήματα αυτά στο σχολείο με πιο συμπεριληπτικό τρόπο.

Στο έργο συμμετείχαν συνολικά πάνω από 100 εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και πλέον μέσω του οδηγού κάθε εκπαιδευτικός έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα επιμόρφωσής τους, όπως και στο υλικό για τους μαθητές και τις μαθήτριες που μπορεί να αξιοποιήσει.

«Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μελετήσουν τις δραστηριότητες και τις οδηγίες για τον συντονισμό τους και αν το επιθυμούν, να αναλάβουν να τις “τρέξουν” με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους χωρίς την παρέμβαση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ. Αν όμως αισθάνονται ότι χρειάζονται τη δική μας υποστήριξη σε αυτό, μπορούν να μας καλέσουν στο σχολείο τους ώστε είτε να οργανώσουμε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης στη χρήση του οδηγού για εκπαιδευτικούς, είτε να συντονίσουμε εμείς κάποια εργαστήρια για μαθητές/ριες στο σχολείο τους», καταλήγει η Αθανασία Τέλλιου.

Το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον οδηγό έχει εγκριθεί ως παιδαγωγικά κατάλληλο από το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2021-2022 και υλοποιείται δωρεάν ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Διαχείριση της Αντιπαράθεσης σε σχολεία της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας (SKHC)» και είναι διαθέσιμος στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Photo Credits: Frank Busch on Unsplash

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά ΕΔΩ