ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
  if you cannot read this email
see it as a web page
 
newsletter #4 - απρίλιος / μάιος 2017
 
 

H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των προσφύγων - σεμινάρια φωτογραφίας

Η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει και φέτος τα μαθήματα φωτογραφίας με εφήβους πρόσφυγες που μένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο μάθημα που εκτός από γνώσεις φωτογραφίας, προσφέρει ξεναγήσεις, εκδρομές, γνωριμία με την πόλη, διάδραση με τους κατοίκους της και ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης.   - άρθρο στην parallaxi

 

Ετήσια Έκθεση 2016 της ΑντιγόνηςΚαταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοια

Επιμέλεια: Nάσος Θεοδωρίδης
κατεβάστε το αρχείο
Ζητούνται βιβλία και περιοδικά

Ζητούνται βιβλία και περιοδικά στην Αραβική και Φαρσί γλώσσα για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά. Πληροφορίες: ΑΝΤΙΓΟΝΗ Πτολεμαίων 29Α 6ος όροφος τηλ. 2310285688

Δείτε επίσης:

Το κανάλι μας στο YouTubeΠρογράμματα:
Διαμεσολάβηση ομηλίκων στο σχολείο

Προγράμματα:
Alternative Routes to Success A.R.T.S.

Προγράμματα:
HELP

Προγράμματα:
GET START

Γίνε κι εσύ
Εθελοντής

περισσότερες πληροφορίες
2310 285688
Φάλια ΚολυβάΗλεκτρονική
Βιβλιοθήκη- Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
(Συνθήκες, Νομοθεσία-Νομολογία, Διεθνείς έρευνες και μελέτες, Έγγραφα πολιτικής)

- Έρευνες και μελέτες ειδικά για την Ελλάδα

- Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για τη μετανάστευση και το άσυλo (Ελλάδα, Ευρωπαική Ένωση, Διεθνείς)

- Εξελίξεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

- Εκπαιδευτικό υλικό
Παλιότερα newsletters

ThessΔΙΚΤΥΟ

Μία προσπάθεια δικτύωσης εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της αξίας του εθελοντισμού ως μία από τις κύριες κοινωνικές προτεραιότητες του σήμερα.

Οι οργανώσεις-μέλη του δικτύου με τους εθελοντές τους δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, τους νέους, το παιδί, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες, την πολιτιστική κληρονομιά, την Ευρώπη κ.ά.

 
           
   

Συναυλία στo Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών

H ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε συνεργασία με τη μουσική μπάντα του «Φάρου του κόσμου» πραγματοποίησε την Κυριακή 19 /03 συναυλία στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών. Η συναυλία έφερε κοντά πρόσφυγες του

   
Κέντρου Φιλοξενίας και παιδιά Ρομά από τον Δενδροπόταμο -μια περιοχή που συνορεύει με τα Διαβατά. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας πρόσφυγες από το Κέντρο φιλοξενίας ζήτησαν να συμμετέχουν και παρουσίασαν δικά τους τραγούδια και χορούς. Η ημερομηνία της συναυλίας επιλέχθηκε ώστε να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου) αλλά και με τον εορτασμό της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς.
   
Διαδικτυακός χάρτης Schools for Change

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Schools for Change” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Heinrich Böll”, η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια με τη συμμετοχή των μαθητών σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε σχολικής τάξης.
 

Οι θεματικές των εκπαιδευτικών εργαστηρίων ποικίλουν, έτσι οι δραστηριότητες μπορούν να σχετίζονται με τα μαθήματα project της κάθε τάξης ή με θέματα που εμπίπτουν στη σχολική ύλη. Ενδεικτικά, οι θεματικές των εργαστηρίων είναι: στερεότυπες αντιλήψεις/διακρίσεις/ρατσισμός, σχολικός εκφοβισμός/σχολική βία, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του παιδιού, ισότητα φύλων/ταυτότητες φύλων, αναπηρία/κοινωνικός αποκλεισμός, οικολογία και κοινωνία κ.ά. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια πραγματοποιούνται χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τα σχολεία.

Στον παρακάτω χάρτη εμφανίζονται όλα τα σχολεία που έχει επισκεφτεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το 2012 έως σήμερα.

- χάρτης

           
   

Παρουσίαση Εγχειριδίου για τη Σχολική Διαμεσολάβηση

Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στην επίλυση συγκρούσεων; Μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να διαχειριστούν συγκρούσεις μαθαίνοντας τεχνικές διαμεσολάβησης; Καθώς το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει έρθει στην επιφάνεια παράλληλα με

   
αυξανόμενα περιστατικά βίας στο σύνολο της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, η σχολική διαμεσολάβηση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση. Πρακτικές αλλά και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει εκπαιδευτές, τέθηκαν στο τραπέζι σε μια συζήτηση με εκπαιδευτικούς και φορείς.
περισσότερα
   

Εκδήλωση στον Λευκό Πύργο για την Παγόσμια μέρα ΡΟΜΑ

Για πρώτη φορά γιορτάστηκε δημόσια σε μια από κοινού ενημερωτική εκδήλωση η 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στον Λευκό Πύργο. Στόχος η γνωριμία με τους Ρομά που ζουν στον Δενδροπόταμο και την Περαία

,καθώς και η καταγραφή για το πώς είναι η ζωή των Ρομά σήμερα από τους ίδιους αλλά και από τον κόσμο που δεν έχει άμεση επαφή μαζί τους. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, PRAKSIS, ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ. Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 7/04, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ διοργάνωσε ενημέρωση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης με Λυκειακές τάξεις στον Δενδροπόταμο.
περισσότερα
   

Ο Πέτρος και ο Λύκος από την Κ.Ο.Θ.

Τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Μαρτίου, 16 παιδιά από τη Συρία παρακολούθησαν το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκεί Προκόφιεφ από την Εθνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η συναυλία ήταν

μία συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά η οποία έκλεισε με μια βόλτα γύρω από το Λευκό πύργο και μια βόλτα με το τρενάκι στο γειτονικό πάρκο.
   

Ζητούνται βιβλία και περιοδικά

Ζητούνται βιβλία και περιοδικά στην Αραβική και Φαρσί γλώσσα για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.
πληροφορίες: ΑΝΤΙΓΟΝΗ  Πτολεμαίων 29Α 6ος όροφος   τηλ.  2310285688

   

Safe space γυναικών - Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατά

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, με την ΑΡΣΙΣ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέλαβαν τη συνέχιση της λειτουργίας του Safe Space των γυναικών στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ βρίσκεται στον χώρο τρεις φορές την εβδομάδα,

παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε GBV περιστατικά, κάνοντας εργαστήρια (χορό, δημιουργία οικολογικών καλλυντικών, χειροτεχνίες και κατασκευές, σεμινάρια για περιβαλλοντολογικά ζητήματα και δικαιώματα των γυναικών, κηπουρική κ.α.). Στόχος είναι, σε συνεργασία με τους άλλους δύο φορείς, καθώς και με τη διοίκηση του καταυλισμού, να εξακολουθήσει ο χώρος να είναι ένα σημείο αναφοράς για τις γυναίκες και τις έφηβες, παρέχοντας ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
   

Bus Tour - Θεσσαλονίκη

Έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών από το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα σε όλη την πόλη με το κόκκινο ανοιχτό λεωφορείο ξεναγό ενώ ο μεταφραστής της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ έκανε παρουσίαση των αξιοθέατων στη διάρκεια της διαδρομής.

   

National Integration Evaluation Mechanism (NIEM)

ALL IN FOR INTEGRATION

Τον Απρίλιο του 2017 η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ξεκίνησε τις δράσεις της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος National Integration Evaluation Mechanism (NIEM).

Το πρόγραμμα έχει στόχο τη μέτρηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ένταξης πληθυσμών που τίθενται υπό διεθνή προστασία. Συντονιστής φορέας είναι το Foundation Institute of Public Affairs (IPA) της Πολωνίας, βασικός εταίρος για την έρευνα είναι το Migation Policy Group (MPG) του Βελγίου και οι υπόλοιποι εταίροι είναι από άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες.
περισσότερα

 
Be environmentally friendly: please don't print this email unnecessarily.
Λαμβάνετε τη συγκεκριμένη αλληλογραφία επειδή
το e-mail σας είναι εγγεγραμμένο στη λίστα ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.
Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε emails τέτοιου τύπου, μπορείτε να διαγραφείτε
ακολουθώντας τις οδηγίες
εδώ.
unsubscribe | about us | contact us
stay connected
ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία
Πτολεμαίων 29Α T.K. 546 30 Θεσσαλονίκη Ελλάδα | Τηλ.: 2310 285 688, Fax: 2310 222 503, info@antigone.gr