« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

“Το κράτος έγινε πολύ μικρό για τα μεγάλα και πολύ μεγάλο για τα μικρά προβλήματα της ζωής”
(Anthony Giddens)


Η ανθρώπινη ανάγκη για συλλογική δράση κι αλληλοβοήθεια των πολιτών αγκαλιάζεται από την ομάδα της “ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ” και τις δράσεις της.

Εάν θέλεις να διαθέσεις ανιδιοτελώς λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο, ενέργεια, γνώσεις και δεξιότητες σε ανθρώπους που σε χρειάζονται, θέλοντας να προσφέρεις στην κοινωνία, να μοιραστείς τις ιδέες σου με άλλους ανθρώπους, να αποκτήσεις νέες εμπειρίες που θα σου φανούν χρήσιμες στη ζωή, να αξιοποιήσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες, να αναλάβεις ατομική πρωτοβουλία και να αναζητήσεις λύσεις στα προβλήματα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής αλληλεπίδρασης, μη διστάσεις: Γίνε κι εσύ εθελοντής!

Οι εθελοντές στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ εργάζονται ομαδικά με την υποστήριξη και καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού, ενισχύοντας τις δράσεις της οργάνωσης κι αποτελώντας έμπρακτο παράδειγμα κονωνικής συμμετοχής κι αλληλεγγύης!


Δυνατότητες εθελοντισμού 2015 - 16


ΣΕ ΤΙ;

 • Νέοι Ρομά και μη Ρομά

  Αν είσαι μεταξύ 15-30 ετών, μπορείς να συμμετέχεις στις εβδομαδιαίες συναντήσεις νέων Ρομά και μη Ρομά στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ, κάθε Τρίτη απόγευμα στις 17.00. Με την καθοδήγηση των συντονιστών, οι νέοι συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες (μαθήματα φωτογραφίας, δημιουργία ταινιών μικρού μήκους), εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη διαφορετικότητα, θεματικές βόλτες στην πόλη κ.ά.

  Επιπλέον, στα μέσα του Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διεθνής συνάντηση νέων Ρομά και μη Ρομά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Οι εθελοντές που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν στη διοργάνωση αλλά και στην πραγματοποίηση των δράσεων της συνάντησης αυτής.

 • Παιδιά

  Για το νέο σχολικό έτος (2014-15) η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πρόκειται να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει σε εθελοντική βάση εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Ρομά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με στόχο τον περιορισμό της σχολικής διαρροής παιδιών από οικισμούς Ρομά της Θεσσαλονίκης (Αγία Σοφία, Δενδροπόταμο κ.α.). Ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, ψυχολόγοι κ.ά. μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους τόσο στη φάση της προετοιμασίας –η οποία πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα- όσο και στη φάση υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής.

  Επίσης, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να διοργανώσει επισκέψεις με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα για παιδιά νοσηλευόμενα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε μέρες και ώρες επισκεπτηρίου.

  Οι ομαδικές αυτές δραστηριότητες με καλλιτεχνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα (π.χ. θεατρικό παιχνίδι), θα έχουν στόχο την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ενίσχυση της αυτοέκφρασης αλλά και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών.

  Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε τακτική βάση, διοργανώνει ανάλογες δραστηριότητες και εκπαιδευτικές επισκέψεις με παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο και βόλτα στον ιππικό όμιλο, ενώ ακολουθούν και άλλες τέτοιες δράσεις.

 • Άτομα με αναπηρίες

  Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιεί δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης σε διάφορες θεματικές με τη συμμετοχή ανθρώπων με αναπηρίες. Το Κέντρο Ημέρας ΑΜΥΜΩΝΗ, το Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρίες του Δήμου Καλαμαριάς και άλλοι φορείς, σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, αναπτύσσουν δράσεις με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες και την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής της διαφορετικότητας.

 • Άλλες δράσεις

  Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εθελοντών μας, στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιούνται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές και μαθήματα γλώσσας (ελληνικών, αγγλικών, ιταλικών κ.ά.) σε παιδιά, νέους και ενήλικες κάθε ηλικίας.

  Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, συχνά διοργανώνει κοινωνικές συναντήσεις ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό ή άλλο υπόβαθρο, που θέλουν να γνωριστούν και να περάσουν ευχάριστα μαζί. Γιατί για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίζεται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η καταπολέμηση της ξενοφοβίας αλλά και κάθε μορφής ρατσισμού.

  Οι εθελοντές μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο τους, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους.

  Όλοι όσοι ενδιαφέρεστε λοιπόν, μπορείτε να συμμετέχετε στις δράσεις, να βοηθήσετε στη διοργάνωσή τους ή απλά να μας πείτε τις ιδέες σας!


ΠΩΣ;

Επικοινώνησε μαζί μας. Ενημερώσου για την οργάνωση και τις δράσεις μας. Συμμετείχε σε όποια θεωρείς πως σε ενδιαφέρει και σου ταιριάζει!