« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Αλέξανδρος Γεωργόπουλος

Πρόεδρος


Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.
Σπούδασε στο Χημικό της Φυσικομαθηματικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1975. Τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όπου το 2008 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής.
Έχει γράψει τρία βιβλία: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (1993), Γη: Ένας Μικρός και Εύθραυστος Πλανήτης (1996), Περιβαλλοντική Ηθική (2002). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Είναι μέλος της Balkan Environmental Association, της Mediterranean Association for Environmental Protection, της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Από τα παλαιότερα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και εκδότης του οικολογικού εντύπου ΕΝ ΟΙΚΩ, ΕΝ ΔΗΜΩ.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Κιρκινέ κι έχει έναν γιό.

περισσότερα...

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Αντιπρόεδρος


- Δικηγόρος, Master Κοινωνικής Οικολογίας, συγγραφέας
- Ευρωβουλευτής 2009-2012 -Αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης
- Νομαρχιακός - περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας (1998 -2016)
- Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002-2016)
Έχει έντονη οικολογική και ανθρωπιστική δράση, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, και από το 1975 έχει εμπλακεί ενεργά στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής – Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ιδρυτικό μέλος, 1997) κ.α.
Επίσης, συμμετείχε ενεργά στο καταναλωτικό και στο αντιπυρηνικό κίνημα, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, στο αντιρατσιστικό, στο αντιεθνικιστικό και στο γονεϊκό κίνημα.
Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος και του περιβάλλοντος, ενάντια στην οικοπεδοποίηση των δασών (Σέιχ Σου, Χορτιάτης, Πόρτο Καρράς, Sanni), την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.α.
Είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά.
mtremopoulos @ gmail.com
www.tremopoulos.eu

περισσότερα...

Αθανάσιος Θεοδωρίδης

Υπεύθυνος γραφείου Αθήνας


Ο κ. Αθανάσιος Θεοδωρίδης είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 1994 με ειδίκευση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο διοικητικό και το συνταγματικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τα έτη 1997 και 1998 διατέλεσε Νομικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Από το 2003 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής στην «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Έχει ειδικευτεί στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων. Από το 2003 διετέλεσε επί 4 συνεχόμενες θητείες μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας που υπάγεται θεσμικά στον Πρωθυπουργό. Από το 2006 έως το 2014 υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος στην Υπο-επιτροπή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων της ΕΕΔΑ. Από το έτος 2007 και μετά, συνέγραψε τις Ετήσιες Εθνικές Εκθέσεις του Κέντρου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», όπου έχουν αναλυτικά καταγραφεί ανά έτος όλα τα κρούσματα διακρίσεων και ρατσισμού σε ποικίλους τομείς. Τον Ιανουάριο του 2010 επελέγη ως ειδικός εμπειρογνώμων για το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Νομικών Ειδικών στον Τομέα της Μη- Διάκρισης» προκειμένου να ενημερώνει τακτικά την Ε.Ε. για νομικές εξελίξεις σε ζητήματα διακρίσεων. Είναι μέλος πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για ανθρώπινα δικαιώματα.

περισσότερα...

Πέτρος Στάγκος

Επιστημονικός υπεύθυνος


Από το 1997 είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή, Τμήμα Διεθνών Μελετών, διδάσκοντας και στο διαβαθμισμένο και μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελετών (θεσμικός νόμος της ΕΕ, νόμος της εσωτερικής αγοράς, δικαστικό σύστημα προστασίας της ΕΕ) και ασκώντας όλα τα ακαδημαϊκά καθήκοντα (επίβλεψη της μεταπτυχιακής και διδακτορικής διατριβής, συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα και στον εθνικό και διεθνή επιστημονικό διάλογο). Από το 2000 είναι Καθηγητής του Jean Monnet Chair-Human Rights Protection μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή Νομική διαταγής στη Νομική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διδάσκοντας και στο διαβαθμισμένο και μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελετών (νόμος θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, νόμος της ευρωπαϊκής Συνθήκης των ανθρώπινων δικαιωμάτων) και ασκώντας όλα τα σχετικά ακαδημαϊκά καθήκοντα. Από το 2008 είναι μέλος της Επιτροπής της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις ευρωπαϊκές πλευρές της εκπαίδευσης.
Από το 2007 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, Γαλλία). Από το 2007 είναι ανώτερος εμπειρογνώμονας του ελληνικού κλάδου του δικτύου νομικών ειδικών (FRALEX) της αντιπροσωπείας θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των ετών 2002, το 2006, το 2007 χρησιμοποιήθηκε για να υπηρετήσει ως Δικαστής του Ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που ορίστηκε ως καθηγητής Νομικής σύμφωνα με το άρθρο 100 του ελληνικού συντάγματος. Από το 2006 είναι μέλος της εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Είναι ο συγγραφέας ή ο έτερος-συγγραφέας ένδεκα (11) βιβλίων, ο συγγραφέας ή έτερος-συντάκτης τριών (3) βιβλίων και ο συγγραφέας ή έτερος-συγγραφέας δέκα έξι-πέντε (70) μονογραφιών ή συνεισφορών βιβλίων που γράφονται στα ελληνικά, ή στα γαλλικά ή στα αγγλικά στους θεματικούς τομείς του ευρωπαϊκού και ελληνικού νόμου νόμου της ΕΕ (θεσμικού ή οικονομικού), των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού και εθνικού νόμου αντι-διάκρισης, του διεθνούς οικονομικού δικαίου, του δημόσιου διεθνές δικαίου και των διεθνών σχέσεων.
Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Ελληνικής Αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Δικαίου», έτερος-συγγραφέας της συλλογής «Δημοσιεύσεις στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και το Διεθνές Οικονομικό δίκαιο» και μέλος του επιστημονικού πίνακα των περιοδικών: “Human Rights”, “International and European Policy” and “International Journal of Euro-Mediterranean Studies”.

περισσότερα...

Ανδρέας Τάκης

Επιστημονικός σύμβουλος


Ο Ανδρέας Τάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει φιλοσοφία και μεθοδολογία του δικαίου. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (2009-2011), Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2009) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2011), ενώ σήμερα είναι αναπληρωματικό μέλος του Fundamental Rights Agency. Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία, το «Η ηθική αδιαφορία του νόμου» από τις εκδόσεις Πόλις (2004) και το “Για την ελευθερία της τέχνης” από τις εκδόσεις Σαββάλα (2008) και έχει συμβάλει με πολλά άρθρα του στα πεδία του δημοσίου δικαίου, της πολιτικής θεωρίας, της ηθικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του δικαίου.

περισσότερα...

Ζωή Παπασιώπη-Πασσιά

Επιστημονική ειδικός


Η Ζωή Παπασιώπη-Πασιά είναι ομότιμη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ όπου μέχρι το 2012 δίδασκε στον Τομέα Διεθνών Σπουδών: α) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, β) Δίκαιο Ιθαγένειας, γ) Δίκαιο Καταστάσεως Αλλοδαπών, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus δίδασκε δ) General Principles on Nationality and Immigration. Από το 2012 συνεχίζει να διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου Τομέα. Είναι συγγραφέας επτά μονογραφιών, πέντε πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (τα τρία σε συνεργασία), πέντε συλλογών νομοθεσίας-κωδίκων και πάνω από ενενήντα άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά.

περισσότερα...

Ειρήνη Μαρία Γούναρη

Επιστημονική σύμβουλος


Δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και με εμπειρία σε Προγράμματα κατά των διακρίσεων.
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ευρωπαϊκών Νομικών Σπουδών από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Λουξεμβούργου.
Το 2004 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου κατά της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες.
Το 2005 ορίστηκε διαχειρίστρια του προγράμματος “Inclusion Europe Aisbl” , και ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, διαχείριση και παρακολούθηση διεθνικών προγραμμάτων που σχετίζονταν με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των διακρίσεων αναφορικά με τα άτομα με αναπηρίες.
Το 2006 ανέλαβε σύμβουλος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στα πλαίσια Προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Διεθνούς Αναμόρφωσης (CIR - Washington D.C), και πραγματοποίησε ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες και συγκριτικές αναλύσεις των πλαισίων νομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ισχύουν στην Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρίες.
Το 2007 έγινε στέλεχος του Migration Policy Group (MPG) όπου συντόνιζε τις εργασίες και τις μελέτες των νομικών εμπειρογνωμόνων για θέματα διακρίσεων από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., στα πλαίσια του Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Από το 2010 συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια του ΟΑΣΕ στην παρακολούθηση και εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας σε πολλές χώρες του πλανήτη.

περισσότερα...

Άννα Τριανταφυλλίδου

Επιστημονική σύμβουλος


Η Άννα Τριανταφυλλίδου είναι Ερευνήτρια Α’ στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και τη Μεταναστευτική Πολιτική. Είναι Καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Bruges του Βελγίου από το 2002, και εργάζεται περιστασιακά σαν ειδικός επιστήμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Άννα Τριανταφυλλίδου έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1990 και το Διδακτορικό της στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το 1995. Έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία (1994-95), στο London School of Economics του Λονδίνου (1995-97), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (CNR) της Ιταλίας στη Ρώμη (1997-99), στο New York University (2001), στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2001) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (1992-94 και 1999-2007). Ειδικεύεται στον τομέα της μετανάστευσης, του εθνικισμού, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σε θέματα μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η ερευνητική και διδακτική της εμπειρία περιλαμβάνει τη Νότια, Δυτική και Κεντρο-ανατολική Ευρώπη, και σε ορισμένα θέματα συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα τόμους κυρίως στα Αγγλικά.

περισσότερα...

Αναστασία Τσουκαλά


Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Paris 11. Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris 5 (Sorbonne). Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (KEMEA). Δρ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.

περισσότερα...

Παυλίνα Λαζαρίδου

Διαχειρίστρια προγραμμάτων και οικονομικών


Η Παυλίνα Λαζαρίδου έχει σπουδάσει οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα «κοινωνικής ψυχιατρικής» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης «ειδικής αγωγής» στο ΑΠΘ.
Έχει σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου από το 2004, ως διαχειρίστρια προγραμμάτων. Ειδικεύεται σε προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον και τη προσβασιμότητα και έχει εμπειρία σε περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη προγραμμάτων, είτε ως συντονίστρια είτε ως εταίρος.
Η Παυλίνα είναι φυσικός ομιλητής των αγγλικών, μιλά επαρκώς γερμανικά, λίγο γαλλικά και περσικά και μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα και τη γλώσσα Braille. Έχει αναμιχθεί ενεργά, ως εθελόντρια και ως ενεργό στέλεχος, στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τα προηγούμενα 16 έτη.

περισσότερα...

Χρήστος Παπαλεξίου

PhD Ερευνητής και διαχειριστής έργων


Ο Χρήστος Παπαλεξίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University of Newcastle upon Tyne με ειδίκευση στο Διεθνές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Είναι Διδάκτορας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα κυρίως από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρείες συμβούλων.

περισσότερα...

Αλεξάνδρα Κρούπη

Νομικός


Η Αλεξάνδρα Κρούπη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987.
Σπούδασε νομικά στη σχολή ΝΟΠΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (2004–2009). Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ σε μεταπτυχιακό πλέον επίπεδο, εμβαθύνοντας στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία (2010–2013). Τον Αύγουστο του 2014 ολοκλήρωσε τον δεύτερο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, όπου εξειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2011 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).
Στην Αντιγόνη προσφέρει εθελοντική εργασία από το 2015.
Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

περισσότερα...

Νάγια Τσελεπή

PhD ερευνήτρια


H Νάγια Τσελεπή είναι διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2016) (υπότροφος ΙΚΥ). Στη διδακτορική της διατριβή μελέτησε τους επαναπροσδιορισμούς του χώρου και της εξουσίας μέσα από μία προσέγγιση ‘χαρτογράφησης’. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και η αρθρογραφία είναι στις θεματολογίες των περιφράξεων και ‘των κοινών’, των συνόρων και μετακινήσεων, της βιοπολιτικής και του ελέγχου, της συνεργατικής διακυβέρνησης, των νέων τεχνολογιών και τεχνών και της φιλοσοφίας των ‘συναρθρώσεων’.
Το μεταπτυχιακό της ήταν στη ‘Διεθνή Συνεργασία’ (‘Cooperación Internacional’) του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης (2004) και το πτυχίο της στο Τμήμα Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. (2002).
Οι γλώσσες που γνωρίζει είναι τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά (επαρκώς).
Έχει συμμετάσχει σε κύκλους σπουδών Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο Χώρας των Βάσκων), Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εργασίας με Μετανάστες κτλ. και η πρακτική της εργασία ήταν στον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό (Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας, Τομέας Βαλκανίων) όπου απέκτησε εμπειρία στην οργάνωση και αξιολόγηση αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων (2002-2004).
Στη συνέχεια, εργάστηκε στη Μ.Κ.Ο. ‘ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων’ (2004-2008) όπου απέκτησε εμπειρία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού (μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά, άστεγοι, άνεργοι, έγκλειστοι κτλ.). Έχει, επίσης, διδακτική εμπειρία ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Τ.Ε.Ι. Καβάλας) (2005-2006) και σε μαθήματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου του Τμ. Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου (2009-2015).
Η Νάγια έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά σε συλλογικότητες αλληλεγγύης για μετανάστες, σε καταλήψεις, συνελεύσεις γειτονιάς και ομάδες για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και ‘τα κοινά’. Ασχολείται εδώ και χρόνια με τον χορό, το θέατρο και το performance και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, φεστιβάλ και παραστάσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

περισσότερα...

Αθανασία Τέλλιου

Πολιτικός επιστήμονας


Η Αθανασία Τέλλιου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο στο Λίντο της Βενετίας καθώς και στην πολιτική θεωρία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρακολούθησε ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Πάτρα.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

περισσότερα...

Κωνσταντίνα Πάντζιου

Διαχειρίστρια έργων


Η Κωνσταντίνα είναι διπλωματούχος Μηχανικός Χωροτάκτης Πολεοδόμος, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ασχοληθεί ως Project Manager αναπτυξιακών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επίσης συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων και μελετών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και στη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής και διάχυσης. Εκτός από ελληνικά, μιλάει αγγλικά και ιταλικά.

περισσότερα...

Ιωάννα Μήτσικα

Ερευνήτρια-Χορογράφος


Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με πεδίο έρευνας την τέχνη σε χώρους εγκλεισμού. Αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργατικό Δίκαιο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Εργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος. Συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το μουσικό σχήμα encardia, τη χοροθεατρική ομάδα Vis Motrix, το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και τη θεατρική ομάδα Passatempo. Έχει, επίσης, εργαστεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ρουμανικό Εθνικό Θέατρο Οπερέτας Ion Dacian.
Από το 2006 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και μπαλέτο σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2008 εργάζεται στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς. Από το 2011 έως το 2014 εργάστηκε ως δασκάλα χορού στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων.
Την περίοδο 2008-2010, στα πλαίσια προγράμματος της ΜΚΟ ‘Αντιγόνη’, υλοποίησε πρόγραμμα θεάτρου στη γυναικεία πτέρυγα των δικαστικών φυλακών στα Διαβατά και, έκτοτε, συμμετείχε σε πολυάριθμα προγράμματα εκπαίδευσης και καλών πρακτικών για την τέχνη στη Φυλακή.

περισσότερα...

Νατάσα Κιοραποστόλου

Περιβαλλοντολόγος


Η Νατάσα Κιοραποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε στην σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Διατήρηση Δάσους και Φύσης στο Πανεπιστήμιο του Βαχενίνγκεν στην Ολλαδία. Είναι υποψήφια διδάκτορας στον τομέα Δασικής οικολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβας στην Ιταλία. Συνεργάζεται με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το 2016, όπου ασχολείται με την υλοποίηση εργαστηρίων περιβαλλοντικού περιεχομένου, την προετοιμασία αιτήσεων για ευρωπαικές/κρατικές επιχορηγήσεις και την παρακολούθηση προγραμμάτων.

περισσότερα...

Κανταΐδου Ιωάννα

Διαχειριστρια Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων.


Η Κανταΐδου Ιωάννα σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοστολόγηση και Ελεγκτική. Από το 2009 εργάζεται στην Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και απο το 2011 εργαζεται στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως διαχειριστρια Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων.
Μιλάει ρωσικα, αγγλικα και τουρκικά.

περισσότερα...

Σοφία Κυπριανίδου


Η Σοφία Κυπριανίδου έχει σπουδάσει σκηνοθεσία και έχει εξειδικευτεί σε κοινωνικά είδη θεάτρου που βασίζονται στο εκπαιδευτικό δράμα. Έχει επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και μακροχρόνια ενασχόληση με παιδιά, εφήβους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Συνεργάζεται με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το 2011 και μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη συντονισμού των εκδόσεων και των βιβλίων της μη κερδοσκοπικής εταιρίας.

περισσότερα...

Νεκτάριος Μπασδέκης

IT expert


Ο Νεκτάριος Μπασδέκης είναι φωτογράφος και IT expert. Διαθέτει δική του φωτογραφική επιχείρηση και έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μουσείο του ΟΤΕ, τις διοργανώσεις photobiennale και biennale του Μουσείου Φωτογραφίας και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και ALTER channel. Ειδικεύεται στις οπτικοακουστικές εφαρμογές και στις εφαρμογές πολυμέσων.

περισσότερα...

Μαριάννα Καρακουλάκη


H Μαριάννα Καρακουλάκη είναι δημοσιογράφος και ξένη ανταποκρίτρια με βάση τη Θεσσαλονίκη και τη Βρετανία. Συνεργάζεται με διάφορα ΜΜΕ του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένου και των Deutsche Welle, IRIN, Open Migration, Al Jazeera, BBC World Service μεταξύ άλλων. Είναι Articles Editor και Director of the Editorial Board από στην ακαδημαϊκή σελίδα E-IR. Ασχολείται με το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ με έμφαση το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σπούδασε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και Οργανισμούς και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διεθνή Ασφάλεια από το University of Birmingham. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου (NUJ). Συμμετέχει στην Αντιγόνη από το 2013.

περισσότερα...

Ραφαηλία Κολυβά

Υπεύθυνη εθελοντών


Η Ραφαηλία Κολυβά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι φοιτήτρια στο Αριστέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει πιστοποιημένη γνώση υπολογιστών ICT και βασικές γνώσεις Αγγλικών. Έχει ολοκληρώσει, επιτυχώς, διετή κύκλο μαθημάτων εκμάθησης νοηματικής γλώσσας από το Σωματείο ''Φίλοι κωφάλαλων Θεσσαλονίκης'' και είναι κάτοχος πιστοποιημένης γνώσης πρώτων βοηθειών από το European Resuscitation Council. Στη ΑΝΤΙΓΟΝΗ εργάζεται ως υπεύθυνη εθελοντών.

περισσότερα...

Κυριάκος Τσιτλακίδης


Ο Κυριάκος Τσιτλακίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (ΜSc). ‘Εχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και σε διάφορα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές (με το ψευδώνυμο Κυριάκος Ραμολής), ενώ κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

περισσότερα...

Γιώργος Τσιτιρίδης

Υπεύθυνος επικοινωνίας


Με σπουδές τηλεόρασης - κινηματογράφου και marketing, ασχολήθηκε με ενημερωτικές εκπομπές, διαφήμιση, παραγωγές θεάτρου και φεστιβάλ. Δημιουργός του 1ου gay film festival στην Ελλάδα, εκδότης των περιοδικών Screw – Fagazine, διοργανωτής του 1ου Thessaloniki pride, homotopia festival, fuck aids. Συντονιστής των τμημάτων του «Φάρου του κόσμου», υπεύθυνος γραφείου τύπου και προπονητής στην ομάδα ρομποτικής. Αρθογράφος στην lifo και Παράλλαξη.

περισσότερα...

Βερένα Φινκ


Πολιτιστική εκπαιδεύτρια, ψυχοτράυμα θεραπέυτρια Σπούδασε Δραματική Τέχνη, Ιστορία της Τέχνης, Γερμανική γλώσσα, αργότερα Θεατρική εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο του Μονάχου), Πειραματική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Linz, Αυστρία), και Θεραπεία Ψυχοτραυμάτων (Ινστιτούτο Θεραπείας Ψυχοτραυμάτων, Μόναχο). Για πάνω από 20 χρόνια εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στην πολιτιστική εκπαίδευση (θέατρο, τέχνες, αφήγηση) με ευπαθείς ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και άτομα με άνοια). Επίσης εργάζεται ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια για την πολιτιστική, την πολιτική, και την διαπολιτισμική εκπαίδευση. Σπούδασε ('93-'98) και εργάστηκε (από το '95) στη Γερμανία και το φθινόπωρο του 2017 μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για να εργαστεί εδώ με πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Μιλάει Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά και κάθε μέρα καλύτερα Ελληνικά.

περισσότερα...

Ελεονώρα Ζώτου

Γραμματέας


Η Ελεονώρα Ζώτου είναι οικονομολόγος. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά, όπου και γεννήθηκε, και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων.
Ενεργό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μεταναστριών Β.Ελλάδας.

περισσότερα...

Βασιλική Καρζή

Δικηγόρος και Νομική Ερευνήτρια


Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Νομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας με αντικείμενο το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Χάρη στην πρακτική της εκπαίδευση στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατάφερε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της σχετικά με την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διεξάγει έρευνα επί σχετικών θεμάτων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νότιο Αφρική.

περισσότερα...

Δημήτρης Θεοφανίδης

Ερευνητής - Διαχειριστής Προγραμμάτων


O Δημήτρης Θεοφανίδης είναι καθηγητής εφαρμογών στο ΑΤΕΙΘ από το 2008. Έχει δουλέψει για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως ερευνητής και διαχειριστής προγραμμάτων σε προγράμματα σε σχέση με την Υγεία και την Φροντίδα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το «Pre-Qualification for migrant women in the health and care sector.» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo Da Vinci και το «Exchange Of European Practices In Retired Homes Between Different Staff And Between Residents» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRUNDTVIG.
Έχει σπουδάσει Νοσηλευτική στην Ελλάδα (πτυχίο ΤΕΙ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μεταπτυχιακό & Διδακτορικό). Επίσης, έχει Δίπλωμα Διδασκαλίας σε Ενήλικες (Old Swan College, Λίβερπουλ) και έχει ολοκληρώσει στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης, το ΠΕΣΥΠ (Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική & Προσανατολισμό) και ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ (Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών). Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.

περισσότερα...

Ιωσήφ Τσιάμογλου

Ερευνητής & Διαχειριστής έργων


O Iωσήφ Τσιάμογλου έχει δουλέψει για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως ερευνητής και διαχειριστής προγραμμάτων σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Απασχόλησης. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στην Ελλάδα, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας λάβει υποτροφίες από διάφορους φορείς. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

περισσότερα...

Αναστασία Χρήστου

Επιστημονική βοηθός


Η Αναστασία Χρήστου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Φιλοσοφία (πτυχίο Bachelor’s) στο St. John’s University (ΗΠΑ) όπου στη συνέχεια πήρε Master’s στις Πολιτικές Επιστήμες (International Relations & Comparative Politics) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα σε International Law & Diplomacy. Είναι Διδάκτορας Γεωγραφίας (DPhil) του University of Sussex (Αγγλία) και Διδάκτορας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (PhD). Το 2001-2002 υπήρξε υπότροφος Marie Curie στο Sussex Centre for Migration Research (SCMR) και στη συνέχεια υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IKY). Το 2004-2005 υπήρξε επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια του Aalborg University (Δανία) και Ερευνήτρια του Academy for Migration Studies in Denmark (AMID). Έχει διδακτική εμπειρία στην Αμερική, Αγγλία και Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει και διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Sussex (2005-2010), ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Sussex (2007-2009), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, από το Arts and Humanities Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου και συμπεριλαμβάνει επιτόπια έρευνα στη Γερμανία, Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος και Ερευνήτρια σε ερευνητικά επιστημονικά και ακαδημαϊκά προγράμματα Πανεπιστημίων Αμερικής, Αγγλίας, Καναδά, Δανίας, Κροατίας και έχει δημοσιεύσει βιβλιοκρισίες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους βιβλίων. Έχει δώσει διαλέξεις και εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Ιρλανδία, Δανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία. Το βιβλίο της, «Narratives of place, culture and identity: second - generation Greek - Americans return ‘home’» , που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις του Άμστερνταμ το 2006, βασίζεται σε πρωτογενή εμπειρική έρευνα και εστιάζει στα φαινόμενα της μετανάστευσης και της παλιννόστησης, ενώ διαπραγματεύεται εννοιολογικά τις θεματικές της ταυτότητας, του φύλου, του χώρου και του τόπου, μέσα από την αναλυτική οπτική της αφηγηματικότητας με τη χρήση βιογραφικών μεθόδων και ιστοριών ζωής.

περισσότερα...

Ρωξάνη Φράγκου


Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro) και επιστημονική συνεργάτις στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο. Το Νοέμβριο του 2010 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και αναγορεύτηκε ομόφωνα διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικοί Θεσμοί στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 2011 διδάσκει Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια : πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, καθώς επίσης και Συνταγματικό Δίκαιο στο Γαλλικό Κολλέγιο-IdEF/Πανεπιστήμιο Paris XIII.

περισσότερα...

Αικατερίνη Τσαμπή


Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (με θέμα « Le principe de séparation des pouvoirsdans la jurisprudence de la Coureuropéenne des droits de l’homme ») και επιστημονική συνεργάτις στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώμα τα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Αποφοίτησε το 2008 από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Droitsdel’hommeetdroithumanitaire» του Πανεπιστημίου Panthéon-Assas, ParisII και του μεταπτυχιακού τίτλου « Droitpublicspecialisé» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Montesquieu-BordeauxIV.
Γεννήθηκε στη Ρόδο όπου και έχει εργαστεί ως δικηγόρος.

περισσότερα...

Σωτηρία Λιακάκη


Η Σωτηρία Λιακάκη είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ναντέρ. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με think tank και έχει συμβάλει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση.
Έχει παρακολουθήσει σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ συνεργάζεται σε εθελοντική βάση με κοινωνικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια και ομιλεί αγγλικά και γαλλικά.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θεματικές που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος, την πρόσβαση σε δικαιώματα, θεσμικούς μετασχηματισμούς και δημόσιες πολιτικές, συστήματα διακυβέρνησης και την αρχιτεκτονική της ΕΕ.

περισσότερα...