« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag
πίσω...

Ζώα και Ηθική


Επιμέλεια: Σταύρος Καραγεωργάκης
Συγγραφείς: Lori Gruen, Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan
Μετάφραση: Κώστας Αλεξίου, Φανή Αραμπατζίδου, Σταύρος Καραγεωργάκης, Ελίζα Κολοβού, Κωστής Κουράκης
Χαρακτικά: Λευκή Σιδηροπούλου
ISBN: 978-960-98812-3-4
Σελίδες: 128
Χρονολογία Έκδοσης: 2012


Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει κείμενα των Peter Singer, Tom Regan, Josephine Donovan και Lori Gruen, δηλαδή τεσσάρων από τους πιο καταξιωμένους φιλοσόφους που ασχολούνται με το πεδίο της ηθικής για τα ζώα (animal ethics). Τα κείμενα αυτής της συλλογής εισάγουν τον αναγνώστη στη φιλοσοφική προβληματική των υποχρεώσεών μας προς τα μη ανθρώπινα ζώα. Με εξαίρεση το πρώτο κείμενο (της Lori Gruen) που αποτελεί μια μικρή κριτική εισαγωγή στο ζήτημα, τα υπό¬λοιπα άρθρα που ακολουθούν εκπροσωπούν τις τρεις πιο σημαντικές τά¬σεις της ηθικής για τα ζώα, συγκεκριμένα, τον ωφελιμισμό του Peter Singer, τη θεωρία των δικαιωμάτων του Tom Regan και την προσέγγιση από τη σκοπιά των ηθικών συναισθημάτων, όπου σ’ αυτόν τον τόμο εκπροσωπείται από την οικοφεμινίστρια Josephine Donovan.


Περιεχόμενα

  • Εισαγωγή, Σταύρος Καραγεωργάκης
  • Ζώα, Lori Gruen
  • Το κίνημα της απελευθέρωσης των ζώων: Η φιλοσοφία, τα επιτεύγματα και το μέλλον του, Peter Singer
  • Η υπόθεση των δικαιωμάτων των ζώων, Tom Regan
  • Προσήλωση στον πόνο: Η συμπάθεια ως βάση για την ηθική μεταχείριση των ζώων, Josephine Donovan

Για τους συγγραφείς


Η Lori Gruen διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στο Τμήμα Σπουδών για τον Φεμινισμό, το Φύλο και τη Σεξουαλικότητα του Πανεπιστημίου του Γουέσλιεν των Η.Π.Α. Ασχολείται με ζητήματα ηθικής για τα ζώα, περιβαλλοντικής ηθικής, ηθικής της βιολογίας, φεμινιστικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας δικαίου. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον –τόσο ως ακτιβίστρια, όσο και ως ερευνήτρια– για τα πρωτεύοντα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το βιβλίο της Ethics and Animals.

Ο Peter Singer διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Η.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα της εφαρμοσμένης ηθικής, με έμφαση στην ηθική για τα ζώα, τη βιοηθική αλλά και την πολιτική φιλοσοφία. Έχει γράψει αρκετές μονογραφίες, με πιο σημαντικές τo Animal Liberation (κυκλοφορεί στα ελληνικά ως Απελευθέρωση των Ζώων) και το Practical Ethics, και έχει επιμεληθεί πολλούς ακόμα τόμους, μεταξύ των οποίων κάποιες πολύ σημαντικές συλλογές βιοηθικής.

Ο Tom Regan είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α. Το πιο σημαντικό του βιβλίο είναι το The Case for Animal Rights (1983), το οποίο θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό βιβλίο στο πεδίο της ηθικής για τα ζώα μετά το Animal Liberation του Peter Singer και ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Πούλιτζερ. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται και τα Defending Animal Rights (2001) και Empty Cages: Facing the Challenge of Animal Rights (2004).

Η Josephine Donovan δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε διάφορα πανεπιστήμια, με τελευταίο το Πανεπιστήμιο του Μέιν των Η.Π.Α. Ειδικεύεται στην αμερικανική γυναικεία λογοτεχνία, στην ηθική για τα ζώα και στον φεμινισμό. Έγραψε μεταξύ άλλων το Feminist Theory: The Intellectual Traditions of American Feminism και το Women and the Rise of the Novel, 1405-1726.