« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

17η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων 7η Εθνική Συνάντηση Συμμαχίας του ΝΙΕΜ

πίσω...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 09:42


17η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

                  7η Εθνική Συνάντηση Συμμαχίας του ΝΙΕΜ

 

 

 

Θέμα : ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 5.30  το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ  (οδός Ακαδημίας 20 – τρίτος όροφος)

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :

 

Α΄ Ενότητα (17.30 – 19.00)

 

Σύντομος χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» και τ. ευρωβουλευτή κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο

 

 

A. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

[ Συντονίζει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Δεληθανάση]

 

1) "Θεωρητικοί προβληματισμοί ως προς το περιεχόμενο και τους αποδέκτες των πολιτικών της ένταξης"

(ομιλητής ο κ. Γιώργος Τσιμουρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο & Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών ΕΑΠ ).

 

2) "Πρακτικές και προβληματισμοί για την ενσωμάτωση των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες" (ομιλήτρια η κ. Μαρίνα Νικόλοβα, Βοηθός Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

 

3) "Έργο, σχεδιασμοί και προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη στήριξη των παιδιών -προσφύγων"  (ομιλήτρια η κ. Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και συνεργάτιδα της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών - προσφύγων)

 

4) "Δικαίωμα στην εκπαίδευση : η εμπειρία της εφαρμογής του προγράμματος του ΥΠΠΕΘ για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - οι καλές πρακτικές, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις για το μέλλον". (ομιλήτρια η κ. Αγγελική Αρώνη, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ )

 

5) "Ένταξη των προσφύγων μαθητών στο ελληνικό σχολείο: Διαπιστώσεις, Προβληματισμοί και προτάσεις" (ομιλητής ο κ. Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, Δρ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. - Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής) 

 

 

Ακολουθεί συζήτηση

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (19.00 - 19.30)

 

 

Β΄ Ενότητα (19.30 – 21.00)

 

Β. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

[Συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ευσταθίου]

 

1) "Η πορεία από την υποδοχή στην ένταξη παιδιών προσφύγων: Οι δράσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με άξονα την επιμόρφωση και την συνεργασία "(ομιλητής ο κ. Παύλος Χαραμής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

 

2) "Η βιωματική ματιά στα πρακτικά καθημερινά προβλήματα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση" ( ομιλητής ο κ. Γιονούς Μοχαμεντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες)

 

3) "Αδυναμίες και ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων", (ομιλήτρια η κ. Έλενα Παπαγεωργίου, συντονίστρια μαθημάτων του  Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών)

 

4) "Ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών στην κοινωνική ένταξη των παιδιών -προσφύγων στην Ελλάδα" (ομιλήτρια η κ. Ελένη Ζωγραφάκη , μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)

 

 

Ακολουθεί συζήτηση