« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

Ανησυχία για τις συνθήκες στα Διαβατά ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

πίσω...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 15:35


Διαβατά, 23.5.2018

 

Ανησυχία για τις συνθήκες στα Διαβατά

 

 

Στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών καταφθάνουν καθημερινά πολλές ομάδες άστεγων προσφύγων, που αναγκάζονται να ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες.

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό , την οικολογία , την ειρήνη και τη μη βία» εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Δομή.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα Διαβατά υπερβαίνει σήμερα τα 1800 άτομα ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόνον 800 ατόμων. Η πλειοψηφία των προσφύγων διαμένει σε σκηνές ή σε ένα άδειο κτίριο, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ειδικότερα τα κορίτσια και οι γυναίκες βρίσκονται εκτεθειμένες σε αυξημένο κίνδυνο έμφυλης βίας. Ανάμεσα στον πληθυσμό των προσφύγων υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ευάλωτων ατόμων, όπως έγκυες γυναίκες, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά και βρέφη.

Οι συνθήκες αυτές εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς, τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, που έχει προσφέρει σημαντική στήριξη μέχρι τώρα στους πρόσφυγες, πρόκειται να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της στα Διαβατά τον Ιούλιο 2018 και εκφράζει δημόσια τον προβληματισμό της για την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού μετά την αποχώρηση των οργανώσεων από τη Δομή.