« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.

Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση· για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά.. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ‘ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία’ οργανώνει στις 17 Μαΐου, ώρα 10.30 π.μ. ημερίδα σχετικά με τη ρητορική μίσους στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τίτλο «Λέξεις που οδηγούν στο μίσος».
Στη συγκεκριμένη ημερίδα θα γίνουν ομιλίες σχετικά με την έννοια της ρητορικής μίσους, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τα εγκλήματα μίσους και την αντιρατσιστική νομοθεσία και τα όρια της ελευθερίας τους τύπου. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης και θα παρουσιαστεί η έκθεση της οργάνωσής μας στην οποία καταγράφονται περιστατικά ρητορικής μίσους κατά το 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με marianna@antigone.gr και 2310 285 688


 

 

 

 

REAL Lithuania


 

#Route 4811#

Borders & Solidarity across Europe

Cooperation in Thessaloniki

-Presentations, Focus Group & Open Discussion-

 

NIEM 10th Coalition meeting

 

Monday, 08/04/19

Oikopolis, Ptolemaion 29A

Thessaloniki

18:00-21:00

 

 

Part I: Experiences of Borders & Good practices of Solidarity

‘Violent Borders & their representations’

‘Illegal Practices at the Greek Borders’

‘Insights to the Balkan Experience’

‘Frontera Sur of Spain & Porteadoras’

‘Italian Best Practices: the paradigm of Riace & Baobab’

 

 

Part II: The Route of Solidarity (TROS) Project

#4811#: 4 countries, 8 meetings, 1 Web Doc & 1 Manifesto

& experiences from the TROS meetings

 

Part III: Cooperation in Thessaloniki

Actors and practices in the field of migrants & refugee integration

 

Focus Group:

ALKYONE, ANTIGONE, ARSIS, Greek Council for Refugees,

NAOMI, Oikopolis, OMNES, ‘RE’, PRAKSIS, Select Respect, Solidarity Now

Help Refugees & North Greece Volunteer Coordination

Eclipse, InterVolve, Mobile Info Team, Refugee Trauma Initiative

 

Open Discussion:
_Do we share a common goal?

_How we want to communicate & cooperate?

_Which are the effective tools?

 

Download: Route 4811_Programme


Ημερίδα MICRON!

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, στον κοινωνικό χώρο “Οικόπολις” στη Θεσσαλονίκη, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποίησε με επιτυχία την τελική Ημερίδα του έργου “MICRON!: Managing Issues of Controversy by human Rights educatiON (Διαχείριση Ζητημάτων Αντιπαράθεσης μέσα από την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)”. Συμμετείχαν στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λέσβο και Χίο όπου έλαβαν χώρα οι εκπαιδευτικές δράσεις του έργου κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Edward Huddleston, ενός από τους συγγραφείς του εκπαιδευτικού οδηγού με τίτλο “Διαχείριση της Αντιπαράθεσης. Καταρτίζοντας μια στρατηγική για τη διαχείριση και τη διδασκαλία αμφιλεγόμενων ζητημάτων στα σχολεία” που μεταφράστηκε στα Ελληνικά, εκτυπώθηκε και διανέμεται δωρεάν στη σχολική κοινότητα από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ.

 

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν παρουσίασαν σχολικά προγράμματα που υλοποιούν με τους / τις μαθητές/ριές τους με θέμα τη διαχείριση της αντιπαράθεσης μέσα από την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν κοινούς προβληματισμούς και στόχους και να θέσουν τα θεμέλια για την έναρξη πιθανών συνεργασιών και ανταλλαγών στο μέλλον.

 

Την επομένη της Ημερίδας, την Κυριακή 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε κλειστό εργαστήριο ανατροφοδότησης και αξιολόγησης με την ομάδα των 25 εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του έργου και επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη για την Ημερίδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο MICRON!

 

“MICRON! Managing Issues of Controversy by Human Rights EducatiON” is a project funded by the European Union/Council of Europe Joint Programme “Democratic and Inclusive School Culture in Operation (DISCO)”.

 

​  


9η Συνάντηση Συμμαχίας

‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)

 

  


Τελική Ημερίδα του έργου MICRON! για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” διοργανώνει την τελική Ημερίδα του έργου “MICRON!: Managing Issues of Controversy by human Rights educatiON (Διαχείριση Ζητημάτων Αντιπαράθεσης μέσα από την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)”. Το έργο πραγματοποιήθηκε τα έτη 2018-2019 στο πλαίσιο του προγράμματος “DISCO: Democratic and Inclusive School Culture in Operation (Σχολική Κουλτούρα για τη Δημοκρατία και την Συμπερίληψη σε Εφαρμογή)” του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιλάμβανε την πραγματοποίηση πακέτου εκπαιδευτικών δράσεων για την προώθηση και την ενίσχυση της δημοκρατικής εκπαίδευσης μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία 5 νομών της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αχαΐας, Ηρακλείου και Λέσβου).

Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου πρόκειται να παρουσιαστούν σε τελική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρες 10.00-19.00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5oς όροφος). Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από τις περιοχές υλοποίησης των δράσεων του έργου.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός “Διαχείριση της Αντιπαράθεσης. Καταρτίζοντας μια στρατηγική για τη διαχείριση και τη διδασκαλία αμφιλεγόμενων ζητημάτων στα σχολεία” του Συμβουλίου της Ευρώπης που μεταφράστηκε και εκτυπώθηκε για τις ανάγκες του έργου στην Ελλάδα, πρόκειται να διανεμηθεί σε όλους/όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην Ημερίδα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Poster


9η Συνάντηση Συμμαχίας

‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)

 

H μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” πραγματοποιεί την 9η Συνάντηση Συμμαχίας του προγράμματος ‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)’.

Το NIEM είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο τη μέτρηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ένταξης πληθυσμών που τίθενται υπό διεθνή προστασία σε 16 χώρες της Ε.Ε.. Κατόπιν σχετικής έρευνας και στην Ελλάδα, συντάχθηκε Εθνική Έκθεση για την εφαρμογή των πολιτικών ένταξης σε ποικίλους τομείς. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμαχίας θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της έρευνας για την κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα μέσω της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, θα εντοπιστούν συγκεκριμένες πτυχές της διαδικασίας και του περιεχομένου από επίσημους εκπροσώπους του κράτους καθώς επίσης από ειδικούς και εκπαιδευτικούς από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Η συνάντηση συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρες 10.00-14.30, στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5Ος όροφος). To αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης στην επισύναψη.

 

Το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Poster

 


#The Route of Solidarity (TROS) – ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

 

Στο πλαίσιο του The Route of Solidarity (TROS) της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και συγκεκριμένα  κατά τη διάρκεια οχτω (8) συναντήσεων στην Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα συντάχθηκε το ακόλουθο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ από ένα μεγάλο αριθμό ακτιβιστών, επαγγελματιών, εθελοντών κτλ. στον τομέα του προσφυγικού.

 

Τα ζητήματα που καταδεικνύει το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ και οι προτάσεις του αφορούν όλες τις περιοχές (σημεία εισόδου και κράτησης & περιοχές διαμονής και μετακίνησης) στις 4 χώρες του προγράμματος. Σκοπός του είναι να σταλεί για άσκηση πίεσης σε policy makers της Ε.Ε. ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη!

Η ομάδα TROS της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

 

MANIFESTO  http://antigone.gr/files/Manifesto TROS.pdf

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

#The Route of Solidarity (TROS) – MANIFESTO


During the last year, under ‘The Route of Solidarity (TROS)’ project, volunteers, activists and human rights defenders, coming from Greece, Italy, Spain and Croatia met in Lesbos, Thessaloniki, Ceuta, Seville, Palermo, Rome, Zagreb and Pula, witnessing directly the situation at the European borders, exchanging practices and experiences of solidarity, as well as discussing European migration policies.

 

From the work of these meetings a document was drafted, addressing the EU Policy Makers

to rearrange the priorities of their agenda focusing on the respect, the defence and the guarantee of human rights for every human being.

 

The main points discussed in this MANIFESTO are:

- Stop the deaths in the Mediterranean sea, the violence at the borders and along the routes

- Stop the criminalization of solidarity

- Counteract hate speech by enforcing a positive narrative of coexistence

- Eliminate hotspots, make homes

- Stop deportations and illegal push backs

 

 

Thank you for your support!

The TROS team of ANTIGONE

 

MANIFESTO  http://antigone.gr/files/Manifesto TROS.pdf


National Integration Evaluation Mechanism (NIEM Project)

ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Greek_National_Report_2018Ετήσια Εκθεση 2018 της "Αντιγόνης

Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας. 

Επιμέλεια : Nάσος Θεοδωρίδης)

 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

διοργάνωσε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 5.30 μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα)

τη 17η Στρογγυλή Τράπεζα στα πλαίσια της 7ης Εθνικής Συνάντησης Συμμαχίας του 'Εθνικού Μηχανισμού Αξιολόγησης της Ένταξης'

(‘National Integration Evaluation Mechanism’ - ΝΙΕΜ),

με θέμα : 'ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ'

Μίλησαν επιστήμονες, φορείς και δρώντες στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης ωφελούμενων διεθνούς προστασίας.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για όλους.

Πλήρες Πρόγραμμα 822 Kb

Πρόσκληση 545 Kb

Δελτίο τύπου 680 Kb

Φωτογραφίες 12.6 Mb

 


NEWCOMER INTEGRATION IN EUROPE:

BEST PRACTICES AND INNOVATIONS SINCE 2015


5 Δεκ. Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού
...και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων γιορτάζει.
Με επίκεντρο τη διασταύρωση Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή το thessΔίκτυο και τα μέλη του προσεγγίζουν τον κόσμο της πόλης, για να γιορτάσουν και να ενημερώσουν για την αξία του εθελοντισμού.
- Διαδραστικός πίνακας (τύπου Instagram)
- Quiz
- Επιδαπέδιο παιχνίδι
- Ενημερωτικό υλικό