« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.

Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση· για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά.. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017
 
Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων
ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και
Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της
Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης,
της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης,
της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας. 
 

  
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ευχαριστεί την οργάνωση Heimatstern e.V για τη σημαντική δωρεά της. Για μια ακόμη φορά η ομάδα της Heimatster e.V. έδωσε λύση σε μια εποχή και σε ένα πεδίο που οι προκλήσεις αυξάνονται διαρκώς. Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ την ευχαριστεί και της εύχεται να συνεχίσει το ουσιαστικό της έργο.
 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θα βρίσκεται στο Thessaloniki Pride Σαββατο 23 Ιουνίου στο Λευκό Πύργο

Ελάτε να μας γνωρίσετε

 

7ο Thessaloniki Pride

“Άκρως Οικογενειακόν”

 

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από την ίδρυσή της το 1993, σκοπός της οργάνωσης είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση με βάση τη φυλή, την εθνική καταγωγή, την αναπηρία, την ηλικία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.ά.

           

Με αφορμή το φετινό σύνθημα του Pride «Άκρως Οικογενειακόν» αξίζει να θυμηθούμε πως στο άρθρο 16(3) η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει:

«Η οικογένεια είναι η φυσική και θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας και χρειάζεται να προστατεύεται από την κοινωνία και το κράτος»

 

Η έννοια της οικογένειας με το πέρασμα του χρόνου έχει πάψει να θεωρείται η σχέση που έχει ως αφετηρία δύο άτομα διαφορετικού φύλου και περιλαμβάνει πλέον και άλλες πιο σύνθετες μορφές. Μονογονεϊκές, σχέσεις τριών η και περισσότερων ανθρώπων, οικογένειες από άτομα του ιδίου φύλου, οικογένειες μη δυαδικών και τρανς ανθρώπων.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του την ανάγκη για σύντροφο, όχι μόνο για αναπαραγωγή, αλλά και για ψυχική, νοητική και συναισθηματική ολοκλήρωση και θα πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει αυτό το δικαίωμα χωρίς καμία διάκριση και προκατάληψη.

 

Οι κοινωνίες αλλάζουν και μαζί με αυτές και οι νόμοι, οι κανόνες και οι απαιτήσεις τους.

Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, μπορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, το κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα στον επαναπροσδιορισμό του φύλου καθώς και τη δυνατότητα ανάθεσης της επιμέλειας παιδιού από άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

 

Τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει αλλά δεν είναι αρκετά.  Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η ανεπαρκής νομοθεσία στερούν βασικά δικαιώματα σε μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που τους  διαχωρίζουν  σε ικανούς μη ικανούς, κατάλληλους ή ακατάλληλους για τη δημιουργία οικογένειας με μόνο κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους.

 

Από την ίδρυσή της το 1993 η ΑΝΤΙΓΟΝΗ άνοιξε έναν ουσιαστικό διάλογο παρέχοντας ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από τα LGBT δικαιώματα κόντρα στην ομοφοβία και στα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο της.                                                             

 

Τα δύο τελευταία χρόνια η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποίησε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς με θέμα τις «Έμφυλες ταυτότητες και τα έμφυλα στερεότυπα» σε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της

«Θεματικής Εβδομάδας» του Υπουργείου Παιδείας. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη θεματική, τα εργαστήρια είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα παιδιά τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο καθώς και να κατανοήσουν ζητήματα σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Μέσα από τις δράσεις της η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πετυχαίνει την ευαισθητοποίηση των ωφελούμενων αλλά και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και μη διάκρισης. Πιστεύουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να εξασφαλίζονται παρά μόνο μέσα από κοινές διεκδικήσεις των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Είμαστε εδώ και προσπαθούμε μαζί για την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό που αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.  

           

Το 7ο Thessaloniki Pride με σύνθημα «Άκρως οικογενειακόν» είναι αφιερωμένο στην ελεύθερη επιλογή και τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας οικογένειας.

Ας μην ξεχνάμε πως οικογένεια είναι όλοι όσοι/ες επιλέγουμε εμείς να είναι δίπλα μας, όλοι εμείς που είμαστε σήμερα σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή.

 

Είναι δικαίωμά μας να φτιάχνουμε τις οικογένειές μας όπως εμείς θέλουμε!

Καλό 7ο Thessaloniki pride