« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.

Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση· για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά.. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ετήσια Έκθεση 2016 της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" - [ΕΛ, 1,7ΜB]

(Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας - Επιμέλεια : Nάσος Θεοδωρίδης)


Μάθε για τα μελλοντικά μας δρώμενα μέσα από τις σελίδες του 123help.gr

Η επικοινώνησε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες :

ANTIGONE

Ptolemaion 29Α

Tel.: 2310 285 688

info@antigone.gr

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 


Κάθε Τετάρτη 12.00-15.00 ελάτε να μυηθούμε μαζί στην αράβικη κουζίνα!

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε να μαγειρέψουμε, να φάμε και να μάθουμε τα μυστικά των πιο νόστιμων συνταγών.

Το εργαστήρι μας πραγματοποιείται στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α στον 5ο όροφο, στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης και προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των προσφύγων που υλοποιεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-βία.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και δύο μέρες πριν (κάθε Δευτέρα) στο τηλέφωνο 2310 285688.

Η  συμμετοχή σας ανέρχεται στην ελάχιστη επιβάρυνση των 3 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει και το γεύμα σας.

Σας περιμένουμε!


Ζητούνται βιβλία και περιοδικά στην Αραβική και Φαρσί γλώσσα για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα  Διαβατά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ  Πτολεμαίων 29Α 6ος όροφος   τηλ.  2310285688


April Program

Πρόγραμμα Απριλίου

english

arabic

 


Τελετή βράβευσης και Έκθεση έργων μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στον  3ο Μαθητικό  Διαγωνισμό Αφίσας,  Ζωγραφιάς,    Comic,   Bίντεο εικόνας,  & Bίντεο  μουσικής και τραγουδιού  του Γραφείου Αγωγής Υγείας με θέμα

  «Χτίζοντας  γέφυρες,  όχι τείχη στο σχολείο και την κοινωνία».

πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης –Φ.Α.Α.Θ.. Τα έργα θα εκτεθούν στην Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. Αγίας Σοφίας έως και της 28 Μαϊου 2017 (10:00-14:00 και 18:00-21:00). Εκπαιδευτές από το τμήμα των εκπαιδευτικών της  ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είχαν την τιμή και την χαρά να απονείμουν  τα βραβεία και τους επαίνους  για  τα έργα των μαθητών.

 Η πόλη των εφήβων είναι μια πόλη γεμάτη γέφυρες  και καθόλου τείχη.

αφισα

φωτογραφιες


Newsletter Απρίλιος Μάιος 2017


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των προσφύγων

Παρουσίαση των μαθημάτων φωτογραφίας  της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην Παράλλαξη

άρθρο

 


Συνάντηση ομάδων, φορέων και οργανώσεων στα πλαίσια ενημέρωσης για το πρόγραμμα Just Rom του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αφορά την Πρόσβαση των γυναικών Ρομά στην Δικαιοσύνη.
Για περισσότερες πληροφορίες
Γραφεία Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου
Κύπρο 6 Δενδροπόταμος
Τρίτη Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 -21:00
Τηλ. 6908764483

φωτογραφιες


Συνάντηση  του Δικτύου ALF έγινε για το Μήνα Μάρτιο στα γραφεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ όπου βρέθηκαν  οι οργανώσεις :

U.S.B.

UNESCO YOUTH CLUB THESSALONIKI

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ

και η προς ένταξη MEDIATERRANEA

Συζητήθηκαν οι απο κοινού στόχοι και δράσεις, η οργάνωση εργαστηρίων στη Βόρεια Ελλάδα,  σε σχέση με την ανάπτηξη του διαλόγου και τις δημοκρατικές διαδικασίες


Μια διαφορετική από τις άλλες συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Βουλή, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά που ήταν στις 8 Απριλίου. Σε κοινή συνεδρίαση της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ρομά, μαθητές Ρομά, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας MajaGojkovic, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η υπουργός  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και η ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου. Μίλησαν επίσης οι συνεργαζόμενες με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ οργανώσεις  "ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" και "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ" 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκδοση της Βουλής των Ελλήνων υπό τον τίτλο «Από το στόμα στο χαρτί» (δέκα τσιγγάνικα παραμύθια),  μια συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, που αποδόθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους. Δυο μαθητές Ρομά από την ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του Κόσμου» μίλησαν για την εκπαιδευτική πρακτική στον Δενδροπόταμο.

Την ΑΝΤΙΓΟΝΗ εκπροσώπησε ο Γ. Τσιτιρίδης υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης.

φωτογραφιες

 

 


Έτσι γιόρτασε η πόλη την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

αρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη


 «ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ» από το 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ για την διεξαγωγή της  Θεματικής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης  στο σχολείο από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Επιστολή

 


 Η 8 Απριλίου είχε καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα Ρομά εδώ και πολλά χρόνια σε ανάμνηση του πρώτου οργανωμένου συνεδρίου Ρομά που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971. Φέτος για πρώτη φορά πολλές οργανώσεις τιμούν αυτή την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Θεσσαλονίκη από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα γιορτάστηκε  η Παγκόσμια ημέρα Ρομά ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.  Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, η PRAKSIS ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου και ο Φάρος του κόσμου από το πρωί ενημέρωναν τον κόσμο και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια άνοιξαν το θέμα του ποιοι είναι οι Ρομά στην Ελλάδα σήμερα ποιες οι προσδοκίες και οι στόχοι τους.

φωτογραφιες


Έγραψαν για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομα και τις δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

Parallaximag.gr

thessnews

city portal

εφημεριδα Μακεδονια

Αθηναικο Πρακτορειο

Εθνικος Κύρικας

rnews

kokkino

thesstival

thessnews

alterthess

 


To  thess –δίκτυο στο πλαίσιο της αλληλοεπιμόρφωσης μεταξύ των μελών του, πραγματοποιησε εναν  2ήμερο  σεμιναριο βιωματικών εργαστηρίων.

Στον Β’ Κύκλο την  Παρασκευή 7 Απριλίου η Σοφία Κυπριανίδου απο την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ηταν η συντονίστρια του εργαστηρίου με θέμα
"Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας"

φωτογραφιες


Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης με Λυκειακές  τάξεις.

Μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου προστασίας ανηλίκων «Φάρος του κόσμου»

Γιαννούλα Μάγγα πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου

Γιώργος Τσιτιρίδης υπεύθυνος επικοινωνίας ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Στην γιορτή παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κύριος Κυρίζογλου.

Ακολούθησε προβολή ταινίας και συζήτηση και η ημέρα έκλεισε με το εορταστικό μπαράζ αρωματικών κεριών που παρασκεύασαν οι μαθητές του σχολείου υπο την επίβλεψη της κυρίας Ηλιάδου.   #romaday2017

φωτογραφιες

ανακοινωση


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ THESS DIKTIO

 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στα σεμινάρια αλληλοεπιμόρφωσης του  thess –δίκτυο Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου

 

 Ο  Β’ Κύκλος  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 17.00 -20.00 απο την Σοφία Κυπριανίδου(ΑΝΤΙΓΟΝΗ)

με τίτλο "Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας"

φωτογραφίες


Ευχαριστήρια επιστολή του Ε.Κ.Κ.Α (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για την εισήγηση της ΑΝΤΙΓΙΟΝΗΣ στην Περιφερειακή Συνάντηση Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου "Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά".

επιστολή

 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 8/04 12.ΟΟ πμ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

αφίσα

ανακοίνωση

δελτία τύπου


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην 2ήμερη συνάντηση με τίτλο «Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά του Εθνικού Σημείου επαφής με τους Ρομά» που διοργάνωσε το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)
Την Πέμπτη 30/03 η Σοφία Κυπριανίδου συντόνισε ως εμψυχώτρια το βιωματικό διαδραστικό τύπου εργαστήριο «Η διαφορετικότητα ως πηγή γνώσης»
Την Παρασκευή 31/03 ο Γιώργος Τσιτιρίδης και η Ανδρομάχη Μπεσίρη παρουσίασαν την συνολική δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και τις δράσεις στον Δενδροπόταμο μέσα από την εισήγηση με τίτλο «Θέλουμε μαζί μπορούμε μαζί»

φωτογραφίες


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

 

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση δυσκολιών επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, ενήλικους και ανήλικους, με βάση την διαπολιτισμική προσέγγιση. Το σεμινάριο αυτό θα απευθύνεται σε διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές με εργασιακή εμπειρία στο πεδίο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων της Β. Ελλάδας.  

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τον επαγγελματία, μεταφραστή - διερμηνέα αραβικής γλώσσας κ. Σαμουήλ Μπισσάρα, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: alexandra.kroupi@antigone.gr μέχρι και την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2017.


Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 285688.


Το thess –δίκτυο στο πλαίσιο της αλληλοεπιμόρφωσης μεταξύ των μελών  του, προσκαλεί στελέχη και εθελοντές/ντριες  στα βιωματικά σεμινάρια που αρχικά θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους:

 

Α’ Κύκλος  Κυριακή 2 Απριλίου 12.00– 15.30

Γνωριμία με τον εθελοντισμό-Προετοιμασία και ενδυνάμωση νέων εθελοντών/τριών - Αργυρώ Σκίτσα, Σχεδία στην Πόλη

Υποδοχή Εθελοντών/ντριών – Χριστίνα Λαγογιάννη, PRAKSIS

Β’ Κύκλος Παρασκευή 7 Απριλίου 17.00 -20.00

Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας – Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος.

Θα δωθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Πληροφορίες  στο 2310 236344 καθημερινά 18.00 – 21.00 και στο e-mail : thess.diktio@gmail.com

Δήλωση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.surveymonkey.com/r/Z9JT5C7

 

 


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε συνεργασία με την μουσική μπάντα του «Φάρου του κόσμου» πραγματοποίησαν την Κυριακή 19 /03 συναυλία στα Διαβατά. Είναι πολύ σημαντική η διάδραση και η επαφή των παιδιών Ρομά του Δενδοποτάμου που συνορεύει με τα Διαβατά με τον πλυθυσμό στα Διαβατά. Οι νέοι και τα παιδιά διασκέδασαν τραγουδώντας και χορεύοντας. Μάλιστα μας παρουσίασαν και οι ίδιοι τα δικά τους τραγούδια και χορούς. Ζήτησαν να συμμετέχουν  στην συναυλία και να μην είναι απλά θεατές κάτι που είχε πολύ ωραίο αποτέλεσμα και βοήθησε στην ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επέλεξε αυτήν την ημερομηνία για την πραγματοποίηση μιας ανοιχτής και μεγάλης γιορτής έτσι ώστε να τιμήσει την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων αλλά και ημερομηνία εορτασμού της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς.

φωτογραφίες


Ο Οδηγός για τη σχολική διαμεσολάβηση από τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


Ο Οδηγός για τη σχολική διαμεσολάβηση από τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στην επίλυση συγκρούσεων; Μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να διαχειριστούν συγκρούσεις μαθαίνοντας τεχνικές διαμεσολάβησης;

Καθώς το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει έρθει στην επιφάνεια παράλληλα με αυξανόμενα περιστατικά βίας στο σύνολο της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, η σχολική διαμεσολάβηση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση. Πρακτικές αλλά και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει εκπαιδευτές, τέθηκαν στο τραπέζι σε μια συζήτηση με εκπαιδευτικούς και φορείς. Δευτέρα 13 Μαρτίου και  ώρα 6:30 μμ, στον Πολυχώρο Les Yper Yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

Η εκδήλωση έτυχε θερμής υποδοχής από εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενες/ους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο θέμα της διαμεσολάβησης. Μετά από χαιρετισμό της εκδήλωσης από το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ και την παρουσίαση του οδηγού, ακολούθησε ένα δροσερό δρώμενο-προσομοίωση μιας περίπτωσης διαμεσολάβησης από το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα που έφερε χαμόγελα στο κοινό. Τόσο οι παρευρισκόμενοι φορείς και ΜΚΟ όσο και οι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και φοιτήτριες, συμμετείχαν σε ένα διάλογο για την ουσία και το υπόβαθρο της διαμεσολάβησης: Μίλησαν για τις προκλήσεις και τις λύσεις που υπάρχουν, ενώ όπως αναφέρθηκε, ιδιαίτερη σημασία είχε και η δυνατότητα δικτύωσης μεταξύ των ενδιαφερομένων που προσέφερε η εκδήλωση. Με το πέρας της συζήτησης, οι συμμετέχουσες/οντες προμηθεύτηκαν αντίτυπα του οδηγού για τη σχολική διαμεσολάβηση από ομηλίκους.

Στην συζήτηση πήραν μέρος

  • Γρηγοριάδου Ειρήνη – Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
  • Σιάνου Φωτεινή  ΚΕΔΕ – Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
  • Τέλλιου Αθανασία – Πολιτικός Επιστήμονας, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
  • Χριστίδου Χριστίνα – Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Συντονισμός  Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ο Οδηγός Σχολικής Διαμεσολάβησης Ομηλίκων είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά, ενώ διανέμεται δωρεάν από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ (με μόνη επιβάρυνση τα έξοδα αποστολής).

Για πληροφορίες:

ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Σοφία Κυπριανίδου
Τηλ. 2310 285688
sofia@antigone.gr

φωτογραφιες


H MKO Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας (Heinrich Böll Stiftung Greece) σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 6:30 μμ στον πολυχώρο Les yper yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης «Σχολική Διαμεσολάβηση – Ένας Οδηγός για την Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο από Ομηλίκους» και θα ακολουθήσει συζήτηση στο θέμα.

Πρόγραμμα:
• Παρουσίαση του οδηγού σχολικής διαμεσολάβησης
• Εκπαιδευτική προσομοίωση σχολικής διαμεσολάβησης από το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα
• Παρουσίαση εμπειρίας από προγράμματα σχολικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα
• Ανοιχτή συζήτηση

Συμμετέχουν:
- Γρηγοριάδου Ειρήνη – Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
- Σιάνου Φωτεινή – ΚΕΔΕ – Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
- Τέλλιου Αθανασία – Πολιτικός Επιστήμονας, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
- Χριστίδου Χριστίνα – Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Την εκδήλωση συντονίζει η Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ο Οδηγός Σχολικής Διαμεσολάβησης Ομηλίκων που μπορείτε να βρείτε και εδώ: https://goo.gl/t43GtN

Για δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Ευάγγελος Αστυρακάκης
Τηλ. 2310-282829
e.astyrakakis@gr.boell.org

ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Σοφία Κυπριανίδου
Τηλ. 2310 285688
sofia@antigone.gr


Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην εκδήλωση "Το Φύλο πάει Σχολείο" που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" με αφορμή την Θεματική Εβδομάδα και συγκεκριμένα τον άξονα "Έμφυλες Ταυτότητες" που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Γυμνάσια. Στην εκδήλωση η Σοφία Κυπριανίδου εκπροσωπώντας την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσης από τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιεί από το 2012 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας.Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην εκδήλωση "Το Φύλο πάει Σχολείο" που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" με αφορμή την Θεματική Εβδομάδα και συγκεκριμένα τον άξονα "Έμφυλες Ταυτότητες" που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Γυμνάσια. Στην εκδήλωση η Σοφία Κυπριανίδου εκπροσωπώντας την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσης από τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιεί από το 2012 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας.

 

φωτογραφίες


Στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού φόρουμ η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους χώρους των γραφείων της οπου συστεγάζονται και άλλες οργανώσεις. Παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές δράσεις των οργανώσεων της συστέγασής και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ του Οικοπολις και της  ΝΑΟΜΙ επι τω έργω

φωτογραφίες


Την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ φιλοξένησε στην Θεσσαλονίκη τους εκπαιδευόμενους από τις 4 ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Σουηδία, στα πλαίσια της διεθνούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας του έργου “ARTS: Alternative Routes To Success”.

Δελτίο Τύπου


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Δεύτερο ΕλληνοΓερμανικό Φόρουμ νεολαίας.

Η Αθανασία Τέλλιου και ο Γιώργος Τσιτιρίδης εκ μέρους της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ παρουσίασαν την μεθοδολογία της οργάνωσης  σε δύο Working Groups στην ενότητα Inclusion. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες έμαθαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και το πρόγραμμα Help στα Διαβατά, έκαναν ερωτήσεις και αντάλλαξαν απόψεις.

Photo


Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική Κίνηση « Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»    σας καλούν

την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017  στην εκδήλωση με θέμα

«ΤΟ ΦΥΛΟ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης

Ώρα 7.00 μμ

Συζητούμε την σημασία της εισαγωγής των θεμάτων φύλου, σεξουαλικότητας και έμφυλων ταυτοτήτων στο γυμνάσιο που εισάγεται με την Θεματική εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» στο Γυμνάσιο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην  εκδήλωση θα μιλήσουν

1. Εύα Σπαθάρα, κοινωνιολόγος ,στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

2. Σοφία Κυπριανίδου, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και την μη Βία»

3.Νικος Χατζητρύφων, εκπρόσωπος της «Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο».

4.Εύη Κουτρουμπάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, 4ο Γυμνάσιο Συκεών

5.Βασιλικη Δεληγιάννη Κουιμτζη, καθηγήτρια Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Θεματική εβδομάδα για έμφυλες ταυτότητες

Υποστηρίζουμε μια εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας και της άρσης του σεξισμού για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα σχολικό περιβάλλον στο οποίο δεν θα είναι ανεκτός ο εκφοβισμός και η κάθε είδους διάκριση.

αφίσα

 


6η Μαρτίου, παγκόσμια μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Δελτίο τύπου


H MKO ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 6:30 μμ στον πολυχώρο Les Yper Yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

δελτίο τύπου


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το 1ο Γενικό Λύκειο Κορδελιού

επιστολή


Στην επισυναψη θα βρειτε την προσκληση για το 2ο Σεμιναριο διαπολιτισμικης διαμεσολαβησης με σκοπο την διευκολυνση του εκπαιδευτικου εργου, στην επικοινωνια με αλλοφωνους μαθητες
που υλοποιει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ με την καθοδηγηση του επαγγελματια, μεταφραστη-διερμηνεα αραβικης γλωσσας κ. Σαμουηλ Μπισσαρα,
το Σαββατο 4 Μαρτιου στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος), σε δύο κύκλους:
από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 για εκπαιδευτικούς σε ΔΥΕΠ και για ΣΕΠ.
από τις 14:00 έως τις 17:00 για εκπαιδευτικούς σχολείων και με πρόσφυγες μαθητές και για σχολικούς συμβούλους.
 
Παρακαλουμε να δηλωσετε συμμετοχη στο andromachi@antigone.gr μεχρι τις 2 Μαρτιου.
 
Σας ευχαριστουμε και σας περιμενουμε!

Ανδρομαχη Μπεσιρη για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Πρόσκληση

 

Ομαδική Έκθεση ζωγραφικής

«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

 

16-19 και 23-26 Φεβρουαρίου 2017

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγκαίνια: 16/2 στις 18.00

Δελτίο τύπου

αφίσα

πρόσκληση

 


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το 1ο Γενικό Λύκειο Κορδελιού

επιστολή


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «GET START!»  στην Ιταλία στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2017.

 Η ομάδα του «GUS» (Ιταλία) υποδέχτηκε στη Ματσεράτα δύο αντιπροσώπους από το «GUS Albania», από το «AFAD Eskisehir Provincial Directorate of Disaster and Emergency» (Τουρκία) και της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ».

Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης μας έλαβαν μέρος στις συναντήσεις του προγράμματος και εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και την οργάνωση του συντονιστή.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θα οργανώσει την πρώτη, από τις τρεις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, τον Μάιο του 2017. Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τις ομάδες από τις υπόλοιπες χώρες και, ήδη, εργαζόμαστε με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό, που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του έργου και των συμμετεχόντων.

photo


Η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή έρευνα για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύσεις για το έργο ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ (NECME)

Ημερησία

Inews

 

 


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο τον σύλλογο ΑΝΤΗΡΙΔΑ

Επιστολή


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το  ΣΔΕ(Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου

Επιστολή

Φωτογραφίες


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στο farmakeutikoskosmos

Ευχαριστούμε


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στο thesspress! Ευχαριστούμε

thesspress


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στην ατζέντα της Παράλλαξης

Αgenda ΣαββατοΚύριακου

 

 


Φωτογραφίες απο τα εγκαίνια της έκθεσης
Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς στο ΜΜΣΤέχνης

φωτογραφιες


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ARTS παρουσιάζουν την

Ατομική έκθεση Δήμητρας Λάιου στο ΜΜΣΤεχνης

αφισα


Παρουσίασης της έκθεσης «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

documento

elevents in

MMΣΤέχνης


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΑΝΤΥΠΑ

 

                                                                                                                                                                                    15/2/2017

 

 

Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία" εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια τόσο προς τη ΜΚΟ "PRAKSIS" όσο και προς του οικείους του Τζανέτου Αντύπα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή γεμίζοντας με θλίψη όλους όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, καθώς άφησε  ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων.

 

Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" πάντοτε θα τιμά τη μνήμη ενός ανιδιοτελούς ανθρώπου και αγωνιστή που σε όλη του τη ζωή σχεδίαζε και υλοποιούσε ανθρωπιστικά προγράμματα και είχε προσφέρει πλούσιο έργο συμβάλλοντας στη δημιουργία πολυιατρείων, κινητών ιατρείων, κινητών ομάδων εξέτασης ηπατίτιδας και κέντρων ημέρας για τους άστεγους.

 

Ο Τζανέτος Αντύπας κληροδοτεί στην κοινωνία των πολιτών μια υποδειγματική προσφορά αφού η ΜΚΟ "PRAKSIS"  χάρη στις δικές του πολύχρονες και άοκνες προσπάθειες διείσδυσε στην ελληνική κοινωνία και αποτύπωσε πολύ γρήγορα το στίγμα της πραγματοποιώντας δράσεις που απευθύνονται σε Ρομά, παλινοστούντες, μακροχρόνια άνεργους αποσκοπώντας στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη και αποκατάσταση. 


 Γράψανε για την έκθεση «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

palo

wherevent

 


 

Η Ανδρομάχη Μπεσίρη μιλάει για το ARTS στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

 

 

 

 

 


Παρουσίασης της έκθεσης «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς» στο typosthes. Ευχαριστούμε!

typosthes


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζονται στη σελίδα Πρακτορείο υγείας

Πρακτορείο υγείας


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικου Καιδατζή στο συνεργατικο παντοπωλείο- καφενείο Εκλεκτικ

φωτογραφίες


O Άκης Ορφανός μιλάει για το πρόγραμμα NECME στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων 104,9fm

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο 3o Γυμνάσιο Μενεμένης με Λυκειακές τάξεις.

Στις 2/10/17  η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επισκέφτηκε το Λύκειο του Δενδροποτάμου  και πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη συμμετοχή των μαθητών/ριών όλων των Λυκειακών  τάξεων. Τα εργαστήρια έγιναν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιεί το σχολείο. Ευχαριστούμε τους μαθητές/ριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου και συνεχίζουμε με την οργάνωση νέων εργαστηρίων και για το Γυμνάσιο!

photoΠαρουσίαση του προγράμματος

“New Forms of European Citizenship in the Era of Migration”- NECME

 ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ στο Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων 

άρθρο


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Σαμαρά στις Ακυβερνητες Πολιτείες

photo


Στο πλαίσιο του έργου ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ (NECME) που υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”, έγινε η επίσημη έναρξη έρευνας στο διαδίκτυο για τη δημόσια αντίληψη της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος και εσείς στην έρευνα  

 

Δελτίο τύπου


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικου Καιδατζή στο συνεργατικό παντοπωλείο- καφενειο "Εκλεκτικ"

αφισα


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Σαμαρά στις Ακυβερνητες Πολιτείες

αφισα


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης "Αγιος Στυλιανός"

Επιστολή


 

Οι προτάσεις για δραστηριότητες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ περιλαμβάνονται στον εκπαιδευτικό οδηγό " Έμφυλες ταυτότητες υλικό και προτάσεις για δράσεις" του Πολύχρωμου σχολείου

Κατεβάστε τον οδηγό απο εδώ

 


Η ΕΡΤ για την έκθεση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

ΕΡΤ


Διαμεσολάβηση ομηλίκων στο σχολείο

Εκπαιδευτικός οδηγός και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, προχώρησαν στην έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού για τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων, στόχος του οποίου είναι μαθητές και μαθήτριες να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται συγκρούσεις που προκύπτουν στην τάξη και στο σχολείο με ειρηνικό και συνεργατικό τρόπο.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδο επίλυσης διαφορών στο σχολείο καθώς και σχέδια εργαστηρίων με δραστηριότητες για τους/τις μαθητές/ριες. Διατίθεται δωρεάν από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή:

Σχολική διαμεσολάβηση: Ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους

(http://www.antigone.gr/files/announcements/Sholiki_Diamesolavisi.pdf )

Η πιλοτική εφαρμογή του οδηγού σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί και οι ομάδες διαμεσολαβητών θα αναλάβουν δράση πολύ σύντομα με τη συμβολή των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την παρουσίαση του οδηγού και την εξοικείωση με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που προτείνει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις:

Αθανασία Τέλλιου athanasia.telliou@antigone.gr  

Σοφία Κυπριανίδου sofia@antigone.gr

Τηλ: 2310.285688

 


Η ομάδα των εθελοντών της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ γιόρτασε τον ερχομό του 2017!
 
Για σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο  χάρη και  στους εθελοντές της, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ κατάφερε να έχει μια σταθερή και ποιοτική παρουσία τόσο σε διάφορες δράσεις της πόλης,όσο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Δεκάδες άτομα, από διαφορετικά μέρη του κόσμου πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που νοιάζονται και προσφέρουν άνευ όρων.

Σας ευχαριστούμε όλους και σας ευχόμαστε ένα όμορφο και δημιουργικό και 2017.

photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Δημοτικό Σχολείο Εσωβάλτων
Στις 27 Ιανουαρίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο στα Εσώβαλτα Πέλλας και πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον ηλεκτρονικό σχολικό εκφοβισμό με τη συμμετοχή των μαθητών/ριών των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων. Τα εργαστήρια έγιναν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που πραγματοποιεί το σχολείο. Ευχαριστούμε τους μαθητές/ριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου και ευχόμαστε καλή συνέχεια στις επόμενες δράσεις!
photo

H Σοφια Κυπριανιδου εκ μερους της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην διημεριδα με τιτλο "Ελληνες προσφυγες στη νεοτερη ιστορια- Το νεο προσωπο της προσφυγικης κρισης.

photo


Η Παράλλαξη (parallaximag.gr) παρουσιάζει ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Παράλλαξη


 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Πρόληψη των διακρίσεων στην Απασχόληση των Ρομά» της Αναπτυξιακής εταιρίας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της δράσης PAL.eu

photo


21.1.2016 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” οργάνωσε το Σάββατο 21.1.16 μια παράσταση κουκλοθέατρου στα Διαβατά για παιδιά και μεγάλους. Ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ* (που δούλεψε εθελοντικά για αυτή την παράσταση) και η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  κάναμε μία μεγάλη βόλτα μέσα στον καταυλισμό και προσκάλεσαν  όλα τα παιδιά, στην κεντρική μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τα παιδιά (περίπου 30-40) και οι μεγάλοι (15-20 άτομα) κάθισαν και παρακολούθησαν την παράσταση που κράτησε 50 λεπτά. Πριν την παράσταση έγινε μια σύντομη περίληψη του έργου στα αραβικά, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν πλήρως την υπόθεση. Κατά την διάρκεια της παράστασης, υπήρχε πολύ λίγος λόγος (ήχοι, και κάποιες λέξεις στα αραβικά), καθώς η παράσταση ήταν βασισμένη στην μουσική, στους ήχους και φυσικά στις κούκλες.

Τα παιδιά (ακόμα και τα πολύ μικρά) παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, γέλασαν και διασκέδασαν πολύ. Η παράσταση ήταν καλλιτεχνικά άψογη και την υποδέχτηκαν όλοι με πολλά χειροκροτήματα.

Στο τέλος της παράστασης, οι κουκλοπαίχτες έπαιξαν κάποια παιχνίδια με τα παιδιά και προκάλεσαν νέα κύματα γέλιου και χαράς. Τα παιδιά δέθηκαν τόσο με την παράσταση που στο τέλος ήθελαν να βοηθήσουν στο ξεστήσιμο του σκηνικού και στο κουβάλημα όλου του εξοπλισμού μέχρι το φορτηγάκι!

Αυτή η εκδήλωση έγινε ευπρόσδεκτη και από τις άλλες οργανώσεις και τον Διοικητή του καταυλισμού, γιατί αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις μέσα στον καταυλισμό και ειδικά τα σαββατοκύριακα

 

(*) Ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ δημιουργήθηκε το 2007 από την Δήμητρα Ζάντζα και τον Παναγιώτη Κουλούρη. Πήρε το όνομά του από τα αρχικά της Νίνας και του Στάθη, των δύο παιδιών τους..

Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης είναι νηπιαγωγοί. Εργάζονται από το 2001 στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολούνται με το κουκλοθέατρο τα τελευταία 20 χρόνια παίζοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου και διδάσκοντας κατασκευή κούκλας. Στις παραστάσεις χρησιμοποιούν κυρίως γαντόκουκλες και μάπετ

φωτογραφίες

 

 


2o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ στη ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

Αφίσα


2o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ στη ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Πρόγραμμα

αφίσα

 


Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η κοπή  της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους εργαζόμενους και συνεργάτες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.

Κοπη βασιλόπιτας


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Επιστολη


«Το Ταξίδι της Χαλιμά», ενα πολύγλωσσο παραμύθι για τα παιδιά πρόσφυγες  

              και τα παιδιά όλου του κόσμου.

 

 

Πως μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη έφτιαξε ένα παραμύθι σε πολλές διαφορετικές γλώσσες για μικρούς και μεγάλους.
 

Η ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου Mermiξ δημιούργησε το παραμύθι «Το Ταξίδι της Χαλιμά», εμπνευσμένο από Συριακά λαϊκά παραμύθια, για να κρατήσει συντροφιά στα παιδιά πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του δικού τους «ταξιδιού» από την εμπόλεμη περιοχή που ζούσαν μέχρι τις χώρες προορισμού τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά όλου του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Το παραμύθι θα εκδοθεί ως τριγλωσσικό βιβλίο (αραβικά-περσικά-ελληνικά) και θα διανεμηθεί δωρεάν στα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Εκτός από την έντυπη έκδοση, το παραμύθι διατίθεται δωρεάν, μεταφρασμένο σε 9 γλώσσες (φιλοδοξία είναι να γίνουν σύντομα περισσότερες) από την ιστοσελίδα   www.thejourneyofhalima.com που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Εκεί, μπορεί επίσης ο καθένας να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες, να μάθει περισσότερα για το πρότζεκτ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει.

 

Η εικονογράφιση του βιβλίου έγινε εθελοντικά από γνωστούς εικονογράφους απ’ όλο τον κόσμο, πετυχαίνοντας έτσι ένα άριστο αποτέλεσμα. Η εκτύπωση θα γίνει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Θεσσαλονίκης (ΚΕΘΕΑ), ώστε το “Ταξίδι της Χαλιμά” να είναι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία στήριξης συνανθρώπων μας.

Η χρηματοδότηση της εκτύπωσης και της προοώθησης του παραμυθιού γίνεται αποκλειστικά από δωρεές ατόμων από όλο τον κόσμο που θέλουν βοηθήσουν τα παιδιά πρόσφυγες και να τους προσφέρουν μέσα από αυτό το παραμύθι περισσότερα χαμόγελα. 

Για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοήθησει μπορεί να ενημερωθεί από την σελίδα της ομάδας  www.thejourneyofhalima.com ή να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σε δεύτερο στάδιο του παραμυθιού, θα πραγματοποιηθεί μία θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από αυτό, με σκοπό να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιαστεί στα σημεία που υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες.

 

Video του project

https://www.youtube.com/watch?v=LUwZBstXg_4

 

indiegogo campaign: https://www.indiegogo.com/projects/a-fairytale-for-the-refugee-children#/

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

                                                                                                                            Mermiξ                                                                                                                                   

                                                                           Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Θεάτρου                                                                               

         Αθηνάς  21,  Θεσσαλονίκη  6977333118   headhalima@gmail.com

photo        

                                                    


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση τεχνικών προβλημάτων σε πολιτισμική βάση

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: alexandra.kroupi@antigone.gr μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.


Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Ανακοίνωση


Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ν. 4375/2016

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ν. 4375/2016


Η Παράλλαξη (parallaximag.gr) παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ


Το 2017 ήρθε και μας βρήκε με πλούσιες δράσεις χαρά και δημιουργία.
450 πακέτα με δώρα μοίρασε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε όλα τα παιδιά του οικισμού της Αγίας Σοφίας με τον "Φάρο του κόσμου", την ομάδα Mobile Fluchtlingshilfe από την Γερμανία, στα πλαίσια της δράσης του LOVE BOX.

Μαζί μας και ο Christian Schuchardt δήμαρχος της πόλης Würzburg.

Άλλα 750 θα δοθούν στα 5 σχολεία της περιοχής του Δενδροποτάμου και 300 στον οικισμό Ρομά της Περάιας.

Ο αριθμός των 7.000 συνολικά  πακέτων θα καλύψει επίσης όλες τις ανάγκες στα camp, ξενώνες, ξενοδοχεία που φιλοξενούν παιδιά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Δεν υπάρχει καλύτερο και ομορφότερο πράγμα από το να χαρίζεις χαρά και χαμόγελα στα παιδιά.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  και οι εθελοντές της ευχαριστούν όλους όσους είναι κοντά της και κάνουν τα χαμόγελα των παιδιών να λάμπουν.

Καλή χρονιά δημιουργική και με υγεία.

Το κουτί της αγάπης


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στηριζει και βοηθα στη διανομη του κουτιου της αγαπης  "Love Box" και ετοιμαζει κατι μεγαλο και στην Θεσσαλονικη... συντομα περισσοτερες πληροφοριες

"Love Box στην Παράλλαξη"


Το gayhellas  παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ


Το περιοδικό antivirus παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#Αγάπη #Μίσος


 

#Αγάπη #Μίσος

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” ζήτησε από μερικού συμμετέχοντες του 5ου Thessaloniki Pride  να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις με γενικές θεματικές #Αγάπη και  #Μίσος.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να σκεφτούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε ανθρώπους που #αγαπούν ή σε ανθρώπους που τους #μισούν επειδή είναι LGBTQIA.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  παρουσιάζοντας τις πρώτες σκέψεις, απόψεις αλλά και εμπειρίες των συμμετεχόντων σε καλεί να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτή την κίνηση που στόχο έχει να αναδείξει τις φωνές μας! Πες μας την εμπειρία-γνώμη-σκέψη σου! Όλες οι φωνές αξίζουν!

 

#Αγάπη  #Μίσος

 


Βιωματικά εργαστήρια σεμινάρια στα Ιωάννινα και την Κοζάνη

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία έπειτα από πρόσκληση του γραφείου Αγωγής Υγείας της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων πραγματοποίησε  δυο βιωματικά εργαστήρια - σεμινάρια  με κύριο στόχο τη  εφαρμογή της μεθοδολογίας της μη τυπικής εκπαίδευσης  μέσα σε  μια σχολική τάξη και την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με μεθολογικά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν  στο μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο. Το σεμινάριο περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες για όλους τους συμμετέχοντες με θέμα τις στερεότυπες αντιλήψεις, τις προκαλύψεις και τον ρατσισμό, ενώ, μετά από κάθε δραστηριότητα ακολουθούσε  συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματά του παιδιού.
Επίσης, οι εκπαιδεύτριες  Αθανασία Τέλλιου και Σοφία Κυπριανίδου  έπειτα από πρόσκληση του συμβουλευτικού σταθμού Κοζάνης πραγματοποίησαν 4 εργαστήρια  σε μαθητές/τριες στο 2 γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,  με θέμα την ρητορική μίσους. Εκεί οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την δυνατότητα να μάθουν να αναγνωρίζουν τι είναι η ρητορική μίσους καθώς, επίσης, και πως αυτή αντιμετωπίζεται σε περίπτωση που τη συναντήσουν στην σχολική τους  κοινότητα,  σε μέσα  κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα, εφημερίδες ή οπουδήποτε αλλού στην καθημερινότητά τους

photo


Κατασκευή παιχνιδιών από επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά και θεατρικό παιχνίδι, στον χώρο μετεγκατάστασης προσφύγων, στο Ωραιόκαστρο.

Αξίζει να σκεφτούμε πόσο χρήσιμα είναι τα παιχνίδια για τα παιδιά που βρίσκονται πολύ μακριά από το παιδικό δωμάτιο, τόσο για την ανάπτυξη  όσο και για την ψυχολογική τους σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό η ΑΝΤΙΓΟΝΗ υλοποιεί εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή του Ωραιοκάστρου. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να φτιάχνουν παιχνίδια από απλά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να βρουν διαθέσιμα στο χώρο που ζουν, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και αναπτύσσοντας την αξία της επανάχρησης και ανακύκλωσης.

Δουλεύοντας ομαδικά με παιδιά ηλικίας 6-14 ετών, διαλέγουμε υλικά όπως καθαρά μπουκάλια, πιάτα, κουτάλια, εφημερίδες, κουτιά από χαρτί τουαλέτας κλπ, μοιραζόμαστε τα εργαλεία, ακολουθούμε τις οδηγίες κατασκευής, προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, με φαντασία και δημιουργικότητα πάντα! Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί τα απλούστερα υλικά και τεχνικές, προκειμένου να μπορούν να το ακολουθήσουν τα παιδιά αργότερα και μόνοι τους.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου με θεατρικό παιχνίδι που περιλαμβάνει τα νέο-κατασκευασμένα παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν με τα καινούρια αυτοσχέδια παιχνίδια, να εκφράζονται και να εξοικειώνονται με την ομαδική δουλειά. Τα θεατρικά αυτά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί να εξάπτουν την φαντασία των συμμετεχόντων και να τους εμπνέουν στην παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα!

photo


Tι ειναι εθελοντισμός;

Ενα βίντεο του Thess diktio

σε παραγωγή της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ


"Ο χάρτης της αντιμεταναστευτικής βίας και του ρατσιστικού μίσους στην Ευρώπη" (Έρευνα του ENAR)


Το Schools for Change στα Ιωάννινα!

Ευχαριστούμε τις ομάδες εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στα εργαστήρια

και τον κύριο Γιώργο Ράπτη, υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων για τη διοργάνωση.

photos


Στα βιωματικά εργαστήρια  που σχεδίασαν σε συνεργασία η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ και η PRAKSIS, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που επισκέφθηκαν την έκθεση "Ένα καράβι για τους πρόσφυγες" στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιελάμβανε έργα από τον ομώνυμο σχολικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τα εργαστήρια ήταν μια προσομοίωση σε σε έναν αόριστο χρόνο μέσα σε ένα καράβι, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες έμπαιναν σε ρόλο ανθρώπων που εγκατέλειπαν την χώρα τους και έπρεπε να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας όσο καλύτερα μπορούσαν τα δικαιώματα και τις παροχές που τους δίνονταν από τους διασώστες τους. 

photo

 

                            Εκδήλωση μουσικής και λόγου στο

          Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονία- Θράκης

                          την  Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 μμ

                 «Οι δρόμοι της Μεσογείου, μεταχορδών και οργάνων»

τραγούδια   για τη μετακίνηση  πληθυσμών προς  και μέσω της Ανατολικής Μεσογείου

Δελτίο τύπου


Τι έγραψαν τα ΜΜΕ για την 15η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

ert

tvxs


15η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

Η καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος και του εγκλήματος μίσους από δικαστές, αστυνομικούς και δικηγόρους.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (οδός Ακαδημίας 20, Αθήνα – 3ος όροφος)

 

Δείτε το πρόγραμμα των εργασιών εδώ. - [ΕΛ, 98KB]


Πρόγραμμα ενδυνάμωσης ομάδας – διαχείρισης θυμού & επίλυσης συγκρούσεων

Δελτίο τύπου

 

 


Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα την διαπολιτισμική διαμεσολάβηση για την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου

Ανακοίνωση


Τι έγραψαν τα ΜΜΕ για την έκεθση "Ενα καράβι για τους πρόσφυγες"

Αυγή

Έθνος

Left

Nooz

Koolnews

Platform


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη κια τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο κατάρτισης με θέμα την εμβάθυνση στην καθομιλουμένη αραβική γλώσσα.

ανακοίνωση


«Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ιστορίες εκφοβισμού στην τάξη του γραφείου Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα θεάτρου της σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ.»

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ξαναπές το με κόμιξ" στα ΜΜΕ

Σας ευχαριστούμε

Εθνός

Μακεδονία

Popaganda

Zougla.gr

M-news

Newsit

Inewsgr


 


Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιεί εργαστήρια για εκπαιδευτικούς στα Ιωάννινα 

Ανακοίνωση

 


Εφηβοι από δομές φιλοξενίας προσφύγων έδωσαν ζωή σε ιστορίες κόμικς

Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


H Αθανασία Τέλλιου, εκπαιδεύτρια στα εργαστήρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, μιλάει στο Αθηναικο πρακτορειο ειδήσεων για το πρόγραμμα "Πες το με κόμιξ"


Διανομή χειμερινών ειδών

Φωτογραφίες


Ένα καράβι για τους πρόσφυγες σαλπάρει απο το Κέντρο Ιστορίας

(περιοδικό Παράλλαξη)

 


Παγκοσμια ημερα εθελοντισμου με το thessdiktio στην πλατεια Αριστοτελους

 φωτό

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ Φάρος του κόσμου μαγειρεύουν μαζί.

Κανουμε γλυκα για τους εθελοντες και διασκεδαζουμε.

Μαθαινουμε για τον εθελοντισμο με τα παιδιά του Φάρου.

φωτό

 


Thess – Εθελοντισμό;

Δράσεις από το Thess Δίκτυο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Δελτιο τύπου

αφίσα

 

 


H Αθανασία Τέλλιου, εκπαιδεύτρια στα εργαστήρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ,  μιλάει για το πρόγραμμα "Ξαναπες το με κόμιξ" στο περιοδικό Παράλλαξη

Ξαναπές το με κόμιξ!


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερο σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνείας και μετάφρασης με έμφαση στην αραβική γλώσσα

Ανακοίνωση

 


 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στην Διεθνή  Ημέρα Τράνς Μνήμης

Κείμενο-Παρέμβαση

αφίσα


 

Έκθεση μαθητικών έργων, αφίσας, σκίτσου, comic, του περσινού μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Ένα καράβι για τους πρόσφυγες»

city portal

koultourosoupa

 

 


Η Αντιγόνη- Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”

στην εκπομπή Γέφυρες στον fm 100,6 τη συχνότητα των εθελοντών του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης!
Γιώργος Τσιτιριδης υπεύθυνος επικοινωνίας
Νίκος Γούτας υπεύθυνος δραστηριοτήτων και εθελοντών

Αλεξάνδρα Κρούπη διαχειρίστρια έργων
 


10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

 έκθεση μαθητικών έργων, αφίσας, σκίτσου, comic, με τίτλο  «Ένα καράβι για

τους πρόσφυγες».

Κέντρο Ιστορίας-Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου

 5-9 Δεκεμβρίου 2016.

Αφίσα 

Δελτίο τύπου


Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων" : Αναζήτηση εθελοντών για μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες

 
 

Η ‘‛ΑΝΤΙΓΟΝΗ - κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την
οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία σας προσκαλεί στο Σεμινάριο εκπαίδευσης νέων εθελοντών που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 15.30 - 19.00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος). Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί απο την κοινωνική λειτουργό ,ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων Κωνσταντίνα Κράνου.
Αφίσα εκδήλωσης

 

 

 


Η Άννα Σωτηρούδη και η Σοφία Κυπριανίδου μίλησαν για τα προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και την δράση μας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.
Ευχαριστούμε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογραφο Κατερίνα Γιαννίκη για την φιλοξενία.


Δωρεάν μαθήματα αγγλικών
καθημερινά 18,00- 19,00 για αρχάριους
19,00- 20,00 για γνώστες
20,00- 21,00 για προχωρημένους
στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος

Για περισσότερες πληροφορίες
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 231 022 2503

 

 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων  104,9fm

Η Άννα Σωτηρούδη και η Σοφία Κυπριανίδου μίλησαν για τα προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και την δράση μας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Ευχαριστούμε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογραφο Κατερίνα Γιαννίκη για την φιλοξενία.

Δελτίο Τύπου


Εργαστήρια θεάτρου για παιδιά και έφηβους

Χέρσο

 


Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για τους μαθητές στον Δήμο Παύλου Μελά

Δημος Παύλου Μελά

 


Διήμερο δράσεων σε συνεργασία με το «ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

AΝΤΙΓΟΝΗ-ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 


20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν

Ενα ρεπορτάζ της  Lifo για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Πηγή: www.lifo.gr
20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Πηγή: www.lifo.gr

HELP - SER 124 16

HELP descriptiongr

 


Διαμεσολάβηση ομηλίκων στο σχολείο:

Δημιουργία οδηγού για εκπαιδευτικούς και πιλοτική εφαρμογή με ομάδα μαθητών/ριών

peer mediation

 

 


Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2015-2016

eduAbathmıa_anatolıkı

edu_Abathmia_dytiki

edu_Bbathmia_anatoliki

edu_Bbathmia_dytiki


Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Κιλκίς

Ανακοίνωση

Αίτηση συμμετοχης


                                  « O διαπολιτισμικός μεσολαβητή στην προσέγγιση των προσφύγων »

Παρουσίαση

 


1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect

Mέλη δικτύου select respect_Διοργανωτές φεστιβάλ

Program Filmfestival selectrespect

Δ.Τ. FILMFESTIVAL_select respect

Πρόγραμμα προβολών


2-4 Αυγούστου Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνίας και μετάφρασης επικεντρώνοντας στην αραβική γλώσσα

Σεμινάριο κατάρτισης

 


« Εισαγωγή  στην διαπολιτισμική προσέγγιση ….»

training

 


 

Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνείας και μετάφρασης με έμφαση στην αραβική γλώσσα

mediators training

 


Γιορτή  στο Κοινωνικό Κέντρο Οικόπολις

Συνάντηση στο Οικόπολις

 


Επίσκεψη στο Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Fix

info from visit to Fix Festival

 


123help.gr

Δράσεις στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης

123help.gr


Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πυλαίας Χορτιάτη Ενημέρωση για έναρξη λειτουργίας σχολείου

Δελτίο Τύπου    Αφίσα

 


"Learning to Play, Playing to learn"

 Βιωματικό σεμινάριο με θέμα τον συντονισμό εθελοντών και την εφαρμογή δραστηριοτήτων για παιδιά

πληροφορίες: Workshop for volunteers

 


"Πες το με κόμιξ": οι 25 ιστορίες των παιδιών σε 5 τεύχη κόμιξ!

 Το έργο "Πες το με κόμιξ" πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2015-16 από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ και την ADDART σε 5 δημόσια δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πες το με κόμιξ: Ανθρώπινα Δικαιώματα
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα του Παιδιού
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα και Αναπηρία
Πες το με κόμιξ: Ξενοφοβία - Ρατσισμός
Πες το με κόμιξ: Σχολικός εκφοβισμός


 Για παιδιά μεταναστών και προσφύγων: 

Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μετά το σχολείο - Πληροφορίες


Συνεργασία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων το σχολικό έτος 2015-2016. ​

Γραφείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης  -   Γραφείο Δυτικής Θεσσαλονίκης

 


Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά

Την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την Παρουσίαση των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των δημοτικών σχολείων.

Αφίσα  -  Πρόγραμμα


"Fast Forward Festival" :

Μια έκθεση για το ρατσισμό και τη μετανάστευση στη "Στέγη" (Ίδρυμα Ωνάσης - Αθήνα)

Πληροφορίες


Έναρξη λειτουργίας της "Πλατφόρμας CrowdDonation" της Generation 2.0 για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα

Πληροφορίες: Δελτίο Τύπου

 


Εκπαίδευση Εθελοντών

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ οργανώνει εκπαίδευση εθελοντών την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016,

ώρες: 12.00 π.μ. - 18.00 μ.μ., στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (5ος  όροφος  Πτολεμαίων 29Α)

 

Τα θέματα της εκπαίδευσης θα είναι : 

  • Ενημέρωση τρέχουσας κατάστασης και βασικές έννοιες
  • Παρέμβαση στο πεδίο (do's and don'ts)
  • Ο ρόλος του εθελοντή 
  • Διαχείριση Συγκρούσεων - Συνεργατικότητα 

Λόγω περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μόνο αν είστε σίγουροι για τη διαθεσιμότητά σας.

Για δηλώσεις συμμέτοχής: επικοινωνήστε μαζί μας


Ας μιλήσουμε Ιταλικά -Μαθήματα Ιταλικών στην Αντιγόνη

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Αντιγόνης. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Μαθήματα Ιταλικών - Πληροφορίες


Πρόγραμμα Euro-Med Ιστορίες Διαφορετικότητας και Συνύπαρξης

Στο πλαίσιο του Euro-Med , η ΑΝΤΙΓΟΝΗ δίνει τη δυνατότητα σε 4 εθελοντές (δύο αγόρια και δύο κορίτσια) μεταξύ 18-25 να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή νέων στην Ιορδανία από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου 2016.

Διαβάστε περισσότερα για το “Stories of Diversity and Coexistence" και στειλτε μας την αιτηση ενδιαφεροντος σας !

Πληροφορίες  ,  Αίτηση ενδιαφέροντος


Artability Virtual Museum

Tο εικονικό μουσείο του έργου ARTABILITY λειτουργεί και μας περιμένει να το επισκεφτούμε!

Επισκεφτείτε εδώ την έκθεση Ισπανών, Λιθουανών, Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών του έργου

Πρόγραμμα Artability 

A two year long journeyOpening party of the final exhibition, Impressions and opinions


Δράση περιοδικού δρόμου "Σχεδία" - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 12-26 Μαρτίου 2016

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα βρίσκεται στο ΚΣΤΘ, 15-18 Μαρτίου,

με σύντομες βιωματικές δράσεις για τα σχολεία που επισκέπτονται την έκθεση.

Πρόσκληση για σχολεία

Περιοδικό δρόμου "Σχεδία": Πρότζεκτ Φωτογραφίας


Ετήσια Έκθεση 2015 της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ"

(Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας - Επιμέλεια : Nάσος Θεοδωρίδης)


Πρόγραμμα “Schools for Change”

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει να παρέχει εκπαδευτικά εργαστήρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μαθητές και νέους.

Περισσότερες στο Φυλλάδιο του Προγράμματος ή τηλεφωνικά στα γραφεία της Αντιγόνης.

Φυλλάδιο Προγράμματος

Εντυπώσεις μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών από τα εργαστήρια του προγράμματος

Ευχαριστήριο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Απολογισμός εκπαιδευτικών δράσεων 2015


Μαθήματα για εκπαίδευση παιδιών με μεταναστευτική και προσφυγική καταγωγή από τη ΜΚΟ "CIVIL PLUS"

Κοινωνικό Φροντιστήριο-Πληροφορίες


Εθελοντισμός στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες δυνατότητες εθελοντισμού στην Αντιγόνη: 

http://www.antigone.gr/gr/news/post/216/


Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ (Σεμιναριακός Κύκλος Δια Βίου Μάθησης)


"PHONE HOME" : θεατρικό εκπαιδευτικό έργο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα

   Πληροφορίες


#anthropophobia : η διαδικτυακή καμπάνια του "Youth for Rights"

Youth for Rights Toolkit : Οδηγός δραστηριοτήτων για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα  

 Βίντεο  ,   Φωτογραφίες   


Πρόγραμμα “ΜΑΘ.Ε.ΜΕ”: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε μετανάστες άνεργους, μητέρες, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και αναλφάβητους από την ομάδα "Πολύδρομο" στη Θεσσαλονίκη.

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση στα Ρωσικά: Связь на русском языке

Ανακοίνωση στα Αλβανικά: Komunikimi në gjuhën shqipe

Ανακοίνωση στα Γεωργιανά: განცხადება ქართული


 Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης του ΕΣΠ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, δικαιούχους επικουρικής και ανθρωπιστικής προστασίας


Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2014 : H κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα


MIDRIL : Ευρωπαϊκό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Οδήγησης για Μετανάστες


Εκπαιδευτικό Εγχερίδιο

«Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά»

Ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του εγχειριδίου


Δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού