« Απόκρυψη Αρχική Νέα Η ιστορία Οι συνεργάτες Δίκτυα Fundamental Rights Agency Εκδόσεις Ετικέτες Επικοινωνία

Δραστηριότητες

Προγράμματα Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντισμός

Βιβλιοθήκη

Υλικό τεκμηρίωσης από ΕΕ
και διεθνείς οργανισμούς
Έρευνες και μελέτες
ειδικά για την Ελλάδα
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις για
τη μετανάστευση και το άσυλο
Εξελίξεις σε θέματα
ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εκπαιδευτικό Υλικό

Σύνδεσμοι

Οργανισμοί Εταίροι

Μενού

grflagGR | ENenflag

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων.

Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση· για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά.. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017
 
Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων
ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και
Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της
Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης,
της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης,
της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας. 
 

 


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL GREECE.

Για άλλη μια χρονιά η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στηρίζει τις ομάδες  ρομποτικής  FAR.GO.BOTS και Rotators του «Φάρου του κόσμου» στην συμμετοχή τους στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL GREECE που πραγματοποιήθηκε 10-11/2 στην Helexpo . Για πρώτη φορά σε συνεργασία με την eduACΤ δημιουργούν την πρώτη ομάδα ρομποτικής έφηβων προσφύγων από τα Διαβατά με τίτλο  Robodiavata. Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν όλα τα στάδια της ρομποτικής και εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς, συμμετείχαν ως παρατηρητές στον διαγωνισμό ρομποτικής. Στόχος μας να συνεχιστεί η ομάδα και να εμπνεύσει και άλλα παιδιά ώστε να γίνουν πολλές περισσότερες.  


Στις  12/2/18 στα πλαίσια του Training Course με τίτλο MANGO (Management of Non Government Organization) που συντονίζει η USB (http://www.usbngo.gr/) 30 νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης επισκέφθηκαν την Συστέγαση και τους χώρους της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ. Μετά την παρουσίαση του οργανισμού, έγινε λόγος για ένα καίριο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, και γενικώς η Ελλάδα, το οποίο αφορά τους πρόσφυγες. Οι συμμετέχοντες ήταν νέα άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό και της ΜΚΟ και η συζήτηση αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο και καλή πρακτική για τις μετέπειτα δράσεις τους. Ευχαριστούμε την USB που μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την δουλειά μας.

#antigone #USB #MANGOSKG


Σχολική Διαμεσολάβηση

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Δείτε το ιστολόγιο εδώ


Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου "Ἡ Θεσσαλονίκη των νερών" των Γ. Μπλιώνη και Μ. Τρεμόπουλου

Το παράρτημα Κεν. Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ. Π.Ε.) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Ἡ Θεσσαλονίκη των νερών" των Γ. Μπλιώνη και Μ. Τρεμόπουλου, Εκδόσεις Αντιγόνη 2017 την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 6.30μμ στο Αμφιθέατρο του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Κριεζώτου 2 & Ανθέων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κώστας Νικολάου, Δρ Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο.
Βασίλης Μέλφος, Επ, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ
Χρυσούλα Αθανασίου,Υπεύθυνη ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού
Βέτα Τσαλίκη, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίσευσης

Τη συζήτηση συντονίζει: Κώστας Στυλιάδης

Σχετικά με το βιβλίο:

Το βιβλίο επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διαχείριση των χειμάρρων της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης των χειμάρρων και της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μητροπόλεις του κόσμου, ένα ζήτημα που είναι και πάλι εξαιρετικά επίκαιρο.

Ευχαριστούμε το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία της εκδήλωσης


ΠΕΕΚΠΕ Παράρτημα Κεν, Μακεδονίας
Κώστας Στυλιάδης, Πρόεδρος
Βέρα Αβραμίδου, Γενική Γραμματέας


 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στο Φεστιβάλ εκπαιδευτικής Ρομποτικής της FLL.

 Tα παιδιά απο τα Διαβατά και η ομάδα τους που ακόυει στο όνομα ROBO DIAVATA έχει ετοιμαστεί για να ζήσει για πρώτη φορά την μαγική εμπειρία του Διαγωνισμού εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL.
#FLL #EDUact #antigone

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ομάδα στο άρθρο της LIFO


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

 

Η Οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση δυσκολιών επικοινωνίας, καθώς και τις πρακτικές προσέγγισης και διαλόγου, με τους πρόσφυγες, ενήλικους και ανήλικους, σε διαπολιτισμική βάση. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε διερμηνείς και μεταφραστές, καθώς και άλλους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές με εργασιακή εμπειρία στο πεδίο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων της Β. Ελλάδας.  

 

Εισηγητής θα είναι ο επαγγελματίας μεταφραστής και διερμηνέας της αραβικής γλώσσας κ. Σαμουήλ Μπισσάρας, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Ο κάθε συμμετέχοντας θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: andreas@antigone.gr μέχρι και την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 285688.


Newsletter Δεκεμβριος 2017


Στο "Έθνος" που κυκλοφορέι σήμερα παρουσίαση του προγράμματος NECME που υλοποιεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

Αρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr για την παρουσίαση του προγράμματος NECME

Αρθρο
 


Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φόρουμ Select Respect με θέμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πράξη - Κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα, το οποίοδιοργανώθηκε από το Δίκτυο οργανώσεων Select Respect στις 23-25 Νοεμβρίου στο νέο πολυχώρο του Fix in Art στη Θεσσαλονίκη.

Δελίο τύπου


Η χώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

αρθρο

Η χώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστηχώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Read more at: http://parallaximag.gr/life/chora-kai-poli-evaisthitopoiountai-me-aformi-tin-pagkosmia-imera-metanasti
χώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Read more at: http://parallaximag.gr/life/chora-kai-poli-evaisthitopoiountai-me-aformi-tin-pagkosmia-imera-metanasti
Η χώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Read more at: http://parallaximag.gr/life/chora-kai-poli-evaisthitopoiountai-me-aformi-tin-pagkosmia-imera-metanasti

Δημοσίευμα της "Εφημερίδας Συντακτών" σχετικά με την Ετήσια Έκθεση της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" και τη στρογγυλή τράπεζα του 2017

 

 


16η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων
&
Συνάντηση Συμμαχίας για την Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων

 

H 6η Στρογγυλή Τράπεζα που διοργάνωσε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ τη Δευτέρα 11.12 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΙΕΜ (National Integration Evaluation Mechanism), είχε πολύ μεγάλη απήχηση˙ συγκεκριμένα ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 80 άτομα: εργαζόμενοι και εθελοντές σε ΜΚΟ, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί, εκπρόσωποι δήμων και υπουργείων, μετανάστες, πρόσφυγες και σύλλογοί τους.

Η Στρογγυλή Τράπεζα περιλάμβανε δυο ενότητες: η πρώτη πραγματεύτηκε την αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί ενώ η δεύτερη επικέντρωσε στις προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι ΜΚΟ PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ και ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ καθώς και η διαδικτυακή πρωτοβουλία ενημέρωσης SOLOMON. Παρουσιάστηκε η δράση των οργανώσεων και φορέων, υπογραμμίστηκαν τα κενά των διαδικασιών ένταξης, παρουσιάστηκαν ορισμένες καλές πρακτικές και σημειώθηκαν οι προκλήσεις για το 2018. Αφού αναφέρθηκαν διάφορες διαστάσεις γύρω από την έννοια της ένταξης, στη συνέχεια, αναδείχθηκε η ανάγκη για επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως: η έλλειψη διερμηνείας στις δημόσιες υπηρεσίες, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που σχετίζονται με το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, η εκμάθηση γλώσσας, η εξερεύνηση δεξιοτήτων και η έκδοση άδειας εργασίας, η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων υπουργείων κα.. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για συνολικότερες και βαθύτερες τομές σε όλους τους τομείς ένταξης (στέγη, νομικό καθεστώς, εκπαίδευση, υγεία, επαγγελματική κατάρτιση και εργασία).

Ακολούθησε δεύτερο πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθηναίων για ζητήματα Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, υπεύθυνη σχεδιασμού υγειονομικής κάλυψης προσφύγων στο ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας, κα. Παναγιώτα Μαντή και η Βοηθός Προστασίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κα. Ξένια Πασσά. O κ. Κλάπας έκανε σημαντικές αναγγελίες σχετικά με το επερχόμενο σε διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ένταξη το οποίο –μεταξύ άλλων- συμπεριλαμβάνει την καταγραφή και εκπαίδευση δεξιοτήτων και την σύνδεση των προσφύγων με θέσεις εργασίας, τονίζοντας κυρίως ότι η τομή του Σχεδίου είναι ότι η ένταξη αφορά κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγιαννάκης παρουσίασε την πολύ πρόσφατη συνεργασία 8 Δήμων ανά την Ελλάδα κάτω από ένα πρόγραμμα στέγασης και ορισμένων λοιπών πτυχών ένταξης. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ολιστικής ένταξης των μεταναστευτικών/προσφυγικών πληθυσμών καθώς –εκτός των άλλων- αυτή αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη των πόλεων όπου. Η κα. Πασσά, τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην Προσέγγιση με Βάση την Κοινότητα (Community Βased Approach) που θέτει τις βάσεις για μία ουσιαστική ένταξη που συμπεριλαμβάνει τους μετανάστες/πρόσφυγες και τις κοινότητές τους.

Στο τέλος κάθε ενότητας ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, στις οποίες σχολιάστηκε η ανάγκη: πολιτισμικής διαμεσολάβησης, ενίσχυσης των μεταναστών που ζουν χρόνια στη χώρα ώστε να αποτελέσουν θετικά παραδείγματα στους νεοφερμένους, ουσιαστικού διάλογου μεταξύ υπουργείου και μεταναστευτικών συλλόγων και εμπλοκής των μεταναστών/προσφύγων στο σχεδιασμό των πολιτικών ένταξης.

 


Δημοσιεύματα σχετικά με την ημερίδα που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας του προγράμματος NECME

newpost

protothema

dailythess

capital

newsbeast

thestival

inews

parallaximag

amna


 

H ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνδιοργάνωσε με την Ιταλική οργάνωση ZALAB  την Τρίτη 12/12/2017 στις 17.00 μμ μια προβολή ταινίας με θέμα δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης μέσα και έξω από σχολεία της γειτονικής Ιταλίας. Την προβολή παρακολούθησαν επαγγελματικά στελέχη, εθελοντές της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ αλλά και εκπαιδευτικοί και άνθρωποι με στοχευμένο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα. Ακολούθησε σύντομη αλλά γόνιμη συζήτηση πάνω στην ταινία που έφεραν στην πόλη οι άνθρωποι της ZALAB στα πλαίσια της Ευρωπαικής τους περιοδείας για την διάδοση της ταινίας στο ευρύ κοινό".

 


Η ‘ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία’ συμμετείχε, το Σάββατο  9 Δεκεμβρίου στις δράσεις για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) που διοργάνωσε η Σχεδία στην Πόλη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ οργάνωσε ένα παιχνίδι που στόχο είχε οι μικροί συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου.


Το πρόγραμμα NECME στην Παράλλαξη

άρθρο

Το (NECME) ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’

Read more at: http://parallaximag.gr/life/poio-einai-to-antiktypo-ton-prosfygikon-roon-stis-chores-tis-evropis
Το (NECME) ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’

Read more at: http://parallaximag.gr/life/poio-einai-to-antiktypo-ton-prosfygikon-roon-stis-chores-tis-evropis
Το (NECME) ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’

Read more at: http://parallaximag.gr/life/poio-einai-to-antiktypo-ton-prosfygikon-roon-stis-chores-tis-evropis
Το (NECME) ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’

Read more at: http://parallaximag.gr/life/poio-einai-to-antiktypo-ton-prosfygikon-roon-stis-chores-tis-evropis
Το (NECME) ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’

Read more at: http://parallaximag.gr/life/poio-einai-to-antiktypo-ton-prosfygikon-roon-stis-chores-tis-evropis

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ταινίας και συζήτηση για την Μη τυπική εκπαίδευσης

 

Η ΑΝΤΓΟΝΗ σας προσκαλεί στην  εκδήλωση που συνδιοργανώνει με την ιταλική οργάνωση ZaLab, την Τρίτη 12/12, 17.00-19.00 μμ., στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Θα προβληθεί η ταινία  «Fuori Classe»  και θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στην Μη Τυπική Εκπαίδευση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά!

 

"Six stories of creative and impressive laboratories in typical, and somewhat marginalized, state schools in Italy.

These workshops are excellent opportunities for self-awareness and vehicles for cooperation.

Here children are encouraged to express their creativity, their thoughts and their yet undiscovered aptitudes.

Six stories of is non-formal learning, made on their own"


Το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης προσκαλεί τις εθελόντριες και τους εθελοντές των οργανώσεων μελών του και τις φίλες και τους φίλους του στη μεγάλη

ΓΙΟΡΤΗ - ΠΑΡΤΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη, 7/12 στις 20:00

@ Οικόπολις

Πτολεμαίων 29Α, 5ος όρ.

Ελάτε να γνωρίσετε τους εθελοντές των άλλων ομάδων της πόλης, να διασκεδάσουμε και να κουβεντιάσουμε στη μεγάλη γιορτή του εθελοντισμού.


 

Πρόσκληση
 16η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων
&
Συνάντηση Συμμαχίας για την Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων

                                                            

 

Αγαπητές/οί κυρίες/οι,

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην  16η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων που διοργανώνει η ‘ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία’ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΙΕΜ (National Integration Evaluation Mechanism).

 

Η Στρογγυλή Τράπεζα περιλαμβάνει δυο ενότητες: η πρώτη πραγματεύεται την περιγραφή και αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, ενώ η δεύτερη επικεντρώνει στις προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Στο τέλος κάθε ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17:30 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 – 3ος όροφος) στην Αθήνα.

 

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά τόσο η προσωπική συμμετοχή σας όσο και η περαιτέρω διάδοση του εν λόγω προγράμματος σε συναδέλφους και φίλους που ενδιαφέρονται για ζητήματα καταπολέμησης διακρίσεων και ένταξης.

 

 

Με εκτίμηση,

 

η Ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

Τηλ. 2310 285 688

info@antigone.gr 

www.antigone.gr

 

ατζεντα


Παρουσιαση του βιβλιου «Η Θεσσαλονικη των νερων» απο τις εκδοσεις ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Aρχαιολογιό Mουσείο Θεσσαλονίκης


Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

parallaximag.gr

 

 

Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

Read more at: http://parallaximag.gr/life/oi-mathites-kanoun-ntokimanter-gia-to-prosfygiko-zitima
Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

Read more at: http://parallaximag.gr/life/oi-mathites-kanoun-ntokimanter-gia-to-prosfygiko-zitima
Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

Read more at: http://parallaximag.gr/life/oi-mathites-kanoun-ntokimanter-gia-to-prosfygiko-zitima
Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

Read more at: http://parallaximag.gr/life/oi-mathites-kanoun-ntokimanter-gia-to-prosfygiko-zitima
Οι μαθητές κάνουν ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ζήτημα

Read more at: http://parallaximag.gr/life/oi-mathites-kanoun-ntokimanter-gia-to-prosfygiko-zitima

 

Με χαρά ανακοινώνουμε την παρουσίαση έρευνας στην οποία συμμετείχε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ μεταξύ 17 οργανώσεων από διαφορετικές χώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα NECME (New forms of European Citizenship in Migration Era), και μελετά τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν, θα επεξεργαστούν μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο.

Ελπίζουμε στην παρουσία σας και στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α, στις 19 Δεκεμβρίου και ώρες 17.00-19.30.  

Ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο anna.sotiroudi@antigone.gr

 

Με εκτίμηση,

Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.


 

To “Step Forward” αποτελεί ένα  9ήμερο σεμινάριο το οποίο έλαβε χώρα στις 22-30/11/2017 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας στο οποίο συμμετείχαν 38 νέα άτομα από 10 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Αρμενία. Αζερμπαϊτζάν, Λετονία, Αίγυπτος, Αλγερία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Γεωργία και Ιταλία). Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που ασχολούνται με τη νεολαία (youth workers, youth leaders), εκπαιδευτικοί και γενικώς νέα άτομα τα οποία έχουν τη δύναμη να χρησιμοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση και δεξιότητες στην τοπική τους κοινότητα και να δράσουν ως εκπρόσωποι του προγράμματος Erasmus+. Η κατάρτιση βασίστηκε  σε μη τυπικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Το υπάρχον πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό AENAO.

Κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η γνωστοποίηση στους συμμετέχοντες των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα πρόγραμμα Erasmus+. Ένας από τους επιμέρους στόχους είναι οι νέοι συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων εννιά χωρών. Για την επίτευξη, λοιπόν, αυτού του στόχου πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου επίσκεψη των νέων στο χώρο του ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ”. Μετά την παρουσίαση του οργανισμού, έγινε λόγος για ένα καίριο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, και γενικώς η Ελλάδα, το οποίο αφορά τους πρόσφυγες. Μέσα από την προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Solder” προέκυψε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα, τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος από την “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”.

 

Συμμετέχοντες Οργανισμοί:

i. Open Sense - Λετονία                                           vi.Prosveta - Βουλγαρία

ii.Centro Sviluppo Creativo Danilo Dolci - Ιταλία     vii. Droni - Γεωργiα

iii. Power No Borders - Αίγυπτος                             viii. Future in our Hands - Αρμενία

iv. ARC EN CIEL - Αλγερία                                      ix. SKUNK - Φινλανδία

v. Modern Youth Public Union - Αζερμπαϊτζάν         x. Aenao - Ελλάδα  

 

 


Η εκπομπή "Συναντήσεις πολιτισμών" μας φιλοξένησε την  Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 15:00, στο εθελοντικό ραδιόφωνο της πόλης (FM 100.6 για να συζητήσουμε για την ομάδα φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και την ταινία SONDER. Το ντοκιμαντέρ SONDΕR πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project EUFORIA, ως μία συλλογική δράση μεταξύ σχολείων και ΜΚΟ, μεταξύ παιδιών του 16ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του τμήματος φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.


Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ (site ραδιόφωνα περιοδικά) για την παρουσίαση του νέου βιβλίου των εκδόσεων ΑΝΤΙΓΟΝΗ " Η Θεσσαλονίκη των νερών"

Parallaximag.gr

alterthess

ert
politismika.gr

amna.gr


 

Η  τριήμερη διοργάνωση του  Select Respect Forum  είχε πολύ μεγάλη επιτυχία!

Kατα τη διάρκεια των τριών ημερών, οι συζητήσεις/στρογγυλές τράπεζες, τα εργαστήρια, οι προβολές & οι ολομέλειες είχαν -όχι μόνο- ενδιαφέρον αλλά και πολύ καλή ενέργεια -λόγω της διάθεσης για επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων!

Oι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από την 'καινοτομία' του χώρου Φιξ in Art, της οικολογικής προσέγγισης στο φαγητό, τα υλικά κτλ., του προγράμματος & του τρόπου που προσεγγίσαμε πολλαπλά ζητήματα την ίδια στιγμή.

Μία  μεγάλη μας κατάκτηση ήταν ότι καθημερινά καταφέρναμε να συνοψίζουμε  άμεσα σε ολομέλειες τα όσα συζητήθηκαν και  προτάθηκαν σε κάθε συζήτηση & εργαστήριο!

Πολλές ήταν οι φωνές  που δήλωσαν ότι "από δευτέρα θα προτείνουν κάτι νέο" στο υπουργείο, υπηρεσία & οργάνωσή τους & ότι σίγουρα "θα φέρουν κάτι διαφορετικό μεσα τους".

Ακόμα περισσότερες αυτές που εξέφρασαν διάθεση για συνεργασία & ενδιαφέρον για συμμετοχή στο δίκτυο!

Δέσμευσή μας να καταγραφούν και  δημοσιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις για την περαιτέρω δικτύωση και συνέχιση των δράσεων του Select Respect!

Ευχαριστούμε -για ακόμα μία φορά- όλους & όλες που συμβάλλατε στην υλοποίηση των παραπάνω!

 


 

H ομάδα φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ σε συνεργασία με το 16ο Λύκειο συμμετείχε στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUforia 2016 – 2017 κερδίζοντας το βραβείο «Καλύτερης κινηματογραφικής Σύμπραξης». Θεωρούμε αυτήν την διάκριση σημαντική διότι επισφραγίζει την προσπάθεια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ για αλληλεπίδραση ντόπιου πληθυσμού και προσφύγων με την δημιουργία ομάδων που συνεργάζονται με κοινούς στόχους και προσδοκίες σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ευχαριστούμε το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , το μουσείο κινηματογράφου την  Κυριακή Δούδη την  Ειρήνη Δελιδάκη τον Παναγιώτη Κουντουρά για την συνεργασία. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας για την μέχρι τώρα πορεία τους.Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει και στηρίζει την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων. Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στα παραπάνω θέματα.

Προσπαθούμε, από κοινού με διάφορες κοινωνικές ομάδες, φορείς και δίκτυα, κάθε άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει όλα του τα δικαιώματα μακριά από μισαλλοδοξία και κάθε μορφής βία. Γι’ αυτόν τον λόγο στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στο ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) και στην τρανς κοινότητα η οποία αποτελεί μία από τις πλέον στιγματισμένες κοινωνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια, οι σκληρότερες μορφές βίας αποδίδονται σε τρανσοφία με όλο και περισσότερο αυξητικές τάσεις ανά τον κόσμο.

Το σκληρό πρόσωπο της τρανσφοβίας στην Ελλάδα διαφάνηκε τους τελευταίους μήνες με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Ο κακοποιητικός λόγος έφτασε πολλές φορές σε παρακίνηση βιας, η εναντίωση μιας μεγάλης μερίδας πολιτικών , δημόσιων προσώπων και απλών πολιτών ανέδειξε τον φόβο, την άγνοια και τον ρατσισμό αλλά πολύ περισσότερο την αδυναμία κατανόησης των αναγκών των τρανς ανθρώπων καθιστώντας σαφές ότι στα θέματα φύλου και ταυτότητας χρειάζεται άμεσα εκπαίδευση και διάλογος σε πολλούς τομείς.

Τα τρανς άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με παραβιάσεις  θεμελιωδών δικαιωμάτων, βία και παρενόχληση χωρίς να μπορούν να προασπιστούν τον εαυτό τους. Οι τράνς ειναι διπλά και τριπλά στιγματισμένοι/ες για την ταυτότητα φύλου τους, για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά και για το νέο τους φύλο, σε ό,τι αφορά στις τράνς γυναίκες.

Με  το σύγχρονο τρανς κίνημα τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρούμε οτι ο ρόλος και η δράση του ΣΥΔ βοηθάει συνολικά το LGBTQI και τα άλλα κινήματα να αντιμετωπίσουν ζητήματα πέρα απο τα προφανή τα οποία διαπραγματεύεται. Ο ρόλος του ΣΥΔ  τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει το δρόμο προς την διεκδίκηση δικαιωμάτων καταρχήν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με συγγραφή βιβλίων για τα δικαιώματα των τράνς, ομιλίες, ημερίδες, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης τράνς προσφύγων και μεταναστών.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό οργανώσεις που ασχολούνται με ζητήματα δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους και τα ζητήματα της LGBT κοινότητας. Στα συμμετοχικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που χρόνια διοργανώνει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, έφηβοι και νέοι συμμετέχοντες/ουσες αναφέρουν ως κύριο λόγο σχολικού εκφοβισμού την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στόχος είναι να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση και την ενσυνείδηση για ζητήματα κοινωνικής περιθωριοποίησης, στιγματισμού και βίας που εκφράζεται ποικιλοτρόπως εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό το οποίο τα τελευταία χρόνια οργανώσεις και φορείς θεωρούμε άμεση και επείγουσα προτεραιότηταείναι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες υπάρχουν ομοφυλόφιλοι και τράνς άνθρωποι που πολλές φορές διστάζουν να εκφραστούν η να ζητήσουν βοήθεια φοβούμενοι τον διπλό στιγματισμό τους. Με βάση τα στοιχεία του ΣΥΔ τους τελευταίους 12 μήνες, 325 τρανς και φυλο-διαφορετικοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν παγκόσμια. Από τις καταγεγραμμένες δολοφονίες παγκόσμια, η πλειοψηφία τους ήταν μετανάστες/ριες και σεξεργάτες/ριες.

Οι δολοφονίες και η βία είναι η τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας του νόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και της ανάγκης να παλεύουμε καθημερινά για την ισότητα. Η ισότιμη συμμετοχή όλων μας στην κοινωνία αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Σήμερα, στη Διεθνή ημέρα τράνς μνήμης τιμούμε όλα τα τρανς άτομα που υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας με την υπόσχεση να συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια με την τρανς κοινότητα για αφύπνιση και δράση.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ* ΜΝΗΜΗΣ 2017

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, ΩΡΑ: 16.45

ΑΙΘΟΥΣΑ Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), σας προσκαλεί την Δευτέρα 27  Νοεμβρίου, ώρες 16:45-21.00, στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης, στην ημερίδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποιείται για πέμπτη  συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη, και είναι ημέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, είναι το ακόλουθο:

  ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
16.45 – 17.00 ΥΠΟΔΟΧΗ
17.00 – 18.00 Προβολή βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης
  Κεντρική ομιλία εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Τάσος Ζαρείφης, Γραμματέας Περιφέρειας ΣΥΔ.
  Ομιλίες εκ μέρους LGBTQI και συμμαχικών οργανώσεων.
18.00 – 19.45 Ομιλία του Μίλτου Οικονόμου, μέλους της  Νομαρχιακής Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ  Θεσσαλονίκης και συντονιστή του  Τμήματος Δικαιωμάτων.
  Ομιλία του Αναπληρωτή Υπεύθυνου Οργάνωσης ΝΔ – Θεσσαλονίκης  και Συνεργάτη Γραμματείας Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΝΔ, Διονύση Μαγουλά.
  Ομιλία εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από την Μαρία Λυκουριώτη, δικηγόρο.
  Ομιλία του Νίκου Νυφούδη, υποψήφιου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με το «Ποτάμι» και Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Β’ Θεσσαλονίκης
  Ομιλία της Δήμητρας Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  Ομιλία Ασημίνας Γκοντόλια, Αστυνόμου Β’, επικεφαλή του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης
  Ομιλία του Αντώνη Σπάθη, δικηγόρου και μέλους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
19.45 – 19.55 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
19.55 – 21.00 Παρουσίαση θεμάτων της ίντερσεξ ατζέντας
  Ομιλία του Σταύρου Μπουφίδη, Ψυχίατρος, Γ.Γ. Κλάδου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Ε.Ψ.Ε., υπεύθυνος θεμάτων υγείας ΣΥΔ Περιφέρειας.
  ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΜΝΗΜΗΣ
  ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Τον συντονισμό θα κάνει η διευθύντρια του γραφείου του ΣΥΔ, Άννα Απέργη.

Η πορεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς συνθήματα και πανώ, με κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.


Η ταινία Sonder του προγράμματος Euforia που δημιούργησαν σε συνεργασία τα παιδιά του 16ου Λυκείου Θεσσαλονίκης  και το τμήμα φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣΠρόσκληση σε βιβλιοπαρουσίαση:

«Η Θεσσαλονίκη των νερών»

των Γ. Μπλιώνη & Μ. Τρεμόπουλου

 

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 7.00 μμ

Αίθουσα Εκδηλώσεων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Οι Εκδόσεις της «Αντιγόνης» και οι συγγραφείς Γιώργος Μπλιώνης και Μιχάλης Τρεμόπουλος σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη των νερών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6, τηλ. 2313-310201), την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 • Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου
 • Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Α.Π.Θ.
 • Παρασκευάς Σαββαΐδης, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωματικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

 

Το βιβλίο επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διαχείριση των χειμάρρων της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης των χειμάρρων και της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μητροπόλεις του κόσμου, ένα ζήτημα που είναι και πάλι εξαιρετικά επίκαιρο.


Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη των νερών  απο τις εκδόσεις ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ευχαριστούμε την Παράλλαξη για την φιλοξενία

Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη των νερών

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/gnoriste-tin-thessaloniki-ton-neron
Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη των νερών

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/gnoriste-tin-thessaloniki-ton-neron
Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη των νερών

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/gnoriste-tin-thessaloniki-ton-neron
την Θεσσαλονίκη των νερών

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/gnoriste-tin-thessaloniki-ton-neron
Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη των νερών

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/gnoriste-tin-thessaloniki-ton-neron

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ για την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων. Σκοπός της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους χωρίς καμία διάκριση για παράδειγμα με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνοτική καταγωγή, το κοινωνικό/οικονομικό/μορφωτικό επίπεδο, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία κ.ά. Μέσα από τη δράση της, με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στα παραπάνω θέματα.

Προσπαθούμε, από κοινού με διάφορες κοινωνικές ομάδες, φορείς και δίκτυα, κάθε άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει όλα του τα δικαιώματα μακριά από μισαλλοδοξία και κάθε μορφής βία. Γι’ αυτόν τον λόγο στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στο ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) και στην τρανς κοινότητα η οποία αποτελεί μία από τις πλέον στιγματισμένες κοινωνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια, οι σκληρότερες μορφές βίας αποδίδονται σε τρανσοφία με όλο και περισσότερο αυξητικές τάσεις ανά τον κόσμο.

Το σκληρό πρόσωπο της τρανσφοβίας στην Ελλάδα διαφάνηκε τους τελευταίους μήνες με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Ο κακοποιητικός λόγος έφτασε πολλές φορές σε παρακίνηση βιας, η εναντίωση μιας μεγάλης μερίδας πολιτικών , δημόσιων προσώπων και απλών πολιτών ανέδειξε τον φόβο, την άγνοια και τον ρατσισμό αλλά πολύ περισσότερο την αδυναμία κατανόησης των αναγκών των τρανς ανθρώπων καθιστώντας σαφές ότι στα θέματα φύλου και ταυτότητας χρειάζεται άμεσα εκπαίδευση και διάλογος σε πολλούς τομείς.

Τα τρανς άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με παραβιάσεις  θεμελιωδών δικαιωμάτων, βία και παρενόχληση χωρίς να μπορούν να προασπιστούν τον εαυτό τους. Οι τράνς ειναι διπλά και τριπλά στιγματισμένοι/ες για την ταυτότητα φύλου τους, για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά και για το νέο τους φύλο, σε ό,τι αφορά στις τράνς γυναίκες.

Με  το σύγχρονο τρανς κίνημα τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρούμε οτι ο ρόλος και η δράση του ΣΥΔ βοηθάει συνολικά το LGBTQI και τα άλλα κινήματα να αντιμετωπίσουν ζητήματα πέρα απο τα προφανή τα οποία διαπραγματεύεται. Ο ρόλος του ΣΥΔ  τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει το δρόμο προς την διεκδίκηση δικαιωμάτων καταρχήν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με συγγραφή βιβλίων για τα δικαιώματα των τράνς, ομιλίες, ημερίδες, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης τράνς προσφύγων και μεταναστών.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό οργανώσεις που ασχολούνται με ζητήματα δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους και τα ζητήματα της LGBT κοινότητας. Στα συμμετοχικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που χρόνια διοργανώνει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, έφηβοι και νέοι συμμετέχοντες/ουσες αναφέρουν ως κύριο λόγο σχολικού εκφοβισμού την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Μέσα από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στόχος είναι να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση και την ενσυνείδηση για ζητήματα κοινωνικής περιθωριοποίησης, στιγματισμού και βίας που εκφράζεται ποικιλοτρόπως εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό το οποίο τα τελευταία χρόνια οργανώσεις και φορείς θεωρούμε άμεση και επείγουσα προτεραιότηταείναι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστες/ριες υπάρχουν ομοφυλόφιλοι και τράνς άνθρωποι που πολλές φορές διστάζουν να εκφραστούν η να ζητήσουν βοήθεια φοβούμενοι τον διπλό στιγματισμό τους. Με βάση τα στοιχεία του ΣΥΔ τους τελευταίους 12 μήνες, 325 τρανς και φυλο-διαφορετικοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν παγκόσμια. Από τις καταγεγραμμένες δολοφονίες παγκόσμια, η πλειοψηφία τους ήταν μετανάστες/ριες και σεξεργάτες/ριες.

Οι δολοφονίες και η βία είναι η τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας του νόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και της ανάγκης να παλεύουμε καθημερινά για την ισότητα. Η ισότιμη συμμετοχή όλων μας στην κοινωνία αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Σήμερα, στη Διεθνή ημέρα τράνς μνήμης τιμούμε όλα τα τρανς άτομα που υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας με την υπόσχεση να συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια με την τρανς κοινότητα για αφύπνιση και δράση.


 


 

Δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

για την Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων

Συζήτηση ‘Αντιφάσεις & Καλές Πρακτικές Ένταξης Προσφύγων’ &

Βιωματικό εργαστήριο ‘Προσφυγικό & Ένταξη’

 

 

Η δράση διοργανώνεται στο FORUM του Select Respect

 

‘Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη - Κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα’

 

την Παρασκευή 24/11/17 από τις 10:00 μέχρι τις 18:30 στον Πολυχώρο του FIX in Art 26ης Οκτωβρίου 15 στη Θεσσαλονίκη.

 

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος, θα σας παρακαλούσαμε για την έγκαιρη ειδοποίηση σας.

Τηλ. 2310 285 688 info@antigone.gr www.antigone.gr


 Η Παράλλαξη για το Select Respect Forum

άρθρο
 


«Μια στέγη για τους άστεγους πρόσφυγες - Η αστεγία είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος*»


Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» με την παρακάτω επιστολή παρεμβαίνει δημόσια και ζητά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για στέγη αδιακρίτως ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ιδιαίτερα τώρα που χειμωνιάζει, έστω και στα κέντρα φιλοξενίας.
Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης βρίσκεται καθημερινώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στους πρόσφυγες της πόλης στον αγώνα τους να ζήσουν αξιοπρεπώς, προσπαθώντας να τους υποστηρίξει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πρώτων αναγκών τους (σίτιση, ρουχισμό, πρόσβαση σε πλυντήρια και ντους), καθώς και σε αυτό της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του υπήρξε δέκτης πολλών αιτημάτων, μεταξύ αυτών και αιτημάτων στέγασης.
Όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων στέγασης η διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα έως και αναποτελεσματική. Από νωρίς την άνοιξη θέσαμε το θέμα της υποδοχής στα κέντρα φιλοξενίας ΟΛΩΝ των αιτούντων διεθνή προστασία, ανεξάρτητα από εθνότητα και χώρα καταγωγής, τόσο σε όλες τις συντονιστικές συναντήσεις της Αστικής Ομάδας Εργασίας για το Προσφυγικό που συντονίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και στους εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης. Πριν το καλοκαίρι λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα φιλοξενούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ότι πλέον μπορούμε να δεχόμαστε αιτήσεις για στέγαση σε κέντρο φιλοξενίας αρκεί να έχουν κάποιο έγγραφο που να δηλώνει ότι έχουν κάνει αίτηση βούλησης ασύλου. Δυστυχώς από τις περίπου 180 αιτήσεις που στείλαμε από τον Μάιο, ελάχιστες έχουν ικανοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση. Το σίγουρο είναι ότι ακολουθείται μια χρονοβόρα διαδικασία μηνών ενώ οι άνθρωποι ζουν στις πλατείες και στους δρόμους ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εκλιπαρώντας για μια στοιχειώδη στέγη.
Τελικά, μήπως η απουσία απάντησης ισοδυναμεί με άρνηση στο αίτημα για στέγη, μια άρνηση που συμπεριλαμβάνει κι άλλες όπως αυτή της ασφάλειας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης; Για ποιον λόγο; Δεκάδες πρόσφυγες κάθε μήνα ανάμεσά τους ασυνόδευτοι ανήλικοι και οικογένειες με παιδιά καταθέτουν αιτήματα για στέγαση. Κάθε βράδυ χωρίς στέγη ισοδυναμεί με βράδυ ανασφάλειας και κινδύνου. Ο φόβος για τη ζωή που κάνει κάποιον άνθρωπο πρόσφυγα συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και στη χώρα υποδοχής μιας και η απουσία στέγης ενισχύει, συν τοις άλλοις, τα κυκλώματα
Σελίδα 2 από 2
(συμμορίες ληστών, ακροδεξιών και υπόκοσμου) που «τρέφονται» από τις επιδρομές στους απροστάτευτους. Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, το να προχωρά στην εκκαθάριση των «καταφυγίων» των αστέγων προσφύγων είναι απάνθρωπο.
Ο χειμώνας έρχεται, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει και οι βροχές είναι συχνές. Οφείλουμε ως κοινωνία να προσφέρουμε στοιχειώδη προστασία σε όποιον/α την έχει ανάγκη ανεξάρτητα από καταγωγή, νομική κατάσταση, ή φύλο επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και υποστήριξη.
Καλούμε τις οργανώσεις και τους φορείς που συμφωνούν με την έκκλησή μας να ενώσουν τη φωνή τους.
Καλούμε την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν άμεσα απάντηση στην ανάγκη στέγασης όσων το ζητούν.
Με τιμή,
Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
Για επικοινωνία:
Τηλ.: 2315 530644
e-mail: info@daycenter-emt.gr
*Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Άρ. 3, 7, 25, Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άρ. 34.3


Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη, κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα

23-25 Νοεμβρίου 2017
Πολυχώρος ΦΙΞ in Art, 26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Select Respect Φόρουμ είναι μία διοργάνωση του Δικτύου Select Respect που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Κύριοι στόχοι του Φόρουμ είναι:

 • να ανταποκριθεί στην ανάγκη για δημιουργία δημόσιου διαλόγου και ευρύτερων συνεργασιών πάνω σε θέματα ένταξης των ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό
 • να δοθεί η ευκαιρία σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα να συνυπάρξουν και να συζητήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και πρακτικές
 • να χτιστεί μία γέφυρα επικοινωνίας όπου οι προκλήσεις του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και της μη ανοχής στη διαφορετικότητα να βρουν ένα γόνιμο έδαφος αντιμετώπισης.

Ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων συναντώνται και συζητούν, μαθαίνουν, ανταλλάσσουν γνώση και εμπειρία σε ένα από ένα τριήμερο διαλέξεων, συζητήσεων και εργαστηρίων.

Η εκδήλωση είναι προσβάσιμοι σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και θα παρέχεται διερμηνεία νοηματικής. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Είσοδος δωρεάν
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 17/11 στο info@selectrespect.org

 

http://selectrespect.org/select-respect-forum/

 


  

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ως μέλος του δικτύου ENAR (European Network Against Racism) έλαβε μέρος σε μια εκπαίδευση με τίτλο "CAPACITY BUILDING TRAINING FOR ENAR MEMBERS" στις 9 και 10 Νοέμβρη του 2017.

   Η εκπαίδευση περιλάμβανε 2 μέρη. το πρώτο αφορούσε στην ενημέρωση για το ευρωπαικό δίκτυο της ENAR, την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της. το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης εστίασε στην διαδικασία προετοιμασίας και συγγραφής αιτήσεων προς χρηματοδότηση.

    Οι  20 συμμετέχοντες από χώρες-μέλη του δικτύου (Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δανία,  ΦΥΡΟΜ, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν ιδέες εργασίας σε πρακτικές ασκήσεις αλλά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε ένα κλίμα ζεστό, υποστηρικτικό, κι ενθαρρυντικό για δημιουργία και συνεργασία.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

Παρουσίαση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και εργαστήριο σχεδιασμού συνεργατικών προγραμμάτων με μουσεία της πόλης. Συμμετέχοντας στο πανελλήνιο δίκτυο μουσείων, για την προώθηση των δράσεων της ομάδας στήριξης καλλιτεχνών με ψυχικά προβλήματα του προγράμματος ARTS: Alternative Routes To Success#BritishCouncilGreece

 


 

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος GET START η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας 23-27 Οκτωβρίου.

Για πέντε μέρες 9 συμμετέχοντες από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, 9 από την GUS και 9 από την AFAD φιλοξενήθηκαν από την GUS Albania, ενημερώθηκαν για τη κρίση και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Αλβανία και εκπαιδεύτηκαν μέσω δραστηριοτήτων.

Είχαμε την ευκαιρία μεταξύ των εκπαιδεύσεων να επισκεφτούμε και να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που εργάζονταν στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Δημαρχείο των Τιράνων, τη Αστυνομική Διεύθυνση των Τιράνων, το Κρατικό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, την ΜΚΟ RMSA και έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη ανταλλαγές εμπειριών, πρακτικών και προβληματισμών.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η H AFAD (Τουρκία) θα είναι η τελευταία οργάνωση που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ευχαριστεί την Heimatstern e.V.  για τη χορηγία της σε σχολικά είδη!

Οι τσάντες, οι κασετίνες και η γραφική ύλη έφτασαν στα γραφεία μας στις 2 Νοεμβρίου και θα δοθούν για να καλυφθούν ανάγκες παιδιών εντός προσφυγικών δομών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.


 

Διήμερη Επίσκεψη Γερμανών δασκάλων στα γραφεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

 

Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ υποδέχεται δασκάλους και καθηγητές από την Γερμανία οι οποίοι διδάσκουν σε τμήματα υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο και  ανταλλάσσουν πληροφορίες και  καλές πρακτικές για την εκπαίδευση προσφύγων στις χώρες υποδοχής.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι του τμήματος των εκπαιδευτικών της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ παρέχουν πληροφορίες, ενημερωτικό υλικό και καλές πρακτικές σε δασκάλους από την Γερμανία για την  εκπαίδευση των προσφύγων στην χώρα τους. Η πολύχρονη εμπειρία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ τα τελευταία 6 χρόνια με εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε  πάνω από 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι δράσεις στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά αποτελεί το αρχικό κίνητρο για τις επισκέψεις αυτές. Μέσα από τη διάδραση, την ουσιαστική επικοινωνία και τη συνεργασία οικοδομούνται ισχυροί δεσμοί και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των προσφύγων αλλά και ευρύτερα την ευκολότερη επικοινωνία. Στις συναντήσεις αυτές αναλύονται οι διαφορετικές οπτικές εμπλουτίζοντας τις δράσεις και διευκολύνοντας την προσέγγιση σε πληθυσμούς- συνθήκες που ίσως μας δυσκολεύουν                                              

Τα σύνορα εξαφανίζονται αλλά και οι πραγματικότητες των διαφορετικών χωρών έρχονται πιο κοντά – σημαντική η αλληλοενημέρωση πως π.χ εξελίσσεται το προσφυγικό σε Ελλάδα και πως σε Γερμανία. Και σε επίπεδο πολιτικής και σε επίπεδο κοινωνικής πραγματικότητας.   


Η σχολική διαμεσολάβηση ως μέθοδος ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων στο σχολείο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για φοιτητές/ριες

Η σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα στους μαθητές, στις μαθήτριες. Η προσπάθεια για επικοινωνία, ενσυναίσθηση και ισότιμη εμπλοκή των δύο πλευρών σε συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν στο σχολικό περιβάλλον, επιχειρεί να εισάγει τη σχολική κοινότητα σε μία συνεργατική κουλτούρα προάγωντας έτσι ευρύτερα τη δημοκρατία και τη συμμετοχή σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον. 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, υλοποιούν από το 2012 εκπαιδευτικά προγράμματα για τη δημοκρατία και την ειρήνη σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομάδες μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών και γονέων. Το σχολικό έτος 2016-2017 εξέδωσαν το εγχειρίδιο “Σχολική διαμεσολάβηση, ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους”. Ο οδηγός είναι εγκεκριμένος ως παιδαγωγικά κατάλληλος από το Υπουργείο Παιδείας και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων στα σχολεία τους.

Φέτος, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων με ομάδες φοιτητών/ριών παιδαγωγικών σχολών. Κάθε κύκλος εκπαίδευσης έχει διάρκεια 12 ωρών και πραγματοποιείται σε 3 τετράωρες συναντήσεις. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία μαζί με την ομάδα εκπαιδευτριών της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ. Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2017 σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με την οριστικοποίηση των ομάδων.  

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είναι δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Βασίζονται στη μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης και αφορούν ομάδες έως 20 ατόμων ώστε να διασφαλίζεται ο συμμετοχικός τους χαρακτήρας. Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής.  

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.antigone.gr .

 

Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε, μπορείτε να στείλετε συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής σας στο παρακάτω mail επικοινωνίας.  

e-mail: athanasia.telliou@antigone.gr (Αθανασία Τέλλιου)

Τηλ: 2310.285688 (ώρες γραφείου 09.00-17.00)

αίτηση συμμετοχής

flyer

 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «Ενεργή συμμετοχή των εθελοντών στην κοινότητα- Σχεδιασμός – οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης» Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 (χώρος υλοποίησης κτίριο ΧΑΝΘ)

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 (χώρος υλοποίησης ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος)

ώρες 15:00-18:00


Το Δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης THESS – ΔΙΚΤΥΟ

διοργανώνει σεμινάριο εκπαίδευσης εθελοντών/ντριών των οργανώσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ

Στόχος του σεμιναρίου είναι η βιωματική εκπαίδευση στη διοργάνωση εκδηλώσεων στην κοινότητα, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των εθελοντών των οργανώσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία ως πρακτική άσκηση να οργανώσουν την δράση του THESS ΔΙΚΤΥΟΥ για την Παγκόσμια Ημερα Εθελοντισμού στις 5/12.
Εισηγητές: μέλη των οργανώσεων: Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη, THESSALONIKI PRIDE, ΧΑΝΘ


Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο mail thess.diktio@gmail.com &
στα τηλέφωνα 2310236344, 6978 383064 (Αργυρώ Σκίτσα


 

 

Η Οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση δυσκολιών επικοινωνίας, καθώς και τις πρακτικές προσέγγισης και διαλόγου, με τους πρόσφυγες, ενήλικους και ανήλικους, σε διαπολιτισμική βάση. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε διερμηνείς και μεταφραστές, καθώς και άλλους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές με εργασιακή εμπειρία στο πεδίο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων της Β. Ελλάδας.  

 

Εισηγητής θα είναι ο επαγγελματίας μεταφραστής και διερμηνέας της αραβικής γλώσσας κ. Σαμουήλ Μπισσάρας, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Ο κάθε συμμετέχοντας θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: andreas@antigone.gr μέχρι και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310 285688.


Πτολεμαίων 29Α: Μια από τις πιο ζωντανές κυψέλες ανθρώπων στην πόλη

Ευχαριστούμε την Parallaximag.gr για την φιλοξενία

άρθρο


Στις 20/09 παιδιά Λυκείου από το Αμβούργο επισκέφθηκαν τη συστέγαση και τα γραφεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ. Ενημερώθηκαν  για τις τρέχουσες δράσεις  και  τα εκπαιδευτικά προγράμματα της οργάνωσης. Επίσης κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν και από τις οργανώσεις Οικόπολις, ΝΑΟΜΙ, Solidarity Now.

Φωτο


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει με την «Praksis» και την «Σχεδία στην πόλη» στην δράση για την Παγκόσμια ημέρα ειρήνης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

φωτογραφίες


Ενημερωτικό Φυλλάδιο Σχολικής Διαμεσολάβησης
Φυλλάδιο
 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στα Ιωάννινα, 30 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου 2017

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΡΡΟΠΟΝ”, διοργάνωσαν στα Ιωάννινα τέσσερις κύκλους εκπαιδευτικών εργαστηρίων (16 ώρες εκπαίδευσης ανά κύκλο) με θέμα τη χρήση της κοινωνικής διαμεσολάβησης ως μέσο για την ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη διιεθνή μη κυβερνητική οργάνωση “Terre des Hommes (TdH)”.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις ομάδες εκπαιδευόμενων (προσωπικό της TdH, εκπαιδευτικούς, γονείς πρόσφυγες και ντόπιους), καθεμία από τις οποίες συμμετείχαν σε διήμερη εκπαίδευση με βιωματικό χαρακτήρα. Ο τέταρτος εκπαιδευτικός κύκλος αφορούσε μικτή ομάδα η οποία προέκυψε από τις τρεις προαναφερθείσες. Στον κύκλο αυτό, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να θέσουν διλήμματα και προβληματισμούς και να αναζητήσουν κοινές λύσεις χρησιμοποιώντας τα μεθοδολογικά εργαλεία που προτάθηκαν στις πρώτες εκπαιδεύσεις.    

 

Εξαιρετικά ουσιαστική ήταν η δυνατότητα που δόθηκε στους πρόσφυγες γονείς, με αφορμή τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, να επικοινωνήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από τη συνολική διαδικασία της εκπαίδευσης, η ομάδα που δημιουργήθηκε ανέπτυξε δεσμούς αμοιβαίας εκτίμησης θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή συνεργασία τη νέα σχολική χρονιά.

 

Η δικτύωση διεθνών και τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στελεχών εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και φυσικά γονέων μπορεί να φέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα. Μέσα από τη διάδραση, την ουσιαστική επικοινωνία και τη συνεργασία οικοδομούνται ισχυροί δεσμοί και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.    

photo

 

   


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο GreenWave festival

photo


Η ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία», που υλοποιεί οτο έργο «Ψυχική ανθεκτικότητα», θα πραγματοποιείσει δύο κύκλους εργαστηρίων από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017.

Το έργο «ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχος του  προγράμματος είναι η ψυχική ενδυνάμωση των ωφελούμενων ώστε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και τεχνικές στα σεμινάρια, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επίγνωση των δυνατοτήτων τους. Επιπρόσθετα, η καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας με παροχή συμβουλευτικής στήριξης μέσα από συζητήσεις και με την καθοδήγηση των ψυχολόγων του προγράμματος θα λειτουργήσει βοηθητικά στη σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης ανάλογα με τις δυνατότητες και το προφίλ του κάθε συμμετέχοντα.

Οι ομάδες στόχου μπορεί να είναι άνεργοι τρίτης εγασιακής ηλικίας άνω των 50 καθώς και οι οικογένειες των ανέργων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Οι συναντήσεις θα έχουν δίωρη διάρκεια και θα πραγματοποιούνται μία φορά τη βδομάδα για κάθε ομάδα. Ο αριθμός συναντήσεων για την ολοκλήρωση του κύκλου των σεμιναρίων είναι 12 συναντήσεις ανά ομάδα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής είτε στα γραφεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Πτολεμαίων 29Α 6ος όροφος είτε και ηλεκτρονικά κατεβάζοντας την φόρμα συμμετοχής και στέλνωντάς την συμπληρωμένη στο info@antigone.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες 2310 285688

Φόρμα συμμετοχής


Ψυχική Ενδυνάμωση και Ανθεκτικότητα ανέργων

Η Παράλλαξη παρουσιάζει την δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ για την ψυχική ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα των ανέργων

Άρθρο


H ANTIΓΟΝΗ συμμετέχει στο Greenwave
Σας περιμένουμε όλους και όλες
Ελάτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις μας
Ελάτε να γνωριστούμε

Δημοσίευμα στο socialpolicy.gr για τα εργαστήρια ενδυνάμωσης και ψυχικής ανθεκτικότητας

άρθρο


Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων  με τίτλο “Regain or Retreat?European Youth in an Age of Uncertainty”.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Γκντανσκ  την περίοδο 24-26 Ιουλίου 2017 και οργανώθηκε από το ίδρυμα Heinrich Böll της Βαρσοβίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης (Γκντανσκ) και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο (Βρυξέλλες).

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία αφενός να συζητήσουν και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τις προκλήσεις των δημοκρατιών και ζητήματα ενσωμάτωσης καθώς και να συμμετάσχουν σε πρακτικά εργαστήρια κερδίζοντας χρήσιμες δεξιότητες

φωτογραφιες


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στην εφημερίδα Thessnews. (thessnews.gr) Ευχαριστούμε πολύ την Maria Samolada για την φιλοξενία.

Αρθρο


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στο Φεστιβάλ  «Βαλκανική πλατεία» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών  που φιλοξενείται στην περιοχή Στρεμπενιώτη από της 27 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου. Ελάτε να γνωριστούμε, ελάτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις μας

φωτογραφίες


Κοινή επιστολή 21 οργανώσεων για τη στέγαση αναγνωρισμένων προσφύγων

 

Αθήνα, 1/8/2017


Προς:
Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση


Κοινοποίηση:
Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc

 

ΘΕΜΑ: Ζητήματα στέγασης αναγνωρισμένων προσφύγων

 

Η αύξηση των ποσοστών χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι φυσικά ιδιαίτερα θετική, επιβάλλει τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων.[1] Η ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μας είναι νομική υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διευκολύνει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για τους πρόσφυγες διαδικασία, ενώ οφείλει ταυτόχρονα να αποτελεί και πολιτική προτεραιότητα που, πέραν από τις τυπικές προϋποθέσεις, να παρέχει και ουσιαστικές προϋποθέσεις ένταξης τους πληθυσμού στον κοινωνικό ιστό της χώρας.


Σήμερα καταγράφονται πολλά προβλήματα στο πεδίο της ένταξης. Οι διοικητικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κάρτας ανεργίας, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. παραμένουν εξαιρετικά αναποτελεσματικές, ενώ τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας παραμένουν αποσπασματικά και ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα ένταξης για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.


Ως προς την στέγαση, το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αφορά μόνο αιτούντες άσυλο (είτε αυτούς που θα μείνουν στην Ελλάδα είτε αυτούς που θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ) και δεν περιελάμβανε, αρχικά, καμία πρόβλεψη για την τύχη των ανθρώπων αυτών από τη στιγμή που θα λαμβάνουν προσφυγικό καθεστώς ή επικουρική προστασία.


Λόγω του υψηλού αριθμού χορήγησης καθεστώτος σε επωφελούμενους του προγράμματος, το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας δίνει πλέον παράταση στη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων για ένα μήνα, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι έξι μήνες κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης που θα τεκμηριώνει την ευαλωτότητα. Μετά από αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει κυριολεκτικά να «πεταχτούν στο δρόμο».


Συγκεκριμένα βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων, 1.014 άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στέγασης της ΥΑ έχουν ήδη λάβει καθεστώς, εκ των οποίων οι περισσότεροι διαμένουν σε προγράμματα που υλοποιούνται από τους συνυπογράφοντες φορείς. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει σταδιακά, και πάντως το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, να εγκαταλείψουν τη στέγη που τους έχει παρασχεθεί. Σημειωτέον δε ότι οι οργανώσεις αδυνατούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες με ίδιους πόρους.

 

Πρόταση:


Ως πρόγραμμα-γέφυρα για αυτόν τον πληθυσμό προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει στο εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, για παροχή επιδόματος στέγασης, συνδυαζόμενου με ένα πλέγμα υπηρεσιών ένταξης και γλωσσομάθειας, σε νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες).[2]


Παρότι το πρόβλημα γίνεται όλο και επιτακτικότερο, η σχετική δράση δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα κινδυνεύοντας να αφήσει ένα κενό που οι οργανώσεις θα αδυνατούν να διαχειριστούν με ίδιους πόρους. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η προκήρυξη και υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί προτεραιότητα για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία και ζητούμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίτευξη βιώσιμης λύσης.

 

Συνυπογράφοντες φορείς (αλφαβητικά):

1. Αλληλεγγύη – SolidarityNow
2. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
3. Άνεμος Ανανέωσης
4. ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία , την Ειρήνη και τη Μη Βία
5. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
6. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
7. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
8. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
9. Ηλιακτίδα
10. Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
11. Κάριτας Ελλάς
12. Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ
13. ΜΕΛΙΣΣΑ, Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
14. ΜΕΤΑδραση, Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
15. ΜΚΟ Αίτημα
16. ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ
17. Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας
18. Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity
19. Help Refugees
20. JRS Greece
21. PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

 

[1] Ενδεικτικά, βάσει των στατιστικών της Υπηρεσίας, εντός του 2016, 2.467 άτομα έλαβαν προσφυγικό καθεστώς και 245 επικουρική προστασία, ενώ εντός του 2017, 3.791 άτομα έλαβαν προσφυγικό καθεστώς και 305 επικουρική προστασία, http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2017/07/Greek_Asylum_Service_Statistical_Data_GR.pdf .


[2] Βλ. http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2016/12/Programme_2014GR65AMNP001_4_4_el.pdf , σελ. 15.


2η Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά


Κοινό Δελτίο Τύπου

για τα βίαια επεισόδια εναντίον μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια

Δελτιο τυπου

Δελτίο τύπου στα αράβικα

 


Όταν οι περαστικοί «εξηγούν» το φετινό σύνθημα του Τhessaloniki Pride

Ενα άρθρο για τις  δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στο 6o Thessaloniki Pride φιλοξενεί το περιοδικό Antivirus

Αρθρο


Το Gayhellas.gr φιλοξενεί τις δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στα πλαίσια του 6ου Thessaloniki Pride

Άρθρο


Antigone Newsletter

Newsletter #5


Παρουσίαση της εκδήλωσης

"Φάσεις & Αντιφάσεις Ένταξης: Τα στάδια της ένταξης μεταναστών & προσφύγων στην Ελλάδα, προβληματισμοί & προοπτικές"

Άρθρο
 


Euforia: Όταν οι μαθητές κινηματογραφούν τον “Ξένο”

Οι συμμετέχοντες από το 16ο Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Ξηροκρήνη αποφασίζουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα φωτογραφίας που διενεργεί η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε έφηβους πρόσφυγες από ξενώνες και camp. Μαθαίνουν τα μυστικά και τον σωστό χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής. Διδάσκονται φωτογραφία και έρχονται σε επαφή με τους μαθητές πρόσφυγες. Ανιχνεύουν και αιχμαλωτίζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης στο φακό τους. Μέσα από την αλληλεπίδραση των δυο ομάδων εκτός από το όφελος της ανταλλαγής εμπειριών και της δημιουργίας φιλικών σχέσεων θα προκύψουν και μια σειρά φωτογραφίες της καθημερινότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια καλλιτεχνική διαδρομή που έδωσε της ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν μια διαφορετική ταινία τεκμηρίωσης. Στόχος είναι κατά την διάρκεια της προβολής των ταινιών να υπάρχει παράλληλα μια έκθεση με τις φωτογραφίες αυτές. Ήδη εκτίθενται ως μόνιμη συλλογή 12 φωτογραφίες στους χώρους του 16ου Λυκείου.

αρθρο στην Παράλλαξη

 


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην δράση του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» με τίτλο «Ζούμε μαζί, παίζουμε μαζί!» στην πλατεία Αριστοτέλους Οι μικροί μας φίλοι από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά παρακολούθησαν μια παράσταση από τους «Κλόουν χωρίς σύνορα» γεμάτη  φαντασία, γέλιο και δημιουργικότητα!

photo


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Κοζάνης. Εκεί πραγματοποίησε ένα 2ωρο εργαστήριο με θέμα «Ο φασισμός στις ζωές μας(;)”.

Οι  αρχικές  αναφορές των συμμετεχόντων αφορούσαν τη δυσκολία προσέγγισης, την αμηχανία και την αίσθηση ότι ο φασισμός "είναι και δεν είναι δίπλα μας". Σταδιακά  η συζήτηση και οι μικρές βιωματικές ασκήσεις έδωσαν χώρο για να εκφραστούν σκέψεις, συναισθήματα, απτά παραδείγματα αλλά και τρόποι  αντιμετώπισης στάση/ ευθύνη απέναντι στον φασισμό. Σταδιακά η βιωματική  προσέγγιση του φασισμού  βοήθησε πολύ στην "απομυθοποίησή του" από τους συμμετέχοντες για το "πως να μιλήσω,τι να πω,τι να κάνω....νιώθω ανίσχυρος...".

Η κοινότητα,η άρση της απομόνωσης, η αλληλεγγύη, η επικοινωνία, η δράση προέκυψαν από τους συμμετέχοντες ως προτάσεις αντιμετώπισης του

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αρσις Κοζάνης για την πρόσκληση.

Photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στα πλαίσια της συμεργασίας και της στήριξης του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου

συμμετείχε στην συνάντηση για την ενημέρωση εφήβων κοριτσιών στα πλαίσια του προγράμματος JUST ROM -Πρόσβαση των γυναικών Ρομά στην  δικαιοσύνη.

Συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος, η επίδραση του στον οικισμό του Δενδροποτάμου και ο τρόπος χρήσης και τα οφέλη του σε κορίτσια μικρότερων ηλικιών έφηβων και μαθητριών

φωτογραφίες
 


 
Σεμινάριο για το Φύλο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Μέσα  Ενημέρωσης πραγματοποίησε η Symbiosis (Συμβίωση)
28-29 Ιουνίου  2017, στο κτήριο της ΕΣΗΕΜ-Θ

Συζήτηση από το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα  την ερωτική και έμφυλη προσωπικότητα, τη νομοθεσία και τις κοινωνικές διεργασίες πραγματοποιήθηκε εχτές στο Δημαρχειακό μέγαρο.
Εισηγήθηκαν η κα Μαρία Γιαννακάκη  που σύνδεσε το θέμα της εκδήλωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξήγησε το τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις έμφυλες ταυτότητες και γιατί δεν μπορεί να προβλέπει το νομοσχέδια ορισμένα ζητήματα (το γενικότερο νομικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί περαιτέρω), ο κος Μιχάλης Λώλης, αξιωματικός της ΕΛΑΣ για θέματα κατά του ρατσισμού, που μίλησε για τον αγώνα τους να προστατεύσουν τους πολίτες ευάλωτων ομάδων από τη λεκτική και σωματική βία, για την ανάγκη να στηρίξει η αστυνομία όσους/-ες υφίστανται αρνητικές διακρίσεις και βία, ο κος Σταύρος Μπουφίδης , ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής που τοποθέτησε τη διεμφυλικότητα ως κανονικότητα εντός του έμφυλου φάσματος , και ο κος Βαγγέλης Χαλκιάς της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για τον αγώνα των νέων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη.
Ακόμη: προσκλήθηκαν οργανώσεις της Θεσσαλονίκης , προκειμένου να αναπτύξουν την οπτική τους. Στην συζήτηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

φωτογραφίες


Φωτογραφίες απο την εκδήλωση

"Φάσεις & Αντιφάσεις Ένταξης: Τα στάδια της ένταξης μεταναστών & προσφύγων στην Ελλάδα, προβληματισμοί & προοπτικές"

photos


 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στο Στρογγυλό τραπέζι: «Χώρα Συνάντησης: Τέχνη» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Με αφετηρία την τρέχουσα έκθεση του Γιώργου Κατσάγγελου “Relics to Eternity. Ειδομένη 2015-2016”, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο στρογγυλό τραπέζι, με χώρο συνάντησης την ίδια την Τέχνη, την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 στις 18:00.


Εκπρόσωποι φορέων και ιδιώτες που εργάστηκαν μέσω της τέχνης στην ένταξη και ομαλοποίηση της καθημερινότητας των προσφύγων θα παραθέσουν την εμπειρία τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών, θα γίνει σύντομη παρουσίαση των δράσεων και θα διατυπωθούν τα αποτελέσματα και τα πιθανά ζητήματα ή προβλήματα που προέκυψαν μέσα από αυτές. Στόχος είναι η διατύπωση των πρώτων συμπερασμάτων μετά την εμπειρία των μηνών που πέρασαν με σκοπό την κριτική αξιολόγηση και αξιοποίησή τους σε μια πιο ολοκληρωμένη και συστηματική πρακτική στο άμεσο μέλλον.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προγράμματα, Προσκεκλημένοι Συμμετέχοντες & Φορείς

Φωνές Ελευθερίας
Νέο φωνητικό σύνολο με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.
Ιωάννα Ναούμ, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Η Αντιγόνη - Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία είναι Μη Κυβερνητική και Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και ξεκίνησε το 1993 τη δράση της και στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στις δράσεις της για τους πρόσφυγες περιλαμβάνει θεατρικό εργαστήριο,– εργαστήριο κόμικς με ασυνόδευτα ανήλικα (16-18 χρονών) σε συνεργασία με την Addar, ομάδα φωτογραφίας εφήβων προσφύγων κ.ά.
Σοφία Κυπριανίδου, Σκηνοθέτιδα.

Ομάδα Εθελοντών Δήμου Θεσσαλονίκης
Εικαστικά εργαστήρια στους καταυλισμούς προσφύγων
Φωτεινή Καρυωτάκη, Εικαστικός

Τμήμα Κινηματογράφου / Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Δημιουργία βίντεο μαθητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια και μαθητών προσφύγων
Δέσποινα Μουζάκη, / Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Ομάδα πολιτιστικών δράσεων. Συντονισμός έκθεσης με εικαστικά έργα προσφύγων δημιουργών
Samia Lyamouri, Ψυχολόγος, Συντονίστρια στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Πρόγραμμα «Παιχνίδια του Κόσμου»
Α) Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή παιδιών προσφύγων, από τα τμήματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων σε συνεργασία με, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ΑΡΣΙΣ το καλοκαίρι του 2016.
Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγοί, Γραφείο Εκπαίδευσης και εκδηλώσεων ΚΜΣΤ. Στο πρόγραμμα και η Μαρία Κοκορότσκου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Β) Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Θεωρητικός και Ιστορικός της Φωτογραφίας, Διευθυντής του ΜΦΘ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προγράμματα στο μουσείο με τη συμμετοχή προσφύγων
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του ΜΜΣΤ

Συντονίστριες εκδήλωσης:
Σοφία Ασλανίδου, Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, εντεταλμένη για την ένταξη προσφύγων
Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος Α΄ Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ.

Η έκθεση “Relics to Eternity. Ειδομένη 2015-2016”
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την οριστική εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στον συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης το καλοκαίρι του 2016, ο εικαστικός Γιώργος Κατσάγγελος δημιουργεί μια πολυμεσική εγκατάσταση, μια διαφορετική «αρχαιολογική έκθεση» με σύγχρονα υλικά. Η εγκατάσταση “Relics to Eternity” αποτελείται από ένα σύνολο αντικειμένων που συνέλεξε ο εικαστικός στις καθημερινές επισκέψεις του στην Ειδομένη το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, και κυρίως μετά την αιφνίδια εκκένωση του χώρου από τις ελληνικές αρχές, σε συνέχεια του οριστικού κλεισίματος των συνόρων και της απαγόρευσης αναχώρησης από το ελληνικό έδαφος. Η έκθεση ολοκληρώνεται με φωτογραφικό υλικό και ηχητικές καταγραφές από το χώρο και τους ανθρώπους της Ειδομένης, ενώ παράλληλα προβάλλεται video με συνεντεύξεις προσφύγων που έζησαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Με αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα αποκτούν μια νέα, δικιά τους απολυτότητα και η ιστορία της Ειδομένης με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν εκεί, συνιστούν πλέον σπαράγματα-κειμήλια μιας αιωνιότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια ΚΜΣΤ
Διάρκεια έκθεσης: 31.05 – 9.09.2017 / Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00


Παρουσίαση της εκδήλωσης

"Φάσεις & Αντιφάσεις Ένταξης: Τα στάδια της ένταξης μεταναστών & προσφύγων στην Ελλάδα, προβληματισμοί & προοπτικές"

απο το Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων

άρθρο


Τρίτη 27/06, 17:00 - 21:00

Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος

 

Συζήτηση & εκδήλωση ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ:

Φάσεις & Αντιφάσεις Ένταξης

 

2η συνάντηση προγράμματος National Integration Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)

 

πρόγραμμα εκδήλωσης

αφίσα


Ετήσια Έκθεση 2016 της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" - [ΕΛ, 1,7ΜB]

(Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας - Επιμέλεια : Nάσος Θεοδωρίδης)


Μάθε για τα μελλοντικά μας δρώμενα μέσα από τις σελίδες του 123help.gr

Η επικοινώνησε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες :

ANTIGONE

Ptolemaion 29Α

Tel.: 2310 285 688

info@antigone.gr

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

 


"Από τα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα "Τεχνικές ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα" που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς και τον κο. Δημήτρη Σιδηρόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο, για τη διοργάνωση της επιμορφωτικής ημερίδας."
φωτογραφιες
 

Πρώτη συνάντηση φορέων και οργανώσεων για την ένταξη, πρόγραμμα ΝΙΕΜ

Αθήνα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

11 π.μ., Electra Palace (Βουλής 44, Αίθ. Lefkothea)

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ διοργανώνει την πρώτη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος National Integration Evaluation Mechanism (NIEM) στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Επιδίωξη της συνάντησης είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και η ανταλλαγή της εμπειρίας σχετικά με την ένταξη και να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας εθνικής συμμαχίας στο ζήτημα.

Πρόγραμμα

 


Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών του 16ου Λυκείου Θεσσαλονίκης  που συμμετέχουν στο μάθημα φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

 

Στην σημερινή γιορτή της αποφοίτησης στο 16ο Λύκειο Θεσσαλονίκης η κυρία Κυριακή Δούδη παρουσίασε την ομάδα φωτογραφίας της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ η οποία αποτελείται από έφηβους πρόσφυγες , Ρομά αλλά και μαθητές του 16ου Λυκείου. και τοποθετήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες  των μαθητών ως μόνιμη έκθεση του σχολείου. Ευχαριστούμε τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα την κυρία Δούδη για την συνεργασία.

φωτογραφίες


Η 'ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία' συμμετείχε στην Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Καλές Πρακτικές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης 2016-2017» .

 Συγκεκριμένα,παρουσίαστηκαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιεί η οργάνωση στα παιδιά της παιδιατρικής και παιδοχειρουργικής πτέρυγας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου .

Τους τελευταίους μήνες η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, καθώς επίσης και βιωματικά παιχνίδια για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
φωτο
 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων_Δελτίο Τύπου προγράμματος ΝΙΕΜ


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΟ 6ο Thessaloniki Pride

φωτογραφίες


Η ομάδα φωτογραφίας των έφηβων προσφύγων της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στο πλαίσιο των φωτογραφικών εξορμήσεων και των διαδραστικών εκδηλώσεων του έργου GRC0217 (123help.gr), σε συνεργασία με την οργάνωση MediaTerraNea στο πλαίσιο του έργου του  European Green Foundation  και του Πράσινου Ινστιτούτου με τίτλο  «My life according to me», διοργανώνουν ένα 6ήμερο φωτογραφικό training  (20,21,22 Ιουνίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Γράμμος και 24,25,26 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι έφηβοι πρόσφυγες να μάθουν τα μυστικά της φωτογραφίας και έτσι να καταφέρουν να αποτυπώσουν μέσω εικόνων το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Η αφήγηση με εικόνες είναι πολλές φορές ένας εύκολος τρόπος χωρίς λόγια για να μεταφέρει κανείς την ομορφιά της καθημερινότητας, αυθόρμητες ανθρώπινες στιγμές, συναρπάζοντας το βλέμμα και δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, περίπου 5 φωτογραφίες του κάθε συμμετέχοντα θα επιλεγούν και θα εκτεθούν σε χώρο στη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιουλίου. Συνολικά θα τυπωθούν 100 φωτογραφίες και μια σειρά από καρτ ποστάλ τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να στέλνουν σε αγαπημένα τους πρόσωπα σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας πως η κάρτα αυτή είναι δικό τους δημιούργημα. Η έκθεση φωτογραφιών στην συνέχεια θα ταξιδέψει καθ όλη την διάρκεια του έτους σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις και χώρους τέχνης σε όλη την πόλη.       Προσκαλούμε όποιους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δωρεάν φωτογραφική δράση να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο της δράσης στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Γιώργο Τσιτιρίδη, στο 2310-285.688 ή στο tsitiridis@antigone.gr.  Δεδομένου πως η ΑΝΤΙΓΟΝΗ δουλεύει εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο με μικτές ομάδες προσφύγων, μεταναστών δεύτερης γενιάς, Έλληνες, Έλληνες Ρομά σε σεμινάρια, μαθήματα και εξορμήσεις φωτογραφίας θεωρούμε πολύ σημαντική την συνεύρεση και τις κοινές δράσεις κοινωνικών ομάδων, καθώς και τη διάδραση με τη τοπική κοινωνία.

 

Θα δοθεί σε κάθε συμμετέχοντα βεβαίωση παρακολούθησης.

 


H ομάδα φωτογραφίας έφηβων προσφύγων της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη των Σερρών στην Πολιτιστική Εταιρεία «ΠΡΑΞΙΣ». Με τους εκεί έφηβους πρόσφυγες συμμετείχαμε σε μια κοινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Rodon fm. Ευχαριστούμε πολύ την Praxis Greece και την Anna Alevra για την φιλοξενία.

Εκμπομπή


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει  στο 6o Thessaloniki Pride (17/06/17)

Δελτίο τύπου


Διαθέσιμο το εγχειρίδιο με θέμα

"Καλές Πρακτικές Επικοινωνίας Ρομά και μη Ρομά"
(Ο ρόλος της βιωματικής εκπαίδευσης και η διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων ως καλή πρακτική επικοινωνίας ανάμεσα σε Ρομά και μη Ρομά)

που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά» («Development of the National Roma Platform for consultation and dialogue exchange of the Greek NRCP»), που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής. Εκ μέρους της ΑΝΤΟΓΟΝΗΣ παρουσιάζεται το εργαστήριο που υλοποίηθηκε απο την Σοφία Κυπριανίδου

Εγχειρίδιο


H ομάδα φωτογραφίας έφηβων προσφύγων της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη των Σερρών στην Πολιτιστική Εταιρεία «ΠΡΑΞΙΣ». Με τους εκεί έφηβους πρόσφυγες ξεναγηθήκαμε στην πόλη, συμμετείχαμε σε μια κοινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Rodon fm και φυσικά τραβήξαμε πολλές φωτογραφίες χωρισμένοι ως ομάδες. Η αλληλεπίδραση των παιδιών, οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν και η αγάπη για την μαγεία της φωτογραφίας δημιουργεί για εμάς στόχο να επαναλάβουμε τις επισκέψεις και να συνεχίσουμε την συνεργασία. Ευχαριστούμε πολύ την Praxis Greece Praxis και την Άννα Αλευρά Anna Alevra για την φιλοξενία.

photo


Βίντεο απο την  Εκδήλωση για τη Σχολική Διαμεσολάβηση - Θεσσαλονίκη 13/03/2017


Οι σκακιστες των Διαβατών στην Παράλλαξη

Το περιοδικό Παράλλαξη παρουσιάζει τα μαθήματα σκακιού της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

στο κέντρο  προσωρινής φιλοξενίας  προσφύγων στα Διαβατά  και τις επιτυχίες των συμμετεχόντων

άρθρο


Έγκριση Υπουργείου Παιδείας για χρήση του εγχειριδίου "Σχολική Διαμεσολάβηση: Ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους" από εκπαιδευτικούς. Ο οδηγός εκδόθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας το σχολικό έτος 2016-2017.
Εγγραφο
 

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου η Αντιγόνη επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο του οικισμού της Αγίας Σοφίας για την πραγματοποίηση δημιουργικού εργαστηρίου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευχαριστούμε την διευθύντρια του νηπιαγωγείου Ροδή Καβούνη για την συνεργασία και την φιλοξενία.

photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην Ημερίδα του ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) με τίτλο «Ανάδειξη της κοινωνικής Όψης των θεμάτων Ασφαλείας» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Αθηνών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως : Η κοινωνική όψη των θεμάτων ασφαλείς. Καταπολέμηση των διακρίσεων, υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο κοινωνικός ρόλος των Αρχών προστασίας του πολίτη.

photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Symbiosis  με τίτλο «Σεξουαλική και έμφυλη βία στο πλαίσιο της μετανάστευσης»

photo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

 

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την διαπολιτισμική διαμεσολάβηση για δράσεις με αποδέκτες-συμμετέχοντες παιδιά και εφήβους. Το σεμινάριο αυτό θα απευθύνεται σε διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές με εργασιακή εμπειρία στο πεδίο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων της Β. Ελλάδας.  

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τον επαγγελματία, μεταφραστή - διερμηνέα αραβικής γλώσσας κ. Σαμουήλ Μπισσάρα, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: alexandra.kroupi@antigone.gr μέχρι και την Τρίτη 29 Μαΐου 2017.


Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 285688.

 


Την Παρασκευή 26 Μαΐου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων του προγράμματος GET START. Οι 29 συμμετέχοντες από τέσσερις διαφορετικές χώρες και οργανώσεις συμμετείχαν για πέντε μέρες σε μια σειρά ομιλιών, παρουσιάσεων, εργαστηρίων, διαδραστικών παιχνιδιών και επισκέψεων στη Θεσσαλονίκη. Όλες οι δράσεις επικεντρώνονταν στο προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα στη μετάδοση χρήσιμων πρακτικών, στην ενσωμάτωση-αλληλεπίδραση με τους πρόσφυγες, στο νομικό πλαίσιο-διαδικασίες ένταξης καθώς και στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος αλλά και παρόντος της πόλης.

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ είχε τη χαρά να οργανώσει όλες τις δράσεις αυτής της εβδομάδας  φιλοξενώντας τις οργανώσεις GUS, GUS Albania και AFAD. Για εμάς ήταν μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης με όλους τους συμμετέχοντες.

 

Από μέρους μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις οργανώσεις που συνέβαλαν, η κάθε μια με τον τρόπο της, στην έκβαση των δράσεων αυτής της εβδομάδας

Solidarity Now, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΝΑΟΜΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

 

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη από τις τρεις που θα πραγματοποιηθούν. Ακολουθεί μια συνάντηση το Σεπτέμβριο στην Αλβανία και μια τον Φεβρουάριο του 2018 στην Τουρκία. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε!

photo


Κάθε Τετάρτη 12.00-15.00 ελάτε να μυηθούμε μαζί στην αράβικη κουζίνα!

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε να μαγειρέψουμε, να φάμε και να μάθουμε τα μυστικά των πιο νόστιμων συνταγών.

Το εργαστήρι μας πραγματοποιείται στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α στον 5ο όροφο, στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης και προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των προσφύγων που υλοποιεί η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-βία.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και δύο μέρες πριν (κάθε Δευτέρα) στο τηλέφωνο 2310 285688.

Η  συμμετοχή σας ανέρχεται στην ελάχιστη επιβάρυνση των 3 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει και το γεύμα σας.

Σας περιμένουμε!


Τέταρτη μέρα της εβδομαδιαίας  συνάντησης του GET START στην Θεσσαλονίκη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις δομές του κέντρου ημέρας «Αλκυόνη», του Οικόπολις του κοινωνικού ραφείου ΝΑΟΜΙ και των «Γιατρών του κόσμου» και να ενημερωθούν από τους εργαζομένους για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε οργάνωσης.  Ευχαριστούμε την κάθε οργάνωση ξεχωριστά για την φιλοξενία και τον χρόνο που μας διέθεσαν.

photo


Την Τετάρτη, τρίτη μέρα της συνάντησης  οι συμμετέχοντες του GET START πραγματοποίησαν τις δραστηριότητες του στον ιδιαίτερο χώρο του Bazar. Αρχικά, έγινε μια εισαγωγή για το τι είναι το peer education και έπειτα η κάθε οργάνωση πραγματοποίησε το δικό της εργαστήρι. Μετά το μεσημεριανό γεύμα όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Τουρκικό προξενείο- μουσείο  Κεμαλ Αττατουρκ και τέλος το Εβραίικο Μουσείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια ανάδειξης της πολυπολιτισμικοτητας της πόλης καθώς και της ιστορικής μας ευθύνης.

photo


 Δεύτερη ημέρα της συνάντησης του GET START στην Θεσσαλονίκη.

Η Δεύτερη ημέρα για το GET START  στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με την προβολή δυο βίντεο για το ΠΙΚΠΑ στην Μυτιλήνη και μέσω σύνδεσης με Skype μας μίλησαν δύο εργαζόμενοι  σε αυτό για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του. Ακολούθησαν βιωματικά παιχνίδια με τους παρευρισκόμενους. Η ημέρα έκλεισε με βόλτα και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

photo


 

GEM Gender Equality and Migration Summer Training Course

πληροφορίες

 


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη μέρα της εβδομάδας των συναντήσεων του GET START στην Θεσσαλονίκη. Το GET START είναι ένα πρόγραμμα που αφορά την μετάδοση χρήσιμων πρακτικών γύρω  από το προσφυγικό καθώς και την δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ οργανώσεων που ασχολούνται με αυτό.

Έχουμε την χαρά να διοργανώνουμε στην Θεσσαλονίκη μια 5ημερη συνάντηση φιλοξενώντας τους:

 • GUS (Ιταλία - συντονιστές)
 • GUS Αλβανίας
 • AFAD Eskisehir Provincial Directorate of Disaster and Emergency (Τουρκία).

Η ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ έχει σχεδιάσει μια εβδομάδα γεμάτη εργαστήρια για τη μετάδοση χρήσιμων εργαλείων και ομιλίες-συζητήσεις γύρω από το προσφυγικό και ξεναγήσεις που στοχεύουν να αναδείξουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν αλλά και παρόν της πόλης.

Ευελπιστούμε ότι για την ομάδα του GET START  θα είναι μια χρήσιμη και δημιουργική εβδομάδα. 

 Σήμερα πρώτη μέρα έγινε μια  σύντομη παρουσίαση των οργανώσεων και των δράσεων τους και στην συνέχεια ενημέρωση από δικηγόρους του Solidarity Now για τις νομικές διαδικασίες και τις πρακτικές γύρω από την αίτηση ασύλου: πρώτη υποδοχή, μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας, ένταξη, διαμονή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αγορά εργασίας κτλ

φωτογραφίες


Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας “Σώμα και Ταυτότητα” που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποίησε συνολικά 101 δίωρα εκπαιδευτικά εργαστήρια σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης μετά από σχετική έγκριση που έλαβε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα με θέμα “Ισότητα φύλων, έμφυλες ταυτότητες”.

Ευχαριστούμε θερμά τους/τις μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Δελτίο τύπου

Φωτογραφίες

Αξιολογήσεις (ενδεικτικά)


«Ευχαριστήρια επιστολή του 4ου & 5ου Γυμνασίου Νεάπολης για την συμμετοχή της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην Ημέρα Διαμεσολαβητή που οργάνωσε το τμήμα  Αγωγής Υγείας στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου Σχολείων με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση.

Επιστολή


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στη διήμερη εκπαίδευση του Social Dynamo για τις 19 οργανώσεις του Προγράμματος "Σημεία Στήριξης", που υλοποιείται σε συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη Bodossaki Foundation - Ίδρυμα Μποδοσάκη με το John S. Latsis Public Benefit Foundation, το Ίδρυμα Τίμα και το Hellenic Hope.

Οι συμμετέχοντες από διαφορετικές οργανώσεις, ποικίλων χώρων της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με θεματικές όπως η στρατηγική, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ηγεσία, η συστηματική λειτουργία, η εξεύτεση πόρων κ.α.

Ηταν μια εκπαίδευση ιδιαιτέρως ουσιαστική και αναγκαία για κάθε φορέα που θέλει να δρα αποτελεσματικά και οργανωμένα και ευχόμαστε να επαναληφθεί σύντομα στο μέλλον.

φωτογραφίες 


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης επισκέφθηκε την ΑΝΤΙΓΟΝΗ και τον κοινωνικό χώρο “Οικόπολις”. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο για τον εθελοντισμό, παρουσίασαν τις εθελοντικές δράσεις που οργανώνουν με το σχολείο τους ενώ ενημερώθηκαν για την εθελοντική δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ (δημιουργική απασχόληση παιδιών προσφύγων και παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, μαθήματα φωτογραφίας και σκάκι για εφήβους πρόσφυγες, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις με εφήβους και νέους Ρομά της κοινότητας του Δενδροποτάμου, ξαναγήσεις και πολιτιστικές επισκέψεις στην πόλη με διάφορες κοινωνικές ομάδες κ.ά.).

Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση και παρουσίαση δράσεων των οργανώσεων που συστεγάζονται με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Τα παιδιά είδαν επίσης τους χώρους όπου λειτουργεί η κοινωνική κουζίνα του “Οικόπολις”, το διδασκαλείο γλωσσών καθώς και το εργαστήριο ραπτικής της συλλογικότητας ΝΑΟΜΙ. 

Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο της Ξάνθης που μας επισκέφθηκε και τους ευχόμαστε θερμά καλή συνέχεια στο εθελοντικό τους έργο!

photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Anna-Lindh Foundation Hellas στην ΡΟΔΟ

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει να έχει τον γενικό συντονισμό του δικτύου για την ομάδα της Β. Ελλάδος.
Στόχος μας η ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια, η προσπάθεια δημιουργίας δράσεων η εκπαίδευση των μελών και η διάχυση της πληροφόρησης στην κοινωνία.

photo


Φωτογραφίες απο το σημερινό εργαστήριο αράβικης κουζίνας που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απο την ΑΝΤΙΓΟΝΗ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής έως και δύο μέρες πριν (κάθε Δευτέρα) στο τηλέφωνο 2310 285688.
Η συμμετοχή σας ανέρχεται στην ελάχιστη επιβάρυνση των 3 ευρώ ανά άτομο για το κόστος των υλικών μαγειρικής.
Σας περιμένουμε!

Τα μαθήματα μαγειρικής στην  Παράλλαξη. Ευχαριστούμε

 Parallaxi
 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στην Ευρωπαική Εβδομάδα Νέων 2017

photos


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στην Ευρωπαική Εβδομάδα Νέων 2017

αφίσα


Ζητούνται βιβλία και περιοδικά στην Αραβική και Φαρσί γλώσσα για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα  Διαβατά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ  Πτολεμαίων 29Α 6ος όροφος   τηλ.  2310285688


April Program

Πρόγραμμα Απριλίου

english

arabic

 


Τελετή βράβευσης και Έκθεση έργων μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στον  3ο Μαθητικό  Διαγωνισμό Αφίσας,  Ζωγραφιάς,    Comic,   Bίντεο εικόνας,  & Bίντεο  μουσικής και τραγουδιού  του Γραφείου Αγωγής Υγείας με θέμα

  «Χτίζοντας  γέφυρες,  όχι τείχη στο σχολείο και την κοινωνία».

πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης –Φ.Α.Α.Θ.. Τα έργα θα εκτεθούν στην Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. Αγίας Σοφίας έως και της 28 Μαϊου 2017 (10:00-14:00 και 18:00-21:00). Εκπαιδευτές από το τμήμα των εκπαιδευτικών της  ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ είχαν την τιμή και την χαρά να απονείμουν  τα βραβεία και τους επαίνους  για  τα έργα των μαθητών.

 Η πόλη των εφήβων είναι μια πόλη γεμάτη γέφυρες  και καθόλου τείχη.

αφισα

φωτογραφιες


Newsletter Απρίλιος Μάιος 2017


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των προσφύγων

Παρουσίαση των μαθημάτων φωτογραφίας  της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην Παράλλαξη

άρθρο

 


Συνάντηση ομάδων, φορέων και οργανώσεων στα πλαίσια ενημέρωσης για το πρόγραμμα Just Rom του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αφορά την Πρόσβαση των γυναικών Ρομά στην Δικαιοσύνη.
Για περισσότερες πληροφορίες
Γραφεία Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου
Κύπρο 6 Δενδροπόταμος
Τρίτη Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 -21:00
Τηλ. 6908764483

φωτογραφιες


Συνάντηση  του Δικτύου ALF έγινε για το Μήνα Μάρτιο στα γραφεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ όπου βρέθηκαν  οι οργανώσεις :

U.S.B.

UNESCO YOUTH CLUB THESSALONIKI

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΥΔΡΟΜΟ

και η προς ένταξη MEDIATERRANEA

Συζητήθηκαν οι απο κοινού στόχοι και δράσεις, η οργάνωση εργαστηρίων στη Βόρεια Ελλάδα,  σε σχέση με την ανάπτηξη του διαλόγου και τις δημοκρατικές διαδικασίες


Μια διαφορετική από τις άλλες συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Βουλή, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά που ήταν στις 8 Απριλίου. Σε κοινή συνεδρίαση της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ρομά, μαθητές Ρομά, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας MajaGojkovic, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η υπουργός  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και η ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου. Μίλησαν επίσης οι συνεργαζόμενες με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ οργανώσεις  "ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" και "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ" 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και η έκδοση της Βουλής των Ελλήνων υπό τον τίτλο «Από το στόμα στο χαρτί» (δέκα τσιγγάνικα παραμύθια),  μια συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, που αποδόθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και εικονογραφήθηκαν από σημαντικούς εικονογράφους. Δυο μαθητές Ρομά από την ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του Κόσμου» μίλησαν για την εκπαιδευτική πρακτική στον Δενδροπόταμο.

Την ΑΝΤΙΓΟΝΗ εκπροσώπησε ο Γ. Τσιτιρίδης υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης.

φωτογραφιες

 

 


Έτσι γιόρτασε η πόλη την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

αρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη


 «ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ» από το 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ για την διεξαγωγή της  Θεματικής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης  στο σχολείο από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Επιστολή

 


 Η 8 Απριλίου είχε καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα Ρομά εδώ και πολλά χρόνια σε ανάμνηση του πρώτου οργανωμένου συνεδρίου Ρομά που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971. Φέτος για πρώτη φορά πολλές οργανώσεις τιμούν αυτή την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Θεσσαλονίκη από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα γιορτάστηκε  η Παγκόσμια ημέρα Ρομά ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.  Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, η PRAKSIS ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου και ο Φάρος του κόσμου από το πρωί ενημέρωναν τον κόσμο και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια άνοιξαν το θέμα του ποιοι είναι οι Ρομά στην Ελλάδα σήμερα ποιες οι προσδοκίες και οι στόχοι τους.

φωτογραφιες


Έγραψαν για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομα και τις δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

Parallaximag.gr

thessnews

city portal

εφημεριδα Μακεδονια

Αθηναικο Πρακτορειο

Εθνικος Κύρικας

rnews

kokkino

thesstival

thessnews

alterthess

 


To  thess –δίκτυο στο πλαίσιο της αλληλοεπιμόρφωσης μεταξύ των μελών του, πραγματοποιησε εναν  2ήμερο  σεμιναριο βιωματικών εργαστηρίων.

Στον Β’ Κύκλο την  Παρασκευή 7 Απριλίου η Σοφία Κυπριανίδου απο την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ηταν η συντονίστρια του εργαστηρίου με θέμα
"Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας"

φωτογραφιες


Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης με Λυκειακές  τάξεις.

Μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου προστασίας ανηλίκων «Φάρος του κόσμου»

Γιαννούλα Μάγγα πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου

Γιώργος Τσιτιρίδης υπεύθυνος επικοινωνίας ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Στην γιορτή παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κύριος Κυρίζογλου.

Ακολούθησε προβολή ταινίας και συζήτηση και η ημέρα έκλεισε με το εορταστικό μπαράζ αρωματικών κεριών που παρασκεύασαν οι μαθητές του σχολείου υπο την επίβλεψη της κυρίας Ηλιάδου.   #romaday2017

φωτογραφιες

ανακοινωση


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ THESS DIKTIO

 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στα σεμινάρια αλληλοεπιμόρφωσης του  thess –δίκτυο Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου

 

 Ο  Β’ Κύκλος  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 17.00 -20.00 απο την Σοφία Κυπριανίδου(ΑΝΤΙΓΟΝΗ)

με τίτλο "Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας"

φωτογραφίες


Ευχαριστήρια επιστολή του Ε.Κ.Κ.Α (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για την εισήγηση της ΑΝΤΙΓΙΟΝΗΣ στην Περιφερειακή Συνάντηση Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου "Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά".

επιστολή

 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 8/04 12.ΟΟ πμ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

αφίσα

ανακοίνωση

δελτία τύπου


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην 2ήμερη συνάντηση με τίτλο «Ανάπτυξη της Εθνικής πλατφόρμας διαβούλευσης και διαλόγου για θέματα Ρομά του Εθνικού Σημείου επαφής με τους Ρομά» που διοργάνωσε το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)
Την Πέμπτη 30/03 η Σοφία Κυπριανίδου συντόνισε ως εμψυχώτρια το βιωματικό διαδραστικό τύπου εργαστήριο «Η διαφορετικότητα ως πηγή γνώσης»
Την Παρασκευή 31/03 ο Γιώργος Τσιτιρίδης και η Ανδρομάχη Μπεσίρη παρουσίασαν την συνολική δράση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και τις δράσεις στον Δενδροπόταμο μέσα από την εισήγηση με τίτλο «Θέλουμε μαζί μπορούμε μαζί»

φωτογραφίες


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

 

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση δυσκολιών επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, ενήλικους και ανήλικους, με βάση την διαπολιτισμική προσέγγιση. Το σεμινάριο αυτό θα απευθύνεται σε διαπολιτισμικούς μεσολαβητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές με εργασιακή εμπειρία στο πεδίο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων της Β. Ελλάδας.  

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τον επαγγελματία, μεταφραστή - διερμηνέα αραβικής γλώσσας κ. Σαμουήλ Μπισσάρα, με πολυετή εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος).

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: alexandra.kroupi@antigone.gr μέχρι και την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2017.


Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 285688.


Το thess –δίκτυο στο πλαίσιο της αλληλοεπιμόρφωσης μεταξύ των μελών  του, προσκαλεί στελέχη και εθελοντές/ντριες  στα βιωματικά σεμινάρια που αρχικά θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους:

 

Α’ Κύκλος  Κυριακή 2 Απριλίου 12.00– 15.30

Γνωριμία με τον εθελοντισμό-Προετοιμασία και ενδυνάμωση νέων εθελοντών/τριών - Αργυρώ Σκίτσα, Σχεδία στην Πόλη

Υποδοχή Εθελοντών/ντριών – Χριστίνα Λαγογιάννη, PRAKSIS

Β’ Κύκλος Παρασκευή 7 Απριλίου 17.00 -20.00

Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ο ρόλος του Διαμεσολαβητή/ας – Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος.

Θα δωθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Πληροφορίες  στο 2310 236344 καθημερινά 18.00 – 21.00 και στο e-mail : thess.diktio@gmail.com

Δήλωση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.surveymonkey.com/r/Z9JT5C7

 

 


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε συνεργασία με την μουσική μπάντα του «Φάρου του κόσμου» πραγματοποίησαν την Κυριακή 19 /03 συναυλία στα Διαβατά. Είναι πολύ σημαντική η διάδραση και η επαφή των παιδιών Ρομά του Δενδοποτάμου που συνορεύει με τα Διαβατά με τον πλυθυσμό στα Διαβατά. Οι νέοι και τα παιδιά διασκέδασαν τραγουδώντας και χορεύοντας. Μάλιστα μας παρουσίασαν και οι ίδιοι τα δικά τους τραγούδια και χορούς. Ζήτησαν να συμμετέχουν  στην συναυλία και να μην είναι απλά θεατές κάτι που είχε πολύ ωραίο αποτέλεσμα και βοήθησε στην ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επέλεξε αυτήν την ημερομηνία για την πραγματοποίηση μιας ανοιχτής και μεγάλης γιορτής έτσι ώστε να τιμήσει την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων αλλά και ημερομηνία εορτασμού της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς.

φωτογραφίες


Ο Οδηγός για τη σχολική διαμεσολάβηση από τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


Ο Οδηγός για τη σχολική διαμεσολάβηση από τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στην επίλυση συγκρούσεων; Μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να διαχειριστούν συγκρούσεις μαθαίνοντας τεχνικές διαμεσολάβησης;

Καθώς το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει έρθει στην επιφάνεια παράλληλα με αυξανόμενα περιστατικά βίας στο σύνολο της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, η σχολική διαμεσολάβηση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην εκπαίδευση. Πρακτικές αλλά και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει εκπαιδευτές, τέθηκαν στο τραπέζι σε μια συζήτηση με εκπαιδευτικούς και φορείς. Δευτέρα 13 Μαρτίου και  ώρα 6:30 μμ, στον Πολυχώρο Les Yper Yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

Η εκδήλωση έτυχε θερμής υποδοχής από εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενες/ους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο θέμα της διαμεσολάβησης. Μετά από χαιρετισμό της εκδήλωσης από το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ και την παρουσίαση του οδηγού, ακολούθησε ένα δροσερό δρώμενο-προσομοίωση μιας περίπτωσης διαμεσολάβησης από το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα που έφερε χαμόγελα στο κοινό. Τόσο οι παρευρισκόμενοι φορείς και ΜΚΟ όσο και οι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και φοιτήτριες, συμμετείχαν σε ένα διάλογο για την ουσία και το υπόβαθρο της διαμεσολάβησης: Μίλησαν για τις προκλήσεις και τις λύσεις που υπάρχουν, ενώ όπως αναφέρθηκε, ιδιαίτερη σημασία είχε και η δυνατότητα δικτύωσης μεταξύ των ενδιαφερομένων που προσέφερε η εκδήλωση. Με το πέρας της συζήτησης, οι συμμετέχουσες/οντες προμηθεύτηκαν αντίτυπα του οδηγού για τη σχολική διαμεσολάβηση από ομηλίκους.

Στην συζήτηση πήραν μέρος

 • Γρηγοριάδου Ειρήνη – Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
 • Σιάνου Φωτεινή  ΚΕΔΕ – Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
 • Τέλλιου Αθανασία – Πολιτικός Επιστήμονας, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
 • Χριστίδου Χριστίνα – Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
 • Συντονισμός  Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ο Οδηγός Σχολικής Διαμεσολάβησης Ομηλίκων είναι διαθέσιμος ηλεκτρονικά, ενώ διανέμεται δωρεάν από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ (με μόνη επιβάρυνση τα έξοδα αποστολής).

Για πληροφορίες:

ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Σοφία Κυπριανίδου
Τηλ. 2310 285688
sofia@antigone.gr

φωτογραφιες


H MKO Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας (Heinrich Böll Stiftung Greece) σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 6:30 μμ στον πολυχώρο Les yper yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης «Σχολική Διαμεσολάβηση – Ένας Οδηγός για την Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο από Ομηλίκους» και θα ακολουθήσει συζήτηση στο θέμα.

Πρόγραμμα:
• Παρουσίαση του οδηγού σχολικής διαμεσολάβησης
• Εκπαιδευτική προσομοίωση σχολικής διαμεσολάβησης από το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα
• Παρουσίαση εμπειρίας από προγράμματα σχολικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα
• Ανοιχτή συζήτηση

Συμμετέχουν:
- Γρηγοριάδου Ειρήνη – Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
- Σιάνου Φωτεινή – ΚΕΔΕ – Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
- Τέλλιου Αθανασία – Πολιτικός Επιστήμονας, εκπαιδεύτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
- Χριστίδου Χριστίνα – Υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Την εκδήλωση συντονίζει η Σοφία Κυπριανίδου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ο Οδηγός Σχολικής Διαμεσολάβησης Ομηλίκων που μπορείτε να βρείτε και εδώ: https://goo.gl/t43GtN

Για δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Ευάγγελος Αστυρακάκης
Τηλ. 2310-282829
e.astyrakakis@gr.boell.org

ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Σοφία Κυπριανίδου
Τηλ. 2310 285688
sofia@antigone.gr


Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην εκδήλωση "Το Φύλο πάει Σχολείο" που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" με αφορμή την Θεματική Εβδομάδα και συγκεκριμένα τον άξονα "Έμφυλες Ταυτότητες" που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Γυμνάσια. Στην εκδήλωση η Σοφία Κυπριανίδου εκπροσωπώντας την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσης από τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιεί από το 2012 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας.Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετείχε στην εκδήλωση "Το Φύλο πάει Σχολείο" που διοργάνωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" με αφορμή την Θεματική Εβδομάδα και συγκεκριμένα τον άξονα "Έμφυλες Ταυτότητες" που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Γυμνάσια. Στην εκδήλωση η Σοφία Κυπριανίδου εκπροσωπώντας την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσης από τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιεί από το 2012 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ισότητας και διαφορετικότητας.

 

φωτογραφίες


Στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού φόρουμ η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους χώρους των γραφείων της οπου συστεγάζονται και άλλες οργανώσεις. Παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές δράσεις των οργανώσεων της συστέγασής και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την ομάδα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ του Οικοπολις και της  ΝΑΟΜΙ επι τω έργω

φωτογραφίες


Την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ φιλοξένησε στην Θεσσαλονίκη τους εκπαιδευόμενους από τις 4 ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Σουηδία, στα πλαίσια της διεθνούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας του έργου “ARTS: Alternative Routes To Success”.

Δελτίο Τύπου


H ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Δεύτερο ΕλληνοΓερμανικό Φόρουμ νεολαίας.

Η Αθανασία Τέλλιου και ο Γιώργος Τσιτιρίδης εκ μέρους της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ παρουσίασαν την μεθοδολογία της οργάνωσης  σε δύο Working Groups στην ενότητα Inclusion. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες έμαθαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και το πρόγραμμα Help στα Διαβατά, έκαναν ερωτήσεις και αντάλλαξαν απόψεις.

Photo


Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του Σύριζα και η Δημοτική Κίνηση « Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»    σας καλούν

την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017  στην εκδήλωση με θέμα

«ΤΟ ΦΥΛΟ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης

Ώρα 7.00 μμ

Συζητούμε την σημασία της εισαγωγής των θεμάτων φύλου, σεξουαλικότητας και έμφυλων ταυτοτήτων στο γυμνάσιο που εισάγεται με την Θεματική εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» στο Γυμνάσιο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην  εκδήλωση θα μιλήσουν

1. Εύα Σπαθάρα, κοινωνιολόγος ,στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

2. Σοφία Κυπριανίδου, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και την μη Βία»

3.Νικος Χατζητρύφων, εκπρόσωπος της «Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο».

4.Εύη Κουτρουμπάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, 4ο Γυμνάσιο Συκεών

5.Βασιλικη Δεληγιάννη Κουιμτζη, καθηγήτρια Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Θεματική εβδομάδα για έμφυλες ταυτότητες

Υποστηρίζουμε μια εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας και της άρσης του σεξισμού για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα σχολικό περιβάλλον στο οποίο δεν θα είναι ανεκτός ο εκφοβισμός και η κάθε είδους διάκριση.

αφίσα

 


6η Μαρτίου, παγκόσμια μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Δελτίο τύπου


H MKO ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 6:30 μμ στον πολυχώρο Les Yper Yper, Γεωργίου Σταύρου 4 (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

δελτίο τύπου


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το 1ο Γενικό Λύκειο Κορδελιού

επιστολή


Στην επισυναψη θα βρειτε την προσκληση για το 2ο Σεμιναριο διαπολιτισμικης διαμεσολαβησης με σκοπο την διευκολυνση του εκπαιδευτικου εργου, στην επικοινωνια με αλλοφωνους μαθητες
που υλοποιει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ με την καθοδηγηση του επαγγελματια, μεταφραστη-διερμηνεα αραβικης γλωσσας κ. Σαμουηλ Μπισσαρα,
το Σαββατο 4 Μαρτιου στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος), σε δύο κύκλους:
από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 για εκπαιδευτικούς σε ΔΥΕΠ και για ΣΕΠ.
από τις 14:00 έως τις 17:00 για εκπαιδευτικούς σχολείων και με πρόσφυγες μαθητές και για σχολικούς συμβούλους.
 
Παρακαλουμε να δηλωσετε συμμετοχη στο andromachi@antigone.gr μεχρι τις 2 Μαρτιου.
 
Σας ευχαριστουμε και σας περιμενουμε!

Ανδρομαχη Μπεσιρη για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Πρόσκληση

 

Ομαδική Έκθεση ζωγραφικής

«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

 

16-19 και 23-26 Φεβρουαρίου 2017

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγκαίνια: 16/2 στις 18.00

Δελτίο τύπου

αφίσα

πρόσκληση

 


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το 1ο Γενικό Λύκειο Κορδελιού

επιστολή


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «GET START!»  στην Ιταλία στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2017.

 Η ομάδα του «GUS» (Ιταλία) υποδέχτηκε στη Ματσεράτα δύο αντιπροσώπους από το «GUS Albania», από το «AFAD Eskisehir Provincial Directorate of Disaster and Emergency» (Τουρκία) και της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ».

Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης μας έλαβαν μέρος στις συναντήσεις του προγράμματος και εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και την οργάνωση του συντονιστή.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θα οργανώσει την πρώτη, από τις τρεις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, τον Μάιο του 2017. Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τις ομάδες από τις υπόλοιπες χώρες και, ήδη, εργαζόμαστε με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ουσιαστικό, που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του έργου και των συμμετεχόντων.

photo


Η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή έρευνα για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύσεις για το έργο ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ (NECME)

Ημερησία

Inews

 

 


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο τον σύλλογο ΑΝΤΗΡΙΔΑ

Επιστολή


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ απο το  ΣΔΕ(Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου

Επιστολή

Φωτογραφίες


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στο farmakeutikoskosmos

Ευχαριστούμε


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στο thesspress! Ευχαριστούμε

thesspress


«Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

στην ατζέντα της Παράλλαξης

Αgenda ΣαββατοΚύριακου

 

 


Φωτογραφίες απο τα εγκαίνια της έκθεσης
Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς στο ΜΜΣΤέχνης

φωτογραφιες


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ARTS παρουσιάζουν την

Ατομική έκθεση Δήμητρας Λάιου στο ΜΜΣΤεχνης

αφισα


Παρουσίασης της έκθεσης «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

documento

elevents in

MMΣΤέχνης


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΑΝΤΥΠΑ

 

                                                                                                                                                                                    15/2/2017

 

 

Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία" εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια τόσο προς τη ΜΚΟ "PRAKSIS" όσο και προς του οικείους του Τζανέτου Αντύπα που έφυγε πρόωρα από τη ζωή γεμίζοντας με θλίψη όλους όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, καθώς άφησε  ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων.

 

Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" πάντοτε θα τιμά τη μνήμη ενός ανιδιοτελούς ανθρώπου και αγωνιστή που σε όλη του τη ζωή σχεδίαζε και υλοποιούσε ανθρωπιστικά προγράμματα και είχε προσφέρει πλούσιο έργο συμβάλλοντας στη δημιουργία πολυιατρείων, κινητών ιατρείων, κινητών ομάδων εξέτασης ηπατίτιδας και κέντρων ημέρας για τους άστεγους.

 

Ο Τζανέτος Αντύπας κληροδοτεί στην κοινωνία των πολιτών μια υποδειγματική προσφορά αφού η ΜΚΟ "PRAKSIS"  χάρη στις δικές του πολύχρονες και άοκνες προσπάθειες διείσδυσε στην ελληνική κοινωνία και αποτύπωσε πολύ γρήγορα το στίγμα της πραγματοποιώντας δράσεις που απευθύνονται σε Ρομά, παλινοστούντες, μακροχρόνια άνεργους αποσκοπώντας στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη και αποκατάσταση. 


 Γράψανε για την έκθεση «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

palo

wherevent

 


 

Η Ανδρομάχη Μπεσίρη μιλάει για το ARTS στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

 

 

 

 

 


Παρουσίασης της έκθεσης «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς» στο typosthes. Ευχαριστούμε!

typosthes


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζονται στη σελίδα Πρακτορείο υγείας

Πρακτορείο υγείας


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικου Καιδατζή στο συνεργατικο παντοπωλείο- καφενείο Εκλεκτικ

φωτογραφίες


O Άκης Ορφανός μιλάει για το πρόγραμμα NECME στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων 104,9fm

 

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο 3o Γυμνάσιο Μενεμένης με Λυκειακές τάξεις.

Στις 2/10/17  η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επισκέφτηκε το Λύκειο του Δενδροποτάμου  και πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη συμμετοχή των μαθητών/ριών όλων των Λυκειακών  τάξεων. Τα εργαστήρια έγιναν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιεί το σχολείο. Ευχαριστούμε τους μαθητές/ριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου και συνεχίζουμε με την οργάνωση νέων εργαστηρίων και για το Γυμνάσιο!

photoΠαρουσίαση του προγράμματος

“New Forms of European Citizenship in the Era of Migration”- NECME

 ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ στο Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων 

άρθρο


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Σαμαρά στις Ακυβερνητες Πολιτείες

photo


Στο πλαίσιο του έργου ‘Νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης’ (NECME) που υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”, έγινε η επίσημη έναρξη έρευνας στο διαδίκτυο για τη δημόσια αντίληψη της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος και εσείς στην έρευνα  

 

Δελτίο τύπου


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικου Καιδατζή στο συνεργατικό παντοπωλείο- καφενειο "Εκλεκτικ"

αφισα


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ο ΧΡΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και το ARTS παρουσιάζουν την Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μάγδας Σαμαρά στις Ακυβερνητες Πολιτείες

αφισα


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης "Αγιος Στυλιανός"

Επιστολή


 

Οι προτάσεις για δραστηριότητες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ περιλαμβάνονται στον εκπαιδευτικό οδηγό " Έμφυλες ταυτότητες υλικό και προτάσεις για δράσεις" του Πολύχρωμου σχολείου

Κατεβάστε τον οδηγό απο εδώ

 


Η ΕΡΤ για την έκθεση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ «Η απεικόνιση του προσώπου σε διάφορους πολιτισμούς»

ΕΡΤ


Διαμεσολάβηση ομηλίκων στο σχολείο

Εκπαιδευτικός οδηγός και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, προχώρησαν στην έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού για τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων, στόχος του οποίου είναι μαθητές και μαθήτριες να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται συγκρούσεις που προκύπτουν στην τάξη και στο σχολείο με ειρηνικό και συνεργατικό τρόπο.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδο επίλυσης διαφορών στο σχολείο καθώς και σχέδια εργαστηρίων με δραστηριότητες για τους/τις μαθητές/ριες. Διατίθεται δωρεάν από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή:

Σχολική διαμεσολάβηση: Ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους

(http://www.antigone.gr/files/announcements/Sholiki_Diamesolavisi.pdf )

Η πιλοτική εφαρμογή του οδηγού σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί και οι ομάδες διαμεσολαβητών θα αναλάβουν δράση πολύ σύντομα με τη συμβολή των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την παρουσίαση του οδηγού και την εξοικείωση με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που προτείνει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις:

Αθανασία Τέλλιου athanasia.telliou@antigone.gr  

Σοφία Κυπριανίδου sofia@antigone.gr

Τηλ: 2310.285688

 


Η ομάδα των εθελοντών της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ γιόρτασε τον ερχομό του 2017!
 
Για σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο  χάρη και  στους εθελοντές της, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ κατάφερε να έχει μια σταθερή και ποιοτική παρουσία τόσο σε διάφορες δράσεις της πόλης,όσο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Δεκάδες άτομα, από διαφορετικά μέρη του κόσμου πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που νοιάζονται και προσφέρουν άνευ όρων.

Σας ευχαριστούμε όλους και σας ευχόμαστε ένα όμορφο και δημιουργικό και 2017.

photo


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Δημοτικό Σχολείο Εσωβάλτων
Στις 27 Ιανουαρίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο στα Εσώβαλτα Πέλλας και πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον ηλεκτρονικό σχολικό εκφοβισμό με τη συμμετοχή των μαθητών/ριών των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων. Τα εργαστήρια έγιναν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που πραγματοποιεί το σχολείο. Ευχαριστούμε τους μαθητές/ριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου και ευχόμαστε καλή συνέχεια στις επόμενες δράσεις!
photo

H Σοφια Κυπριανιδου εκ μερους της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ στην διημεριδα με τιτλο "Ελληνες προσφυγες στη νεοτερη ιστορια- Το νεο προσωπο της προσφυγικης κρισης.

photo


Η Παράλλαξη (parallaximag.gr) παρουσιάζει ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Παράλλαξη


 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συμμετέχει στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Πρόληψη των διακρίσεων στην Απασχόληση των Ρομά» της Αναπτυξιακής εταιρίας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της δράσης PAL.eu

photo


21.1.2016 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” οργάνωσε το Σάββατο 21.1.16 μια παράσταση κουκλοθέατρου στα Διαβατά για παιδιά και μεγάλους. Ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ* (που δούλεψε εθελοντικά για αυτή την παράσταση) και η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  κάναμε μία μεγάλη βόλτα μέσα στον καταυλισμό και προσκάλεσαν  όλα τα παιδιά, στην κεντρική μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τα παιδιά (περίπου 30-40) και οι μεγάλοι (15-20 άτομα) κάθισαν και παρακολούθησαν την παράσταση που κράτησε 50 λεπτά. Πριν την παράσταση έγινε μια σύντομη περίληψη του έργου στα αραβικά, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν πλήρως την υπόθεση. Κατά την διάρκεια της παράστασης, υπήρχε πολύ λίγος λόγος (ήχοι, και κάποιες λέξεις στα αραβικά), καθώς η παράσταση ήταν βασισμένη στην μουσική, στους ήχους και φυσικά στις κούκλες.

Τα παιδιά (ακόμα και τα πολύ μικρά) παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, γέλασαν και διασκέδασαν πολύ. Η παράσταση ήταν καλλιτεχνικά άψογη και την υποδέχτηκαν όλοι με πολλά χειροκροτήματα.

Στο τέλος της παράστασης, οι κουκλοπαίχτες έπαιξαν κάποια παιχνίδια με τα παιδιά και προκάλεσαν νέα κύματα γέλιου και χαράς. Τα παιδιά δέθηκαν τόσο με την παράσταση που στο τέλος ήθελαν να βοηθήσουν στο ξεστήσιμο του σκηνικού και στο κουβάλημα όλου του εξοπλισμού μέχρι το φορτηγάκι!

Αυτή η εκδήλωση έγινε ευπρόσδεκτη και από τις άλλες οργανώσεις και τον Διοικητή του καταυλισμού, γιατί αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις μέσα στον καταυλισμό και ειδικά τα σαββατοκύριακα

 

(*) Ο κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ δημιουργήθηκε το 2007 από την Δήμητρα Ζάντζα και τον Παναγιώτη Κουλούρη. Πήρε το όνομά του από τα αρχικά της Νίνας και του Στάθη, των δύο παιδιών τους..

Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης είναι νηπιαγωγοί. Εργάζονται από το 2001 στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολούνται με το κουκλοθέατρο τα τελευταία 20 χρόνια παίζοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου και διδάσκοντας κατασκευή κούκλας. Στις παραστάσεις χρησιμοποιούν κυρίως γαντόκουκλες και μάπετ

φωτογραφίες

 

 


2o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ στη ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

Αφίσα


2o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ στη ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Πρόγραμμα

αφίσα

 


Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η κοπή  της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους εργαζόμενους και συνεργάτες της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.

Κοπη βασιλόπιτας


Ευχαριστήρια επιστολή για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ από το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Επιστολη


«Το Ταξίδι της Χαλιμά», ενα πολύγλωσσο παραμύθι για τα παιδιά πρόσφυγες  

              και τα παιδιά όλου του κόσμου.

 

 

Πως μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη έφτιαξε ένα παραμύθι σε πολλές διαφορετικές γλώσσες για μικρούς και μεγάλους.
 

Η ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου Mermiξ δημιούργησε το παραμύθι «Το Ταξίδι της Χαλιμά», εμπνευσμένο από Συριακά λαϊκά παραμύθια, για να κρατήσει συντροφιά στα παιδιά πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του δικού τους «ταξιδιού» από την εμπόλεμη περιοχή που ζούσαν μέχρι τις χώρες προορισμού τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά όλου του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Το παραμύθι θα εκδοθεί ως τριγλωσσικό βιβλίο (αραβικά-περσικά-ελληνικά) και θα διανεμηθεί δωρεάν στα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Εκτός από την έντυπη έκδοση, το παραμύθι διατίθεται δωρεάν, μεταφρασμένο σε 9 γλώσσες (φιλοδοξία είναι να γίνουν σύντομα περισσότερες) από την ιστοσελίδα   www.thejourneyofhalima.com που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Εκεί, μπορεί επίσης ο καθένας να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες, να μάθει περισσότερα για το πρότζεκτ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει.

 

Η εικονογράφιση του βιβλίου έγινε εθελοντικά από γνωστούς εικονογράφους απ’ όλο τον κόσμο, πετυχαίνοντας έτσι ένα άριστο αποτέλεσμα. Η εκτύπωση θα γίνει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Θεσσαλονίκης (ΚΕΘΕΑ), ώστε το “Ταξίδι της Χαλιμά” να είναι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία στήριξης συνανθρώπων μας.

Η χρηματοδότηση της εκτύπωσης και της προοώθησης του παραμυθιού γίνεται αποκλειστικά από δωρεές ατόμων από όλο τον κόσμο που θέλουν βοηθήσουν τα παιδιά πρόσφυγες και να τους προσφέρουν μέσα από αυτό το παραμύθι περισσότερα χαμόγελα. 

Για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοήθησει μπορεί να ενημερωθεί από την σελίδα της ομάδας  www.thejourneyofhalima.com ή να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σε δεύτερο στάδιο του παραμυθιού, θα πραγματοποιηθεί μία θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από αυτό, με σκοπό να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιαστεί στα σημεία που υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες.

 

Video του project

https://www.youtube.com/watch?v=LUwZBstXg_4

 

indiegogo campaign: https://www.indiegogo.com/projects/a-fairytale-for-the-refugee-children#/

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

                                                                                                                            Mermiξ                                                                                                                                   

                                                                           Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Θεάτρου                                                                               

         Αθηνάς  21,  Θεσσαλονίκη  6977333118   headhalima@gmail.com

photo        

                                                    


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα την επίλυση τεχνικών προβλημάτων σε πολιτισμική βάση

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο e-mail: alexandra.kroupi@antigone.gr μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.


Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής για τις ώρες παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Ανακοίνωση


Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ν. 4375/2016

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Ν. 4375/2016


Η Παράλλαξη (parallaximag.gr) παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ


Το 2017 ήρθε και μας βρήκε με πλούσιες δράσεις χαρά και δημιουργία.
450 πακέτα με δώρα μοίρασε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε όλα τα παιδιά του οικισμού της Αγίας Σοφίας με τον "Φάρο του κόσμου", την ομάδα Mobile Fluchtlingshilfe από την Γερμανία, στα πλαίσια της δράσης του LOVE BOX.

Μαζί μας και ο Christian Schuchardt δήμαρχος της πόλης Würzburg.

Άλλα 750 θα δοθούν στα 5 σχολεία της περιοχής του Δενδροποτάμου και 300 στον οικισμό Ρομά της Περάιας.

Ο αριθμός των 7.000 συνολικά  πακέτων θα καλύψει επίσης όλες τις ανάγκες στα camp, ξενώνες, ξενοδοχεία που φιλοξενούν παιδιά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Δεν υπάρχει καλύτερο και ομορφότερο πράγμα από το να χαρίζεις χαρά και χαμόγελα στα παιδιά.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  και οι εθελοντές της ευχαριστούν όλους όσους είναι κοντά της και κάνουν τα χαμόγελα των παιδιών να λάμπουν.

Καλή χρονιά δημιουργική και με υγεία.

Το κουτί της αγάπης


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στηριζει και βοηθα στη διανομη του κουτιου της αγαπης  "Love Box" και ετοιμαζει κατι μεγαλο και στην Θεσσαλονικη... συντομα περισσοτερες πληροφοριες

"Love Box στην Παράλλαξη"


Το gayhellas  παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ


Το περιοδικό antivirus παρουσιάζει την δράση #ΑΓΑΠΗ #ΜΙΣΟΣ η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του Thessaloniki Pride

Ευχαριστούμε!

#Αγάπη #Μίσος


 

#Αγάπη #Μίσος

Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” ζήτησε από μερικού συμμετέχοντες του 5ου Thessaloniki Pride  να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις με γενικές θεματικές #Αγάπη και  #Μίσος.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να σκεφτούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε ανθρώπους που #αγαπούν ή σε ανθρώπους που τους #μισούν επειδή είναι LGBTQIA.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ  παρουσιάζοντας τις πρώτες σκέψεις, απόψεις αλλά και εμπειρίες των συμμετεχόντων σε καλεί να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτή την κίνηση που στόχο έχει να αναδείξει τις φωνές μας! Πες μας την εμπειρία-γνώμη-σκέψη σου! Όλες οι φωνές αξίζουν!

 

#Αγάπη  #Μίσος

 


Βιωματικά εργαστήρια σεμινάρια στα Ιωάννινα και την Κοζάνη

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία έπειτα από πρόσκληση του γραφείου Αγωγής Υγείας της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων πραγματοποίησε  δυο βιωματικά εργαστήρια - σεμινάρια  με κύριο στόχο τη  εφαρμογή της μεθοδολογίας της μη τυπικής εκπαίδευσης  μέσα σε  μια σχολική τάξη και την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με μεθολογικά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν  στο μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο. Το σεμινάριο περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες για όλους τους συμμετέχοντες με θέμα τις στερεότυπες αντιλήψεις, τις προκαλύψεις και τον ρατσισμό, ενώ, μετά από κάθε δραστηριότητα ακολουθούσε  συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματά του παιδιού.
Επίσης, οι εκπαιδεύτριες  Αθανασία Τέλλιου και Σοφία Κυπριανίδου  έπειτα από πρόσκληση του συμβουλευτικού σταθμού Κοζάνης πραγματοποίησαν 4 εργαστήρια  σε μαθητές/τριες στο 2 γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,  με θέμα την ρητορική μίσους. Εκεί οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την δυνατότητα να μάθουν να αναγνωρίζουν τι είναι η ρητορική μίσους καθώς, επίσης, και πως αυτή αντιμετωπίζεται σε περίπτωση που τη συναντήσουν στην σχολική τους  κοινότητα,  σε μέσα  κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα, εφημερίδες ή οπουδήποτε αλλού στην καθημερινότητά τους

photo


Κατασκευή παιχνιδιών από επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά και θεατρικό παιχνίδι, στον χώρο μετεγκατάστασης προσφύγων, στο Ωραιόκαστρο.

Αξίζει να σκεφτούμε πόσο χρήσιμα είναι τα παιχνίδια για τα παιδιά που βρίσκονται πολύ μακριά από το παιδικό δωμάτιο, τόσο για την ανάπτυξη  όσο και για την ψυχολογική τους σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό η ΑΝΤΙΓΟΝΗ υλοποιεί εργαστήρια κατασκευής παιχνιδιών, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή του Ωραιοκάστρου. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να φτιάχνουν παιχνίδια από απλά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να βρουν διαθέσιμα στο χώρο που ζουν, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και αναπτύσσοντας την αξία της επανάχρησης και ανακύκλωσης.

Δουλεύοντας ομαδικά με παιδιά ηλικίας 6-14 ετών, διαλέγουμε υλικά όπως καθαρά μπουκάλια, πιάτα, κουτάλια, εφημερίδες, κουτιά από χαρτί τουαλέτας κλπ, μοιραζόμαστε τα εργαλεία, ακολουθούμε τις οδηγίες κατασκευής, προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, με φαντασία και δημιουργικότητα πάντα! Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί τα απλούστερα υλικά και τεχνικές, προκειμένου να μπορούν να το ακολουθήσουν τα παιδιά αργότερα και μόνοι τους.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου με θεατρικό παιχνίδι που περιλαμβάνει τα νέο-κατασκευασμένα παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν με τα καινούρια αυτοσχέδια παιχνίδια, να εκφράζονται και να εξοικειώνονται με την ομαδική δουλειά. Τα θεατρικά αυτά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί να εξάπτουν την φαντασία των συμμετεχόντων και να τους εμπνέουν στην παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα!

photo


Tι ειναι εθελοντισμός;

Ενα βίντεο του Thess diktio

σε παραγωγή της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ


"Ο χάρτης της αντιμεταναστευτικής βίας και του ρατσιστικού μίσους στην Ευρώπη" (Έρευνα του ENAR)


Το Schools for Change στα Ιωάννινα!

Ευχαριστούμε τις ομάδες εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στα εργαστήρια

και τον κύριο Γιώργο Ράπτη, υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων για τη διοργάνωση.

photos


Στα βιωματικά εργαστήρια  που σχεδίασαν σε συνεργασία η  ΑΝΤΙΓΟΝΗ και η PRAKSIS, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που επισκέφθηκαν την έκθεση "Ένα καράβι για τους πρόσφυγες" στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιελάμβανε έργα από τον ομώνυμο σχολικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τα εργαστήρια ήταν μια προσομοίωση σε σε έναν αόριστο χρόνο μέσα σε ένα καράβι, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες έμπαιναν σε ρόλο ανθρώπων που εγκατέλειπαν την χώρα τους και έπρεπε να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας όσο καλύτερα μπορούσαν τα δικαιώματα και τις παροχές που τους δίνονταν από τους διασώστες τους. 

photo

 

                            Εκδήλωση μουσικής και λόγου στο

          Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονία- Θράκης

                          την  Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 μμ

                 «Οι δρόμοι της Μεσογείου, μεταχορδών και οργάνων»

τραγούδια   για τη μετακίνηση  πληθυσμών προς  και μέσω της Ανατολικής Μεσογείου

Δελτίο τύπου


Τι έγραψαν τα ΜΜΕ για την 15η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

ert

tvxs


15η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των διακρίσεων

Η καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος και του εγκλήματος μίσους από δικαστές, αστυνομικούς και δικηγόρους.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (οδός Ακαδημίας 20, Αθήνα – 3ος όροφος)

 

Δείτε το πρόγραμμα των εργασιών εδώ. - [ΕΛ, 98KB]


Πρόγραμμα ενδυνάμωσης ομάδας – διαχείρισης θυμού & επίλυσης συγκρούσεων

Δελτίο τύπου

 

 


Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα την διαπολιτισμική διαμεσολάβηση για την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου

Ανακοίνωση


Τι έγραψαν τα ΜΜΕ για την έκεθση "Ενα καράβι για τους πρόσφυγες"

Αυγή

Έθνος

Left

Nooz

Koolnews

Platform


Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη κια τη μη-Βία» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο κατάρτισης με θέμα την εμβάθυνση στην καθομιλουμένη αραβική γλώσσα.

ανακοίνωση


«Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ιστορίες εκφοβισμού στην τάξη του γραφείου Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα θεάτρου της σχολής Καλών τεχνών του Α.Π.Θ.»

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ξαναπές το με κόμιξ" στα ΜΜΕ

Σας ευχαριστούμε

Εθνός

Μακεδονία

Popaganda

Zougla.gr

M-news

Newsit

Inewsgr


 


Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ πραγματοποιεί εργαστήρια για εκπαιδευτικούς στα Ιωάννινα 

Ανακοίνωση

 


Εφηβοι από δομές φιλοξενίας προσφύγων έδωσαν ζωή σε ιστορίες κόμικς

Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων


H Αθανασία Τέλλιου, εκπαιδεύτρια στα εργαστήρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, μιλάει στο Αθηναικο πρακτορειο ειδήσεων για το πρόγραμμα "Πες το με κόμιξ"


Διανομή χειμερινών ειδών

Φωτογραφίες


Ένα καράβι για τους πρόσφυγες σαλπάρει απο το Κέντρο Ιστορίας

(περιοδικό Παράλλαξη)

 


Παγκοσμια ημερα εθελοντισμου με το thessdiktio στην πλατεια Αριστοτελους

 φωτό

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ Φάρος του κόσμου μαγειρεύουν μαζί.

Κανουμε γλυκα για τους εθελοντες και διασκεδαζουμε.

Μαθαινουμε για τον εθελοντισμο με τα παιδιά του Φάρου.

φωτό

 


Thess – Εθελοντισμό;

Δράσεις από το Thess Δίκτυο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Δελτιο τύπου

αφίσα

 

 


H Αθανασία Τέλλιου, εκπαιδεύτρια στα εργαστήρια της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ,  μιλάει για το πρόγραμμα "Ξαναπες το με κόμιξ" στο περιοδικό Παράλλαξη

Ξαναπές το με κόμιξ!


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερο σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνείας και μετάφρασης με έμφαση στην αραβική γλώσσα

Ανακοίνωση

 


 Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στην Διεθνή  Ημέρα Τράνς Μνήμης

Κείμενο-Παρέμβαση

αφίσα


 

Έκθεση μαθητικών έργων, αφίσας, σκίτσου, comic, του περσινού μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Ένα καράβι για τους πρόσφυγες»

city portal

koultourosoupa

 

 


Η Αντιγόνη- Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”

στην εκπομπή Γέφυρες στον fm 100,6 τη συχνότητα των εθελοντών του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης!
Γιώργος Τσιτιριδης υπεύθυνος επικοινωνίας
Νίκος Γούτας υπεύθυνος δραστηριοτήτων και εθελοντών

Αλεξάνδρα Κρούπη διαχειρίστρια έργων
 


10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

 έκθεση μαθητικών έργων, αφίσας, σκίτσου, comic, με τίτλο  «Ένα καράβι για

τους πρόσφυγες».

Κέντρο Ιστορίας-Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου

 5-9 Δεκεμβρίου 2016.

Αφίσα 

Δελτίο τύπου


Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων" : Αναζήτηση εθελοντών για μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες

 
 

Η ‘‛ΑΝΤΙΓΟΝΗ - κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την
οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία σας προσκαλεί στο Σεμινάριο εκπαίδευσης νέων εθελοντών που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 15.30 - 19.00 στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος). Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί απο την κοινωνική λειτουργό ,ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων Κωνσταντίνα Κράνου.
Αφίσα εκδήλωσης

 

 

 


Η Άννα Σωτηρούδη και η Σοφία Κυπριανίδου μίλησαν για τα προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και την δράση μας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.
Ευχαριστούμε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογραφο Κατερίνα Γιαννίκη για την φιλοξενία.


Δωρεάν μαθήματα αγγλικών
καθημερινά 18,00- 19,00 για αρχάριους
19,00- 20,00 για γνώστες
20,00- 21,00 για προχωρημένους
στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος

Για περισσότερες πληροφορίες
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 231 022 2503

 

 


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων  104,9fm

Η Άννα Σωτηρούδη και η Σοφία Κυπριανίδου μίλησαν για τα προγράμματα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ και την δράση μας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Ευχαριστούμε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογραφο Κατερίνα Γιαννίκη για την φιλοξενία.

Δελτίο Τύπου


Εργαστήρια θεάτρου για παιδιά και έφηβους

Χέρσο

 


Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για τους μαθητές στον Δήμο Παύλου Μελά

Δημος Παύλου Μελά

 


Διήμερο δράσεων σε συνεργασία με το «ΦΑΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

AΝΤΙΓΟΝΗ-ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 


20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν

Ενα ρεπορτάζ της  Lifo για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Πηγή: www.lifo.gr
20 φωτογραφίες της σημερινής Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από πρόσφυγες που μόλις έφτασαν σ' αυτήν Πηγή: www.lifo.gr

HELP - SER 124 16

HELP descriptiongr

 


Διαμεσολάβηση ομηλίκων στο σχολείο:

Δημιουργία οδηγού για εκπαιδευτικούς και πιλοτική εφαρμογή με ομάδα μαθητών/ριών

peer mediation

 

 


Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2015-2016

eduAbathmıa_anatolıkı

edu_Abathmia_dytiki

edu_Bbathmia_anatoliki

edu_Bbathmia_dytiki


Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Κιλκίς

Ανακοίνωση

Αίτηση συμμετοχης


                                  « O διαπολιτισμικός μεσολαβητή στην προσέγγιση των προσφύγων »

Παρουσίαση

 


1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect

Mέλη δικτύου select respect_Διοργανωτές φεστιβάλ

Program Filmfestival selectrespect

Δ.Τ. FILMFESTIVAL_select respect

Πρόγραμμα προβολών


2-4 Αυγούστου Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνίας και μετάφρασης επικεντρώνοντας στην αραβική γλώσσα

Σεμινάριο κατάρτισης

 


« Εισαγωγή  στην διαπολιτισμική προσέγγιση ….»

training

 


 

Σεμινάριο κατάρτισης με θέμα τις βασικές αρχές διερμηνείας και μετάφρασης με έμφαση στην αραβική γλώσσα

mediators training

 


Γιορτή  στο Κοινωνικό Κέντρο Οικόπολις

Συνάντηση στο Οικόπολις

 


Επίσκεψη στο Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Fix

info from visit to Fix Festival

 


123help.gr

Δράσεις στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης

123help.gr


Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πυλαίας Χορτιάτη Ενημέρωση για έναρξη λειτουργίας σχολείου

Δελτίο Τύπου    Αφίσα

 


"Learning to Play, Playing to learn"

 Βιωματικό σεμινάριο με θέμα τον συντονισμό εθελοντών και την εφαρμογή δραστηριοτήτων για παιδιά

πληροφορίες: Workshop for volunteers

 


"Πες το με κόμιξ": οι 25 ιστορίες των παιδιών σε 5 τεύχη κόμιξ!

 Το έργο "Πες το με κόμιξ" πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2015-16 από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ και την ADDART σε 5 δημόσια δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πες το με κόμιξ: Ανθρώπινα Δικαιώματα
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα του Παιδιού
Πες το με κόμιξ: Δικαιώματα και Αναπηρία
Πες το με κόμιξ: Ξενοφοβία - Ρατσισμός
Πες το με κόμιξ: Σχολικός εκφοβισμός


 Για παιδιά μεταναστών και προσφύγων: 

Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μετά το σχολείο - Πληροφορίες


Συνεργασία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων το σχολικό έτος 2015-2016. ​

Γραφείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης  -   Γραφείο Δυτικής Θεσσαλονίκης

 


Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά

Την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου η ΑΝΤΙΓΟΝΗ θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την Παρουσίαση των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των δημοτικών σχολείων.

Αφίσα  -  Πρόγραμμα


"Fast Forward Festival" :

Μια έκθεση για το ρατσισμό και τη μετανάστευση στη "Στέγη" (Ίδρυμα Ωνάσης - Αθήνα)

Πληροφορίες


Έναρξη λειτουργίας της "Πλατφόρμας CrowdDonation" της Generation 2.0 για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα

Πληροφορίες: Δελτίο Τύπου

 


Εκπαίδευση Εθελοντών

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ οργανώνει εκπαίδευση εθελοντών την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016,

ώρες: 12.00 π.μ. - 18.00 μ.μ., στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (5ος  όροφος  Πτολεμαίων 29Α)

 

Τα θέματα της εκπαίδευσης θα είναι : 

 • Ενημέρωση τρέχουσας κατάστασης και βασικές έννοιες
 • Παρέμβαση στο πεδίο (do's and don'ts)
 • Ο ρόλος του εθελοντή 
 • Διαχείριση Συγκρούσεων - Συνεργατικότητα 

Λόγω περιορισμού του αριθμού των συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μόνο αν είστε σίγουροι για τη διαθεσιμότητά σας.

Για δηλώσεις συμμέτοχής: επικοινωνήστε μαζί μας


Ας μιλήσουμε Ιταλικά -Μαθήματα Ιταλικών στην Αντιγόνη

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Αντιγόνης. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Μαθήματα Ιταλικών - Πληροφορίες


Πρόγραμμα Euro-Med Ιστορίες Διαφορετικότητας και Συνύπαρξης

Στο πλαίσιο του Euro-Med , η ΑΝΤΙΓΟΝΗ δίνει τη δυνατότητα σε 4 εθελοντές (δύο αγόρια και δύο κορίτσια) μεταξύ 18-25 να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή νέων στην Ιορδανία από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου 2016.

Διαβάστε περισσότερα για το “Stories of Diversity and Coexistence" και στειλτε μας την αιτηση ενδιαφεροντος σας !

Πληροφορίες  ,  Αίτηση ενδιαφέροντος


Artability Virtual Museum

Tο εικονικό μουσείο του έργου ARTABILITY λειτουργεί και μας περιμένει να το επισκεφτούμε!

Επισκεφτείτε εδώ την έκθεση Ισπανών, Λιθουανών, Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών του έργου

Πρόγραμμα Artability 

A two year long journeyOpening party of the final exhibition, Impressions and opinions


Δράση περιοδικού δρόμου "Σχεδία" - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 12-26 Μαρτίου 2016

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα βρίσκεται στο ΚΣΤΘ, 15-18 Μαρτίου,

με σύντομες βιωματικές δράσεις για τα σχολεία που επισκέπτονται την έκθεση.

Πρόσκληση για σχολεία

Περιοδικό δρόμου "Σχεδία": Πρότζεκτ Φωτογραφίας


Ετήσια Έκθεση 2015 της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ"

(Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης, της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας - Επιμέλεια : Nάσος Θεοδωρίδης)


Πρόγραμμα “Schools for Change”

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ συνεχίζει να παρέχει εκπαδευτικά εργαστήρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μαθητές και νέους.

Περισσότερες στο Φυλλάδιο του Προγράμματος ή τηλεφωνικά στα γραφεία της Αντιγόνης.

Φυλλάδιο Προγράμματος

Εντυπώσεις μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών από τα εργαστήρια του προγράμματος

Ευχαριστήριο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Απολογισμός εκπαιδευτικών δράσεων 2015


Μαθήματα για εκπαίδευση παιδιών με μεταναστευτική και προσφυγική καταγωγή από τη ΜΚΟ "CIVIL PLUS"

Κοινωνικό Φροντιστήριο-Πληροφορίες


Εθελοντισμός στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες δυνατότητες εθελοντισμού στην Αντιγόνη: 

http://www.antigone.gr/gr/news/post/216/


Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ (Σεμιναριακός Κύκλος Δια Βίου Μάθησης)


"PHONE HOME" : θεατρικό εκπαιδευτικό έργο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα

   Πληροφορίες


#anthropophobia : η διαδικτυακή καμπάνια του "Youth for Rights"

Youth for Rights Toolkit : Οδηγός δραστηριοτήτων για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα  

 Βίντεο  ,   Φωτογραφίες   


Πρόγραμμα “ΜΑΘ.Ε.ΜΕ”: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε μετανάστες άνεργους, μητέρες, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και αναλφάβητους από την ομάδα "Πολύδρομο" στη Θεσσαλονίκη.

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση στα Ρωσικά: Связь на русском языке

Ανακοίνωση στα Αλβανικά: Komunikimi në gjuhën shqipe

Ανακοίνωση στα Γεωργιανά: განცხადება ქართული


 Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης του ΕΣΠ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, δικαιούχους επικουρικής και ανθρωπιστικής προστασίας


Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2014 : H κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα


MIDRIL : Ευρωπαϊκό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Οδήγησης για Μετανάστες


Εκπαιδευτικό Εγχερίδιο

«Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά»

Ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση του εγχειριδίου


Δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού